30 mei 2011

Doe Het Zelf Darmkankertjes


Op dit ogenblik is er even weinig te zeggen. We liggen in de loopgraaf en wachten tot Bangma later dit jaar met z'n eindrapportage inclusief letselschaderapport afkomt. Mocht zich in de tussentijd boven het maaiveld iets voordoen dat ons niet bevalt dan zullen we direct schieten. Verder zal ik de rechterkolom gaan verbeteren en regelmatig met nieuwscommentaar komen in Urowatch (en dat aankondigen in mededelingen).

Dan las ik afgelopen week in de Volkskrant dat Minister Schippers vanaf 2013 darmkankerscreeniing wil gaan invoeren. Een groot succes voor het KWF die hier al jaren voor lobbiet. Als dit werkelijk allemaal doorgaat krijgen 3,5 miljoen Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar een doe-het-zelf pakketje toegestuurd bestaande uit een buisje plus stick die ze in hun ontlasting moeten duwen en vervolgens terug in het buisje moeten doen. Het pakketje kan ongefrankeerd retour en wordt dan onderzocht op de aanwezigheid van sporen bloed, die een aanwijzing kunnen zijn voor darmkanker of van poliepen die mogelijk tot kanker kunnen evolueren. Worden sporen bloed aangetroffen danvolgt een coloscopie ( onaangenaam kijkonderzoek vd darm)

Uit de Volkskrant: Als 60% meedoet, zullen zich jaarlijks tachtigduizend mensen in het ziekenhuis melden met bloed in de ontlasting. Bij een kleine 10 procent van hen wordt bij een kijkonderzoek kanker gevonden, bij 40% poliepen. Bij de helft is dus prake van loos alarm. Dat is veel, erkent hoogleraar Kuipers; maar er zit voor de deelnemers ook een gunstige kant aan: na een kijkonderzoek hebben ze voor zeker 10 jaar zekerheid. De poliepen groeien zeer traag.

Zo dit is dus ook weer mega, mega. En moet je de professor horen met z'n 10 jaar zekerheid, de onruststoker! In het VK-artikel wordt gesproken over 1400 minder sterfgevallen aan darmkanker per jaar door screening. Jaarlijks is de sterfte nu ca 5000 dwz ca 30% minder. Als dit klopt is dat beter dan het resultaat van prostaatkankerscreening, maar dan nog. Het aandeel van sterfte door darmkanker van de totale sterfte bij 55 plussers is circa 3-4%. Het netto effect is daarom maar circa 1%. Verder moet je bedenken dat veel van de sterfte aan darmkanker op hoge leeftijd is, sterf je niet aan darmkanker dan sterf je niet lang daarna wel aan iets anders.

Kankerscreening is een drama, een dieptepunt in de geneeskunde. Bij bosjes worden symptoomloze mensen met prostaatkankertjes, mammobielkankertjes en darmkankertjes uit het leven gehaald en de kliniek in gejaagd om vervolgens in grote getale verminkt weer teruggezet te worden (impotent, incontinent, met toegetakelde of afgesneden borsten en stoma's). Dit alles om sterfte aan deze kankertjes op meestal hoge leeftijd te voorkomen waar Magere Hein al snel iets anders voor ze heeft.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het duurt niet lang meer dan is Nederland veranderd , van een natie van 17 miljoen wakkere jongens van Jan de Wit , in een verpleegstaat met 100% chronische patienten : " .. it's all about Economics , dude ! " .
De Zon straalt aan een geensceneerde donkere Hemel .

-- Simplistisch Verbond --

Hendrik Scholten zei

Er gebeurt niet veel meer in Nederland en overigens ook niet in de rest van het "vrije" Westen. Horeca en Tattoeshops doen het nog vrij aardig, dat wel. Er is ook nog steeds vraag naar marketingdeskundigen, communicatie-adviseurs en kwaliteitsmanagers.

Nog even, want het geld is op en het is Pay Back time... Mogelijk rekken we het nog een paar maanden, maar kijk niet gek op als de nieuwslezer op een dag zegt dat Euros alleen nog maar ingewisseld kunnen worden voor voedselbonnen en screeningstickets.

Kankerscreening is een virtuele activiteit enkel draaiend op spreadsheets. Net zoals het virtuele geld van bankiers. Geen werkelijke patienten maar symptoomloze individuen die gelabelled worden op grond van bloed- en weefseluitslagen. Die labels zijn veel minder eenduidig als men ons wil doen geloven. (zie oa Gleason ad nauseam). Toch gaan deze de prognostische rekenmodellen in die de Gezondheidsraad zonder misselijk te worden slikt. Deze modellen ( als ze kloppen) gaan over massa's niet over mensen. Uitgerekend Schippers (VVD) verheft de uitkomst en advies tot beleid.

Niets is de overheid te dol, ook niet het toezenden van sticks om in je ontlasting te stoppen. Hoe noemen we dat ook al weer? Innovatief beleid....

Herman zei

Het gaat niet om 1400 minder sterfgevallen, maar om 2400 minder sterfgevallen! Citeer een volgende keer correct aub, Groeten Herman

Herman zei

Hier het adres vh Volkskrantstuk waarin 2400 staat en niet 1400

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/2437193/2011/05/25/Waarom-er-een-bevolkingsonderzoek-naar-darmkanker-komt.dhtml

Hendrik Scholten zei

@ Herman,

Uit de link die je geeft:

"Als mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar zich om de twee jaar op darmkanker laten testen, kunnen op termijn 2400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen. Dat schreef de Gezondheidsraad in 2009 in het advies waarop minister Schippers zich nu heeft gebaseerd."

Dit schreef de Gezondheidsraad helemaal niet, maar is weer het bekende broddelwerk van de Volkskrant.

In de printversie van de VK van 26 mei jl staat dit:

"De Gezondheidsraad becijferde twee jaar geleden dat invoering van een bevolkingonderzoek op de lange termijn 1400 doden per jaar kon schelen. Die prognose is inmidddels naar boven bijgesteld, zegt Kuipers. Door de vergrijzing en de veranderende leefstijl van de bevolking neemt het aantal patienten met de ziekte toe: in 2006 werd bij ruim 11 duizend Nederlanders darmkanker vastgesteld, in 2015 zal het gaan om 15 duizend patienten. Het aantal sterfgevallen dat men screening kan worden voorkomen, stijgt daardoor naar 2.400 per jaar. Dat is de helft van het huidige aantal sterfgevallen aan de ziekte."

Dit is een superkromme redenering, eerst naar 2015 gaan met 15000 patienten en 2400 doden en dan weer terug naar 2006, maar de 2400 doden van 2015 gewoon laten staan. En de VK tekent het rustig op zonder een kritische vraag.

1400 doden? Als het tenminste waar is. Want dit getal komt uit het computermodel Miscan Colon van ja de Erasmus Universiteit en dat is maar een model. Waar komt Kuipers vandaan? Ja, van de Erasmus Universiteit. Het Erasmus MC is de bron van alle screeningsbedrijvigheid met het KWF als PR organisatie en als belangrijke geldschieter.

Hier het rapport vd Gezondheidsraad

http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/200913.pdf

Anoniem zei

http://www.blueribbon.nl/
M.v.g. Hans