28 oktober 2008

Hoop?

Zondag was Professor Pinedo op Buitenhof. De professor kwam vertellen dat 1 op de 3 Nederlanders kanker zal krijgen en trok daarbij een bedenkelijk gezicht.

Tegelijkertijd gaf de professor hoop want door vroege opsporing en vroege behandeling leven kankerpatienten langer, beweerde hij.

Kanker komt inderdaad steeds vaker voor. Maar dit is nu juist het gevolg van steeds meer vroege opsporing. Ook klopt het dat kankerpatienten langer leven, maar daar moet dan wel bij verteld worden dat door vroege opsporing de diagnose met vele jaren vooruit gehaald wordt. Logisch dat ze gemiddeld langer leven.

In 1991, toen nog niet gescreend werd met PSA, bedroeg het aantal nieuwe gevallen van prostaatkanker circa 4000, in 2005 circa 8800. De sterfte bleef gelijk met circa 2300. Het "prostaat-kankerprobleem" werd dus ruim 2 x zo groot maar ondanks vele RP's en radiotherapiebehandelingen met alle neveneffecten bleef de sterfte gelijk, hoewel de gemiddelde levensverwachting (door de verdunning met bijna 5000 man extra) schijnbaar verbeterde.

De vooruitgang is maar statistische schijn. In werkelijkheid is er achteruitgang. Duizenden mannen zonder klachten worden tot patient gemaakt en een groot aantal van hen heeft te lijden van neveneffecten van de behandeling. Het kost de gemeenschap vele tientallen miljoenen zonder dat de sterfte daalt.

In het het interview kwam ook de preventieve vaccinatie tegen baarmoederhalskanker van meisjes aan de orde. Alsof dit pretentieuze en omstreden project nog niet genoeg is, pleitte Pinedo ervoor ook alle jongetjes te laten inenten zodat die de meisjes niet met het vermoedelijke veroorzakende virus zouden kunnen besmetten. Dit dan terwijl ook zonder besmetting met dit virus ook baarmoederhalskanker kan optreden en dat het maar om 200 tot 300 sterfte gevallen per jaar gaat!

Als klap op de vuurpijl maakte de professor reclame voor de ontwikkeling een intelligente pil die na passeren van het darmkanaal dmv nanotech-nologie de adspirantpatient een seintje zou geven dat het verstandig was zich te melden voor een colonoscopie voor vroege opsporing van darmkanker. Weer duizenden extra kankerpatienten erbij die vervolgens operaties moeten ondergaan waarvan het nut zeer twijfelachtig is. Weer vele tientallen miljoenen die verplicht geind worden via verzekeringspremies.

De professor gaat met pensioen. Maar z'n kankerideeen zijn al uitgezaaid naar alle beleidsbepalende instituten in Nederland. Binnenkort heeft iedereen kanker, tenzij je het tegendeel kunt bewijzen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Er gaan massa's mannen dood met prostaatkanker maar niet persé aan prostaatkanker. Niemand krijgt prostaatkanker door gebrek aan chemotherapie of bestraling. Steeds meer mannen krijgen prostaatkanker door de straling van hun gsm in de broekzak of juist door het verzamelen van toxische stoffen in hun prostaat. En aangezien de zwaar verarmde voeding ook al geen soelaas meer biedt lijkt een behandeling de enige uitkomst. Niets is minder waar…