13 maart 2010

Urologen nog een categorie erger dan Bankiers

Ik put nieuwe inspiratie uit Ablin's woorden in de New York Times. We geven daarom een tandje extra en doen er een schepje bovenop

Uit het NYT artikel
The European study showed a small decline in death rates, but also found that 48 men would need to be treated to save one life. That’s 47 men who, in all likelihood, can no longer function sexually or stay out of the bathroom for long.

Er is hier de afgelopen maanden al een aardige portie ERSPC geserveerd met een hoop getalletjes waaronder de 47 vs 1 verhouding van hierboven. Dit getal had ik tot nu toe nog onvoldoende gedramatiseerd. Hierbij dan.....

Als je als patient alleen tegenover de uroloog zit vertelt hij je met een ernstig gezicht dat hij je sterftekans kan verminderen als je je laat helpen. Niet zo makkelijk om hier nee tegen te zeggen. Hoewel hij weet dat in 47 van de 48 gevallen z'n bemoeienissen futiel zijn krijg je hier over niets te horen .

Neem nu deze situatie. Een professor spreekt een zaaltje toe met 48 mannen bij wie hij net een PSA Prostaatkankertje heeft vastgesteld. "Mannen, jullie hebben allen kanker. Als ik jullie allen behandel zal 1 daarvan profijt hebben. Voor de andere 47 is er geen nut, maar ik kan vantevoren niet zeggen wie de geluksvogel is. Een groot deel van deze 47 zal geconfronteerd worden met impotentie, incontinentie en stricturen, ook is er kans dat 2 of 3 van de 47 een hartinfarct of longembolie krijgen tijdens of vlak na de operatie." Hoe denken jullie dat het zaaltje reageert?

De Pensioenplannen en Speerpunten van deze wereld individualiseren statistische data en geven er achter de gesloten deuren van hun spreekkamer met hun uitgestreken smoelen precies die draai aan die hen op dat moment uitkomt. Is de operatierobot volgeboekt? Dan parkereren we de patient tijdelijk in PRIAS. Staat de robot stil? Dan trekken we een bedenkelijk gezicht gevolgd door de blijde boodschap: "wij kunnen U direct helpen."

Er is nogal wat verontwaardiging over bank CEO's die zich verrijkten door fancy financiele innovaties. De urologen zijn nog een categorie erger. Het kopen van financieel produkt blijft min of meer vrijwillig. Een doodvonnis suggereren, de halve waarheid vertellen en dan zeggen dat behandeling noodzakelijk is, is niet zo vrijblijvend.

Gezonde mannen laten zich en masse impotent en incontinent maken in de veronderstelling dat ze geholpen worden. Als de waarheid tot de massa doordringt kunnen er nog gekke dingen gebeuren....

34 opmerkingen:

Anoniem zei

Als ik in dat zaaltje gezeten had, had ik de professor een trap in z'n kruis gegeven.

antiuro

Riemersma zei

Voortreffelijk en scherp essay!

George Berger zei

Whew! Dit moet ik morgen lezen. Inderdaad heel scherp, maar de lekkere wijn in mijn HQ was sterk. 4 Glazen vol hun beste. Ik kom er morgen op trrug.

George Berger zei

Ik heb het NYT artikel net gelezen. WOW! Ik ga het rondstuuren aan m'n zeer uitgebreidde kenniskring. Deze kring bevat ook mensen waar Mijn Licensed Killer niet op had gerekend. Hij heeft mij flink onderschat. Dit artikel is zeer belangrijk.

Henk Scholten zei

George,

Ik vind het prettig dat je m'n stuk las juist op het ogenblik dat je genoot van 4 HQ wijn. Dan komt zowel het stuk als de wijn het beste tot z'n recht.

Leve de Vrolijke Wetenschap!

Groet,

Henk

Healthsurfer zei

Ter aanvulling op antiuro. Daarna zou ik nog even flink natrappen.

Anoniem zei

Heel goed dat je het NYT artikel nog eens dunnetjes over hebt gedaan! Als ik in het zaaltje had gezeten had ik de professor gevraagd of hij zich zelf ook had laten opereren. Jan Willem Veen, Groningen

George Berger zei

Ja, Die Fröliche Wissenschaft werkte op volle toeren. Vandaag heb ik de prijs betaald. Flinke kater, lekkere extra uren in bed. Met als moral support de Leningrad Sinfonie van Shostakovich in de achterground.

Claudia zei

Als ik een man was geweest zou ik vlak voor het einde naar buiten zijn gegaan en daar de professor opwachten.

Ik vind je conversatie met George ook leuk en boeiend trouwens.

Keep it up!

George Berger zei

Hi Claudia----Bedankt voor je leuke opmerking.

van Santen zei

Henk, allereerst heel hartelijk dank voor je inspanningen. De enige contraire informatie over prostaatkanker op het net. Wat ik niet begrijp is dat dit zomaar kan gebeuren. Is er geen enkele intercollegiale toetsing? Waar is de inspectie voor de Volksgezondheid?

Groeten,
Guido van Santen, Utrecht

George Berger zei

Meneer van Santen, het antwoord is complex. Je kunt begonnen met de machtsgreep van de verzekeraar's op 1 Jan 06. Het was een Oude Jaars cadeau van ex Minister Hans Hoogervorst (VVD). De verzekeraars hebben eisen gesteld aan de distributie van bijna alle voorzieningen in de gezondheidszorg.

Dat was het begin. De artsen (op een hanjdjevol uitzonderingen na), Collaboreren met die Neue Ordnung omdat ze "er beter van worden." (Een frase die ik haat). Interwhatever toetsing bestaat niet of nauwelijks, want het zijn bange laffards die alleen maar aan Hun bankrekeningen denken. Uit eigen grappige ervaring weet ik dat je de Inspectie beter de Afscheepsinspectie kunt noemen. Verder, heeft NL een bekende traditie van Collaboratie en Overheidsrespect die eeuwen teruggaat en diepgeworteld is in Calvinistische theologie zoals die door de Dominee's is geinterpreteerd: in het kort, een absolutistische interpretatie van Paulus, Romeinen, verse 13. In dit geval werken verzekeraar's en overheid samen, als de macht die boven de artsen gesteld is. Combineer dit met dat "beter af worden" rotgedachte en je krijgt het begin van een antwoord op uw vraag. Er is meer. Ik heb hier uitvoerig over geschreven en woon niet langer in NL, het land dat eens door eigen nep-intellectuelen Het Gidsland werd genoemd. Ik hoop straks hierop terug te komen. Als dit alles onpatriotisch klinkt, laat ik zeggen dat ik een heuse Allochtoon ben---geboren in Amerika.

Henk Scholten zei

Guido van Santen,

De enigen die de urologen controleren zijn de urologen zelf. Een algemeen chirurg of internist weet niets van prostaatkanker. Ze bemoeien zich er niet mee. Inspectie? Dit is een van de vele dysfunctionerende controleorganen van de overheid. Soms vallen ze met veel machtsvertoon een operatiekamer binnen om te constataren dat de handen niet goed gewassen worden. Veel verder komen ze niet. Verreweg het belangrijkst zijn de huisartsen, zij worden dagelijks geconfronteerd met de door urologen toegebrachte letselschade en staan behoorlijk negatief tov PSA testen. Zie NHG patientenbrief in de rechterkolom. Hun macht is echter beperkt en als een patient op hoge toon een PSA eist (opgefokt door de bladen of SBS6) dan zullen zij hier in de regel aan voldoen. Ik ben door Huisarts en Wetenschap gevraagd een commentaar te schrijven over de kwestie. Dit doe ik pas als de zg Quality of Life studie van Pensioenplan cs verschenen is omdat ik dan pas de volledige en gespecificeerde rekening kan opmaken.

George,

Lekker commentaar. Inderdaad "er beter van worden" goede typering. "Gidsland" is ook om je over dood te lachen. Nu weer als gidsland in de mannenemancipatie met babywagens.

Keep smiling

Henk

George Berger zei

Terwijl ik nog de tijd heb om te smilen (ik ga lunchen met een beroemde Zweedse schrijver), moet ik ter vergelijking de volgende link plaatsen. Het laat zien hoe uit balance de prioriteiten van veel NLers en hun goed geinformeerde 'denkers' is. Gekker kan het niet: mensen sterven dankzij slechte verzekeringen en wreede specialisten, en hun verwende patiënten eisen deze dienst: http://news.yahoo.com/s/nm/us_dutch_nurses . Makkelijk om te copieren.
Mijn ex was een verpleegster. In haar tijd zou dit to ontslaag op staande voet hebben geleid.

George Berger zei

INSPECTIE= AFSCHEEPSINSPECTIE. De nep-inspectie onderzoekt maar twee soorten medische problemen: vermeende fouten en vermeende structurele tekortkomingen in het zorgsysteem zelf. ik heb een "klacht" ingediend die ik met opzet structureel noemde (die leeftijdsgrens van 65). Maar de klacht was ook een directe beschuldiging aan het adres van een uroloog. Wetend dat het zou worden afgewezen--het was-- heb ik het ook gestuurd aan de vaste 2de kamer commissie voor Volksongezondheid etc. Die idioten van de Afscheepsinspectie hadden geel regel die zoiets kon verbieden. Nu heeft iedere parlements lid een kopie, geheel conform de wet. Ze zullen heus wel niets mee doen.
Ik wil hiermee wil aantonen is dat de Inspectie een van de drie vertragingsmechanieken is dat uwe Regenten gebruiken om klagers te ontmoedigen. De andere zijn: Ziekenhuis klachtencommissies, regionale tuchtcollege, en centrale tuchtcollege. Het volgen van dit pad duurt jaren. Nou, stel dat je klacht wordt erkend. In de meeste gevallen kan deze specialisten-gebiased lichamen niets meer doen dan de betreffende medicus/instelling BERISPEN. En dat in het geheim!! Ik heb dit aan Zweden verteld en ze schrokken allemaal. Het is een truc. Als je het geld heb, procedeer meteen, ALS je een advokaat kunt vinden die bereid is zijn/haar intercollegiale reputatie te beschadigen. Dat is mij niet gelukt. Mijn uitvoerig medische analyse van G.K. Berger PhD werd ontoereikend verklaard door de "medisch adviseur" van deze beschermster van mijn rechten. Wie weet wie deze adviseur ook van advies dient? Wat een landje!

Anoniem zei

Dag Meneer Scholten .
Mijn grote broer heeft ook een PSA . In 2005 was die 15 . Deze uitslag is toen in de burelen blijven hangen . Het was kennelijk niet iets om actie te ondernemen . In 2008 werd door de huisdokter om de een of andere geheimzinnige reden opnieuw een Hokus PSA aangevraagd : ALARM ! . Uitslag : 15 . Onmiddelijk naar de Urologica gestuurd . Deze vond het nodig om met zo'n dingetje met vele naaldjes de voorstanderklier aan te prikken : 1 maal , 2 maal en zelfs 3 maal ... Om meer zekerheid te creëren .... Zo'n dingetje met al die naaldjes wordt ingebracht via de achteruitingang , waar volgens mij toch veel microgebroed voorkomt . En dan door de darmwand heen honderden malen prikken . Over hygiëne gesproken ... Om ontstekingen te vermijden word er daags vooraf één antibiotica tabletje verstrekt ....
Wellicht iets voor de Inspectie om ook hier eens monsters af te nemen . Het resultaat voor mijn grote broer :
1) bloedverlies gedurende een week voor en achter onder .
2) een dominerende onzekerheid .
3) uitslag van de monstertjes : negatief voor PCa .
4) Plan : over een half jaar weer PSA prikken .
5) onzekerheid blijft .
Een half jaar later : PSA = 15 ! . Opniew herhaalde zich bovenstaande gang van zaken , zij het met drie kleine verschilletjes .
1) een week lang antibiotica geslikt - (op mijn aanbeveling) .
2) Therapie : een maand antibiotica om prostatitis uit te sluiten (op mijn aandringen) . Uitslag PSA = 15 .
3) Plan : over drie maanden de hele gang van zaken opnieuw .
Het lijkt erop dat Urologica het zaaltje van 48 mannen nog niet groot genoeg vindt .....
Vr Gr jApi

Dr Frankenstein zei

Zo zie je maar weer, je hebt altijd baas boven baas. Hulde aan de Rotterdammers, dit overtreft m'n stoutste dromen.

George Berger zei

Ik heb besloten mijn aanvallen op het NL Deathcare stelsel te staken, om met andere dingen bezig te zijn. Wat die aanvallen betreft, ze waren successvol. Zowel hier als in het NRC heb ik mensen bereikt die gelovden in wat ik te vertellen heb. DAT is succes. Op deze site was hetr ook leuk en ontspannend, dankzij de altijd aanwezige humor en de geestige verhalen van onze host. Ik heb gehoord dat ik veel mensen geinformeerd en geholpen heb. DAT is een nog betere succes.
Henk heeft volkomen gelijk om tegenaan te schoppen. Sinds de Machtsgreep van de verzekeraars is het aklleen maar achteruit gegaan, en niet alleen maar in PK-Politieland. Ik ben betrokken geweest met verwante toestanden in de Psychiatrie, Oogheelkunde, Neurologie, en Neurochirugie. Nooit in mijn leven ben ik zo kwaad geweest. Het is een Deathcarestelsel waariaan niet alleen maar MDs werken: ook veel mensen die werken voor verschillende stichtingen. Ze zijn of naïf, bedrogen, of collaboreerend. Ik haat ze stuk per stuk. Ze hebben mijn leven op het spel gezet en ze hebben dat van een goede vriend nuttelos gemaakt. Zulke lui kan ik nooit overtuigen. Als ik een paar mensenlevens hielp redden, dan ben ik redelijk tevreden. Het had meer kunnen zijn, maar persoonlijke gebeurtenissen maken dat onwenselijk. Ik wil jullie allemaal bedanken, zelfs de mensen die vinden (vonden?) dat we te ver zijn gegaan. In NL is het, helaas, erg makkelijk om te ver te gaan. So what. Ga door waar dat kan.
Beste, George

Anoniem zei

Zeer kritisch, zeer informatief, zeer goed, ben zeer blij dat ik deze site gevonden heb.

Happy Jack

Anoniem zei

Ik volg PSAPKtjes al sinds het begin. 1x heeft een uroloog gereageerd ergens in 2008, later nog een paar keer een arts. Dat is wel jammer, dat het zo weinig is. Verder ben ik door de blog minder bang geworden.

Vr Gr, Angsthaas

Henk Scholten zei

Ja Angsthaas, maar dat is te verwachten. De uro's zijn bang zich onder het volk te begeven, ze durven niet in de blogosfeer te komen. Of ze krijgen het dringend advies van hun Communicatie Adviseurs niet te reageren.

Bij ieder nieuw stuk gaat er een alert naar Rotterdam en andere urologische centra. Via speciale software (waarover ik verder niet in detail kan treden) weet ik dat ze het bijna altijd lezen. Enkele urologen zijn zelfs verslaafd aan PSA Prostaatkankertjes.

Fijn dat je minder bang geworden bent.

George Berger zei

AHA! Dat kan verklaren waroom een bijdrage van mij gisteren ergens in de lage landen verwijderd werd!

George Berger zei

Van Gogh roept "Geitenneukers," prima! Meteen de volksmond in! Berger vertelt een paar medische waarheden? Weg met hem. Free Speech mijn prostaat!

Henk Scholten zei

Je laatste 2 opmerkingen zijn niet erg duidelijk.

George Berger zei

Dag Henk. Die laatste betreft de relativering in NL van het begrip vrijhrids van meningsuiting. Mijn eerste opmerking ging over een bijdrage van mij elders. Nou, stel dat dmv jouw alarm systeem andere medische webmasters in de lage landen van mijn bestaan afweten. Ik ben automatisch een "querulant," niet waar? Dus weg bijdrage. Maar als een Urologish Hoger Wezen iets zegt, dan krijgt hij/zij alle ruimte. Dat is een illustratie van bovengenoemde relativering. Van Gogh diende als voorbeeld van het gemaak waarmee zulke dingen in NL gebeuren.

van Ede zei

Als ik met Google Nieuws zoek naar Ablin Prostate dan komen er ongeveer 600 nieuwsartikelen die grotendeels op elkaar lijken. De teneur is zo ongeveer dat de PSA test weliswaar niet volmaakt is maar toch nuttig voor vroege opsporing met een aantal mitsen en maren. Nergens de verontwaardiging over 47/1 zoals hier bij PSA PKtjes, die ik overigens deel.

vE, PSA 3,5

Henk Scholten zei

Komt voor mij niet onverwacht. Men praat elkaar een beetje na, durft de verschrikkelijke waarheid niet tot zich te laten doordringen en slaat overmatig aan het nuanceren. Met als voorlopig eindresultaat overigens wel dat er een "vlekje" op de PSA test is komen te zitten.

Ik hou niet op. De druk op Pensioenplan cs om op z'n minst met een verklaring te komen voor het uitstel van z'n zg Quality of Life Study komt nu ook van Huisarts en Wetenschap, die mij vorig jaar vroeg een commentaar te schrijven wat ik graag wilde maar waar het door het QoL gedoe maar niet van komt. Pas na QoL kan ik de gespecificeerde eindafrekening presenteren.

Dat artikel is van essentieel belang. H&W is peer reviewed met redactieraad etc etc, dwz het artikel is zeer kritsch bekeken voor het in druk gaat. Meestal gaan er zo'n 2-3 correctierondes overheen dwz vanaf afkomen QoL zeker nog 2 maanden. Maar dan heb ik ook wat. En pas dan raakt de Nederlandse pers/TeeVee geinteresseerd, want die zijn bang met een straatvechtertje zoals op PSA Prostaatkankertjes op hun bek te gaan, maar als die in H&W staat niet meer. Dan is de weg vrij om de Verschrikkelijke Waarheid via Tegenlicht oid aan het grote publiek te presenteren. De voltooiing van dit hele proces kan makkelijk nog een jaar nemen...

Ik heb geleerd geduld te hebben. Pensioenplan, Schreibtisch en de hele rest heb ik in hun hol gedreven en ik ben ze langzaam aan het uitroken. Op een gegeven moment moeten ze naar buiten komen, waar ik met m'n vangnet klaarsta.

Goed, dit moet dan wel allemaal nog waargemaakt worden.....
Meanwhile business as usual op PSA Prostaatkankertjes.

Humbly yours,

Henk

Anoniem zei

test

Blueboy zei

Leuk! Maar ook heavy suspense en zeker blues.

Blueboy (PSA onbekend)

Anoniem zei

Niet zo negatief zijn betreffende uitingen van uroloog.
Ben 69 jaar en tegen het advies wait and watching, operatie totale verwijdering.
Operatie goed verlopen,na 4 dagen thuis. Ben 4 maanden incontinent geweest, nu nog niet noemenswaardig.
33 bestralingen om de snijvlakken schoon te maken. Heb geen bijwerkingen en voel me prima
Heb advies gekregen in Duitsland dat operen nog altijd de beste optie is.Kan natuurlijk een andere ziekte krijgen, maar de prostaat is er uit.

Anoniem zei

Hello -- mijn verhaal !
Een routinetest bloedtest -- huisdokter vraagt ook een PSA testje aan omdat ik 65 ben !
Uitslag een psa level van 22 , veel te hoog dus , gevolg afspraak met een uroloog -- onderzoek niets te vinden -- wel 4 weken antibiotika nemen , drie weken wachten , terug bloedtest ! gevolg een psa gehalte van 22,3 !!
afspraak met de uroloog , die stelt voor na een kompleet onderzoek ( niet plezant ) om een piopsy uit te voeren om alles uit te sluiten !
Wat een dagopname was voorzien is uitgelopen op drie dagen hospitaal , zwaare onsteking na de piopsie !!
Resultaat van de piopsie -- twee van de tien sampels zijn licht ( met de nadruk op licht !!) verdacht !
Vervolg -- terug drie weken Zoroxin nemen , dan eind juli terug bloedtest psa -- als die nog zo hoog is , is zijn voorstel om terug een piopsie uit te voeren op de twee verdachte plaatsen !
En zo blijven wij bezig -- de huisdokter is bedankt om diene psa test !
Ps ik heb geen enkele klacht -- alles werkt perfect onderaan !

Anoniem zei

Ok hier ben ik terug -- Heb een nieuw bloedtest laten doen en het resultaat is : 21,5 ng/ml.
Terug veel te hoog , in feite geen enkele verandering !
Volgende week op bezoek bij de uruloog , benieuwd wat zijn reactie en voorstel zal zijn ?
Terug een punktie ?
Iemand hier om wat raad te geven Please !!!

Anoniem zei

Mijn raad is( zelf psa 17):
sit back and relax.
Ga ik ook doen

mvg
DDS

debra morgan zei

Hallo Am mevrouw, Debra Morgan Am legitieme en betrouwbare lening kredietverstrekker geven leningen
op een heldere en begrijpelijke termen en voorwaarden op 2% rente. uit
$ 12.000 naar $ 7.000.000 USD en EURO Alleen. Ik geef out Business Leningen,
Persoonlijke leningen, leningen voor studenten, auto leningen en leningen af te betalen Rekeningen. als jij
een lening nodig wat je hoeft te doen is voor u om direct contact met mij op
bij: morgandebra816l@gmail.com
God Bless You.
groet,
Mevrouw Debra Morgan
E-mail: morgandebra816@gmail.com


Opmerking: Alle antwoorden moeten worden gestuurd naar: MORGANDEBRA816@GMAIL.COM