Onmogelijke Onderneming
Om te kijken of er nog ERSPC nieuws was kwam ik vandaag na lange tijd weer eens terecht op de NVU-site (niet Nederlandse Volk Unie, maar Nederlandse Vereniging voor Urologie. Daar bleek het hoofdstuk over prostaatkanker radikaal veranderd te zijn. De laatste keer dat ik de site bezocht was alles nog recht toe recht aan. Heel beslist stelde men toen dat met een biopsie de aanwezigheid van prostaatkanker kan worden vastgesteld en zo ja de mate van kwaadaardigheid. Vervolgens dat prostaatkanker genezen kan worden met daarop een rijtje behandelingen en op het allerlaatst enigszins onwillig dat in een aantal gevallen observatie het overwegen waard is.
Over de biopsie nu dit: "Met behulp van de huidige diagnostische middelen is wel aan te tonen of iemand prostaatkanker heeft, maar is niet te voorspellen of er sprake is van een levensbedreigende tumor of van een tumor die langzaam groeit en weinig tot geen klachten zal veroorzaken." He, he, de NVU neemt eindelijk over waar PSA Prostaatkankertjes al jaren op hamert. Wat nog ontbreekt is dat de biopsie in een kwart tot eenderde van de gevallen het tumortje mist, maar laten we daar nu even niet moeilijk over doen.
Dan volgt het hoofdstuk behandeling. Wat er eerst als laatste bijhing is nu intro en hoofdzaak geworden: Active Surveillance wordt direct gepresenteerd als een belangrijke optie. Dan volgt een verwarrend draaiend verhaal. Na eerst dus toegegeven te hebben dat het onderscheid tussen levensbedreigend en onschuldig niet gemaakt kan worden lezen we nu: "Dat de eerste vorm van prostaatkanker snel behandeld moet worden, behoeft geen betoog. In het tweede geval staan patiƫnt en behandelaar voor een keuze: behandelen of afwachten en in de gaten houden." Het hoeft dus geen betoog dat een gevaarlijke tumor behandeld moet worden, maar jammer we kunnen alleen niet vaststellen of de tumor gevaarlijk of onschuldig is. Laat dit nu precies de reden zijn dat PSA Prostaatkankertjes al jaren beweert dat het vroeg opsporen van tumortjes bij symptoomloze mannen een onmogelijke onderneming is.
Vervolgens wordt Active Surveillance verder besproken en uitgelegd dat men of blijft observeren of na verloop van tijd alsnog tot behandeling overgaat.In deze context worden vervolgens de verschillende behandelingsmogelijkheden kort besproken. Opvallend is dat gezwegen wordt over de jaarlijkse herbiopsieen die de patient te wachten staan en waarbij hetzelfde goed/slecht dilemma onverminderd bijft bestaan. De oplossing voor deze blijvende mist is volgens de NVU.... dat de patient mag kiezen! De dokter weet het niet, kan het ook niet weten, maar blijft de patient terroriseren met z'n kankerdiagnose en kankerpraatjes, liefst in bijzijn van de echtgenote, want prostaatkanker heb je nu eenmaal samen. Week en murw geworden kiest menig patient uiteindelijk toch maar voor een ingreep en kan de uroloog z'n kunstje alsnog uitvoeren. De robot heeft z'n zin.
Weiger een PSA als je niets mankeert en voorkom zo dat je in een kafkaeske situatie belandt die kan eindigen in impotentie, incontinentie of nog erger. Stel je alleen onder behandeling van een uroloog als je symptomen hebt.
6 opmerkingen:
In hetzelfde hoofdstuk staat ook nog een lang verhaal over mogelijk bevolkingsonderzoek, dit wordt vooralsnog niet zinvol geacht. Vind ik ook opmerkelijk.
Groet Arend
Het enige wat nog ontbrak in het artikel was een verwijzing naar deze site voor verdere informatie......
MJ 5,4
@ Arend, laat dit nu even voor wat het is, wacht voorlopig op de nieuwe cijfers. Wat er over diagnose en behandeling staat, geldt ook voor screening. Eigenlijk is de diagnostiek nu ook te beschouwen als screening, alleen niet systematisch. In jargon heet dit "opportunistische screening. De hele mannelijke bevolking op Active Surveillance? Forget it! Verder nog interessant is dat Bangma ("PSA- Screening deugt") geen voorzitter meer is van de NVU, maar een zekere van Andel.
@MJ Misschien dat ik na de val van Rotterdam een tijdje als Interim Voorzitter van de NVU zal fungeren....
Moskou 30 Jan 688 BC - Amsterdam 30 Jan 2012
Mooi resultaat van 2700 jaar vooruitgang ? http://www.nu.nl/wetenschap/2727462/nieuw-inzicht-tumoronderzoek-bij-mummie.html
-- Simplistisch Verbond --
De man was circa 40 jaar oud. Sterfte op die leeftijd aan prostaatkanker is naar mijn weten in onze tijd nog nooit gerapporteerd. Het lijkt waarschijnlijk dat ook deze man niet aan maar met prostaatkanker is overleden. Zie ook deze link: http://presstv.com/detail/223920.html
verdere informatie over wat je kunt kiezen vind je op www.dekeuzehulpverzameling.nl
Het is wel een meertalige verzameling, de meeste keuzehulpen zijn in het Engels. En ook keuzehulpen verschillen, net zoals de mening van de Xperts :-), maar over de medische uitkomsten en kansen zijn ze het hopelijk wel eens.
gr., Peep Stalmeier
Een reactie posten