28 december 2011

2012: de Val van Rotterdam

We naderen het einde van 2011 en het is niet meer te verwachten dat Bangma met z'n zg ERSPC Quality of Life studie afkomt. Dwz we krijgen maar niet te weten wat de prijs is voor z'n miezerige 0,07% sterftedaling door PSA-screeening in perioperatieve sterftegevallen, embolieen en hartinfarcten en lange termijnletselschade zoals impotentie, incontinentie en stricturen. Plus de psychische stress van weer stijgende PSA's na behandeling of de onzekerheid van negatieve biopsieen bij verhoogde PSA's. Vanaf maart 2009 is keer op keer beloofd dat rapportage hiervan zou komen, but it simply doesn't happen. Meanwhile gaat men maar door met een eindeloze reeks pulp-publicaties in pseudowetenschappelije tijdschriften over effectiviteit na aftrek van dit of dat of met fantasy-modelberekeningen na compensatie voor van alles en nog wat. Hiero. Het enige waar men niet in slaagt is een Quality of Life studie te publiceren in een A-tijdschrijft zoals de Lancet of American Journal of Medicine. Ofwel de ravage is zo erg dat Bangma het manuscript niet durft op te sturen ofwel de data zijn dusdanig gemasseerd dat het manuscript geweigerd is.

Door het achterwege blijven van deze studie wordt de schijn dat PSA-screening misschien toch van nut is min of meer in stand gehouden. Het oordeel van de Gezondheidsraad, die over de wenselijkheid van PSA-screening moet beslissen, blijft dus maar uit want de leden van deze ambtelijk apparaat wachten gewoon heel braaf op deze studie. Verwacht van hen niet dat ze hun nek uitsteken want zodra ze hun oordeel hebben geveld is het afgelopen met hun gesponsorde PSA-studiereisjes en PSA-pretcongresjes. In de door Blue Ribbon en dergelijke clubjes opgefokte sfeer van hoop en vooruitgang breidt het aantal operatieprobots zich intussen als een olievlek over het land uit. Daarmee is er een economische prikkel bijgekomen om zoveel mogelijk PSA-Prostaatkankertjes op te sporen en te behandelen. Een perverser voorbeeld van marktwerking in de gezondheidszorg is moeilijk te bedenken.

Lichtpuntje is Achmea (ondergetekende heeft geen belangen in deze verzekeringsmaatschappij) dat het budget voor Robot-RP's gaat afknijpen. Ander Lichtpunt is het NEE van de US Preventive Services Task Force tegen PSA-screening (zie UroWatch van oktober, rechterkolom helemaal naar benenden scrollen). En dan is er natuurlijk jullie eigen Lichtpuntje PSA Prostaatkankertjes. PSA Prostaatkankertjes werkt aan een nieuwe publicatie en verwacht in de loop van 2012 de val van Rotterdam en de arrestatie van Bangma. Stay tuned....

17 december 2011

Money Talks

Vorige week viel m'n oog op een persbericht van het VUMC waarin verslag gedaan wordt over de oratie van een zekere van Moorselaar een getiteld "Operatierobot bij prostaatkanker beter dan 'gewone' kijkoperatie". Het persbericht werd integraal overgenomen door ondermeer de urologische lobbysite Prostaat.nl. Deze van Moorselaar was eerder feestvierend te zien in het Hermitage-clipje waarnaar ik verwees in Urowatch van 7 december.

Dat de operatierobot beter is hebben we al vaak gehoord en vaak weerlegd. We gaan daar nu niet weer uitgebreid op in. De context van de oratie is  wel interessant. Uit het persbericht: Omdat ziektekostenverzekeraars niet op de hoogte zijn van de voordelen van robotoperatie boven een conventionele operatie bij prostaatkanker, willen zij de extra kosten van de robotoperatie niet betalen. In zijn oratie op 2 december waarschuwt prof.dr. Jeroen Van Moorselaar dan ook voor het gevaar dat een dergelijke operatie met de robot binnenkort in Nederland niet meer mogelijk zal zijn. Het gaat weer eens om geld en, zoals gebruikelijk bij urologen, dreigen met zogenaamde gevaren als ze dat geld niet krijgen. Plus deze keer een beschuldiging aan het adres van de Zorgverzekeraars. De Zorgverzekeraars zouden niet goed op de hoogte zijn van de Robotvoordelen. Ze zouden een studie van het ICER niet kennen, waarin "bewezen" werd dat door robotchirurgie de kans op complicaties en negatieve bijwerkingen geringer werd. Het verbaast me niets dat de Zorgverzekeraars deze studie niet kennen. Het ICER rapport is nergens gepubliceerd en kon ik pas na veel moeite achterhalen. Van bewijs kan hier moeilijk gesproken worden in dit gesponsorde verslag vol gepoolde data en modelberekingen, zie hier. Overigens zijn de Zorgverzekeraars goed op de hoogte over de pros en cons van de operatierobot. Hier een zeer interessante PDF.

Dan de uitzending op Nieuwsuur van afgelopen maandag met de bekendmaking dat Achmea per januari 2012 stopt met de extra vergoedingen voor Robotoperaties. Namens de urologen voert John Rietbergen nogal hooghartig het woord (meer over hem in Urowatch van 12 januari). "Ik laat het hele financiele gebeuren graag aan de Raad van Bestuur over" en "Je wilt graag uiteindelijk alle patienten met de robot opereren, ik denk dat dat als een paal boven water staat". Het gaat hier om 3000 E extra vergoeding per operatie dwz 300000 E voor het het Rotterdamse Centre of Excellence ( Franciscus Gasthuis) waar Rietbergen per jaar 100 ingrepen wil doen. Nu lijkt het me dat Rietbergen wel een persoonlijk overwicht heeft op RVB-lid Gerla maar of die uit eigen zak 3 ton wil ophoesten? Het zaad voor een conflict is gezaaid, waarbij de urologen krokodillentranen zullen gaan huilen om verslechtering van de zorg en de achterstand die Nederland oploopt. Wat mij betreft mogen de zorgverzekeraars nog een stapje verder gaan door op alle prostaatkankeroperaties te korten, of beter nog, deze helemaal niet meer te vergoeden. Dat zal bergen geld en een hoop leed schelen.