26 september 2012

Money Will Talk....


Kreeg positieve inhoudelijke reacties van D66 en de VVD naar aanleiding van het vorige stukje. De geldverspillende martelpraktijken van vroege opsporing en behandeling van prostaatkanker zullen in de kamer aan de orde gesteld worden. In de komende debatten over de kosten van de gezondheidszorg zal ook het onlangs verschenen rapport van Klink een belangrijke rol spelen. In z'n rapport uitgebreid aandacht voor prostaatkanker in een sectie die sterk geinspireeerd lijkt door PSA Prostaatkankertjes....

In afwachting van wat komen gaat laten we de typische PSA Prostaatkankertjes voorlopig even voor wat het is, nl niets. Zodra zich iets voordoet duiken we er natuurlijk meteen weer op. De site blijft echter wel PSA Prostaatkankertjes heten want dit is een merknaam geworden.

Vanaf oktober ga ik me hier concentreren op de behandeling van symptomatische prostaatkanker. Symptomen kunnen lokaal zijn (vnl obstrukties, plasproblemen) of systemisch (vnl pijnklachten in het skelet, algemene symptomen ten gevolge van chronische ziekte) of psychisch (dwangneurotische obsessies met PSA waardes). Hormonale therapie zal de hoofdmoot zijn, maar ook onderwerpen als chirurgische opheffing en drains voor obstrukties komen aan de orde. Ben op dit moment bezig met inventarisatie van de literatuur in verband met de tweede herziene editie van Hormonale Therapie bij Prostaatkanker uit 2005.
Dit zal het eerstkomende stuk zijn. Stay tuned....

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Google maar eens op Klink prostaatkanker bv deze http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3301111/2012/08/15/De-miljarden-van-Klink-komen-er-niet.dhtml

Er is zeer veel krtiek op de haalbaarheid van K's plannen

prouro

Blueboy zei

Goeie move! Ben ereg benieuwd naar de behandeling van dwangneurotsche PSA stoornissen....

Anoniem zei

In de kritiek op Klinks verhaal in het volkskrantartikel wordt over al dan niet behandelen van prostaatkanker gesteld :"Een recent Scandinavisch onderzoek geeft echter aan dat vroegtijdig opereren kosteneffectiever is dan waakzaam wachten".
Ken jij dit artikel Henk?
En wat is jouw mening hierover?

MJ 7,0

Hendrik Scholten zei

Weet niet op welke recente studie de hooggeleerden doelen, maar in ieder geval is er geen dergelijk onderzoek uit Zweden in 2012 verschenen. Verder vind ik het begrip "kosteneffectiviteit" even weerzinwekkend als nietszeggend. Deze uit de economie afkomstige term dicteert nu ook het medisch handelen. De vergelijking van de 2 met de ziekte van Pompe slaat bovendien de plank volledig mis. Bij de Ziekte van Pompe speelt er geen overbehandeling. Bij RP's voor kankertjes wel. In de kosteneffectieve rekensommetjes van de Groot en Maassen worden alleen gewonnen levensjaren gestopt en niet de verpeste levensjaren van een veel grotere groep mannen door impotentie, incontinentie etc. In Rotterdam moesten 35 mannen behandeld worden om 1 anoniem sterfgeval te voorkomen, stel dat het zg Zweedse onderzoek een 2x zo goed resultaat gegeven zou hebben, dwz 1 op 18, dan nog zou er niet zinnigs gezegd kunnen worden over "kostenffectiviteit". Kernvergissing G&M is dat ze een RP-loterij bij symptoomloze mannen vergelijken met een gerichte behandeling van ernstig symptomatische patienten.