22 juni 2009

Out of the Box 17
Everybody ready? Daar gaan we....


"Meneer Huisvlijt, komt u verder"

"We gaan zo de biopsie doen, maar eerst wil ik nog iets met u bespreken waar u misschien vreemd van opkijkt."

Huisvlijt luisterde aandachtig en waardeerde de stellige manier waarop ze altijd haar woordje deed.

"Ik zal heel open zijn. De periode tussen ons eerste en laatste consult is voor mij bijzonder moeilijk geweest en dat had alles te maken met de plannen die u lanceerde en waar ik me uiteindelijk achter stelde. Bij ons speelt de Familie en de Gemeenschap een zeer belangrijke rol. Aan mijn worsteling kwam na een rumoerige avond met hen een einde. Toen is besloten dat ik geen RP's meer ging doen maar wel biopsien om redenen die ik u al heb uitgelegd. De verontwaardiging bij de Gemeenschap over de richtlijnen van de NVU  is bijzonder groot. Zo groot dat een Bijzondere Commissie Urologie in het leven is geroepen waarvan ik als voorzitter ben aangesteld. Er is al een vergadering geweest en de Commissie heeft u inmiddels lid gemaakt. Namens de Commissie nodig ik u hierbij van harte maar ook met klem uit voor de volgende vergadering over 2 weken."

 Huisvlijt: "Dank u wel, het is me een grote eer."

Ilse: "Goed, dan is het nu zover, ik neem aan dat u uw antibioticumpilletje hebt ingenomen, dan gaan we nu naar de onderzoekskamer. In de onderzoekskamer zijn ook twee heren van de Commissie aanwezig die graag met eigen ogen willen zien hoe een biopsie in z'n werk gaat. Ik neem aan dat u hier geen bezwaar tegen heeft."

Huisvlijt vond alles best. Eenmaal in de onderzoekskamer zag Huisvlijt twee gestaltes in een groene pakjes tegen de muur staan. "Dit is Ricardo", zei Ilse naar Ricardo wijzend. "Ricardo staat bekend om z'n grote rechtvaardigheidsgevoel en z'n actiebereidheid. En dit is Socrates. Socrates is wetenschapper, de bescheidenheid zelve en met een matigende invloed op ons allen. De beide heren gaven een kort knikje.

"Meneer Huisvlijt, gaat u maar liggen op uw zij, dan gaan we eerst net als de vorige keer een TRUS doen. Huisvlijt deed wat hem gezegd werd. "Ricardo en Socrates, komen jullie wat dichterbij." Inmiddels was de sonde naar binnen gegleden en was de prostaat van Huisvlijt in beeld. "Niets veranderd ten opzichte van 6 maanden geleden", zei Ilse terwijl ze de afbeeldingen van toen en nu vergeleek. Geschat prostaatvolume nog steeds 35 cc, wat bij een PSA van 8,8 een PSAD van 0,25 geeft. "Dan gaan we nu doen, wat we alle 4 niet zien zitten. Meneer Huisvlijt, alles OK? Het is zo gebeurd." Huisvlijt mompelde iets goedkeurends. Ilse pakte nu een apparaatje en zei tegen Ricardo: "Dit is een zg Spring Loaded Biopsy Gun, daarmee schiet ik zo direct 6 cylindertjes van 15 mm lengte in de prostaat van meneer Huisvlijt." Ricardo, tevens wapenspecialist en scherpschutter, was vol belangstelling. Ilse bevestigde het apparaat op de sonde en koos haar targets via het schermpje. "Everybody ready? Daar gaan we". Kort achter elkaar waren er plofachtige geluidjes te horen. Huisvlijt voelde achter elkaar wat korte pijnscheutjes, maar veel stelde het niet voor. "Dat was het dan", zei Ilse, terwijl ze de cylindertjes genummerd opbergde. "Raak niet in paniek als er vanavond een flinke bloedvlek in uw onderbroek zit. En ook niet als uw urine er rood uitziet de eerste dagen, een beetje beurs gevoel in het kruis is ook normaal. Alleen als u koorts krijgt boven de 38 moet u contact opnemen."

Ricardo had inmiddels de Gun in z'n handen en inspecteerde vol bewondering het veermechanisme. "Hands up", beval hij Socrates, die z'n schouders ophaalde. "Ricardo, wil je dat ding direct neerleggen" snerpte Ilse, een verontschuldigende blik werpend op Huisvlijt, die inmiddels opgestaan was en enigszins dizzy om zich heen keek. "Meneer Huisvlijt, ik moet echt weer verder, we zien elkaar volgende week voor de uitslag."

(een week later)

Het was druk en onrustig in de wachtkamer. Huisvlijt was enigszins gespannen. Hij hoopte op een gunstige uitslag, dwz tumor in de biopsie, want wat zou er verder moeten gebeuren als er geen kanker inzat? Opnieuw een biopsie? Toen ging de deur open. "Meneer Huisvlijt, komt u verder." Voor de eerste keer barstte Ilse niet meteen los en kon Huisvlijt rustig plaats nemen. Na een korte stilte: "Meneer Huisvlijt, gefeliciteerd u heeft kanker! Meteen de eerste klap raak, een Gleason 7, voor wat het waard is." Huisvlijt slaakte een zucht van verlichting, het offer had zin gehad, de weg was vrij. "Om precies te zijn, in 3 van de 6 biopten zat tumor, alle 3 links. In cylindertje 1 zat 11 mm met alleen Gleason 3 patronen, in cylindertje 2 zat 6 mm waarvan 4 mm Gleason 4 patroon en 2 mm Gleason 3 patroon en in cylindertje 3 zat 3 mm met 1 mm Gleason 4 en 2 mm Gleason 3. In totaal 20 mm tumor op 90 mm weefsel met in totaal 15 mm patroon 3 en 5 mm patroon 4, maakt samen een Gleason 3+4=7.

"Heeft u nog vragen?"
"Ik ben blij, tevreden, opgelucht en zeer, zeer met u ingenomen, u bent een geschenk uit de hemel."
"Meneer Huisvlijt, laten we het hier wel zakelijk houden alstublieft."
"Sorry"
"Na afloop van de vergaderingen van de Commissie is het altijd gezellig en kunnen we wat informeler zijn."
"Heel fijn."
"We verwachten u aanstaande zaterdagavond."
"Geweldig."
"We starten vandaag nog met de behandeling, maar eerst gaat u bloedprikken voor een uitgangswaarde PSA en Testosteron."

Huisvlijt kreeg een recept Casodex mee voor flare preventie voor het shot Lucrin dat hij een week later zou krijgen. Voor Huisvlijt is dit al gesneden koek, voor de meeste lezers waarschijnlijk nog niet. Klik in nuttige links op Hormonale Therapie voor een algemene inleiding in (I)HT. In de komende afleveringen van OoB gaan we hier uitgebreid op in. Daarbij komen dan ook nog de vergaderingen van de Bijzondere Commissie...

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor de heldere uitleg van diverse onderwerpen waarin ik zeer geinteresseerd ben ivb prostaatkanker welke enige tijd geleden bij mij is geconstateerd.
Vr.Gr.
Peter

Rotterdammer zei

***Ilse bevestigde het apparaat op de sonde en koos haar targets via het schermpje.***

Het is toch een blinde biopsie? Maar ze kiest "targets". Kun je dit nog toelichten?

Groeten uit Rotterdam

Anoniem zei

Henk, dat was weer smullen en wat er in het verschiet ligt met de Bijzondere Commissie....

denk overigens niet dat ik hier alleen voor de lol kom. Wij, m'n man en ik, volgen het inhoudelijke ook en steken er veel van op.

Keep it up!
Claudia

Henk Scholten zei

Rotterdammer, haar targets zijn goed over de prostaat verspreide gebiedjes zodat letterlijk en figuurlijk gesproken kan worden van een representatieve steekproef. Maar het blijft blind, ze ziet op haar schermpje wel de contouren van de prostaat, maar geen kankertjes.

Anoniem zei

het is toch ook mogenlijk met 100% zekerheid om via de urine te konstateren of je wel of geen PK hebt,goed het kost een paar euro's
(500) maar dan heb je niet de ellende van een bioptie

Henk Scholten zei

Ik neem aan dat de PCA-3 test bedoeld wordt. Mogelijk is deze specifieker voor prostaatkanker dan PSA. Maar ook deze test kent een grijs gebied. Het is zeker niet zo dat deze test 100% zekerheid biedt voor een positieve biopsie.

De 1e fundamentele tekortkoming, nl het blinde karakter van de biopsie, blijft. Ook kan de PCa-3 test de 2e tekortkoming nl bepaling van de mate van agressiviteit niet wegnemen.

NB
Anoniem reageren is OK, maar geef dan wel een pseudoniem, zodat je herkenbaar bent in eventuele verdere reacties.

George Berger zei

I just skimmed the latest post with rising frustration. I shall confine myself here to a description and some comments. I fled Nederland last Jan, since the treatment offered me there seemed shabby. I was corect by international standards. NEDERLANDERS, YOU ARE BEING INTENTIONALLY DISADVANTAGED. Here it comes. Outside of Nederland I received three months of hormone therapy, for 12 days simultaneously with EBRT. Then followed 2 rounds of High Dose Radiation Brachytherapy, with hormones all along. Then 13 shots of EBRT with hormones. We continue with 3 years hormones, to play super-safe. That is the treatment STANDARDLY (although perhaps with one brachy) used in Sweden, Germany, and parts of America. Parts of this were withheld me in Nederland. YOU MIGHT NOT BE OFFERED THE BEST MODERN TREATMENT PLAN, and be consigned to death by those Licensed Murderers, i.e. the insurers and those Mengele-Urologists who COLLABORATE. Please take my advice and read the international medical literature. This saved my life! YOU ARE ALL BEING FOOLED BY THE DUTCH INSURERS.

George Berger zei

P.S. The Dutch cancer organizations will not always give you the full truth. In fact, I was not told of the treatment-plan I described above. This occured last week, when I asked Kankerbestrijding for some advice. When I asked further I was told junk that indicated either naivity or intentional lying. I shall never return to your country, which was a nice place until 1 Jan. 06. That's when the Dutch insurers were given almost complete control of the distribution of medical resources. They do this to INCREASE THEIR PROFITS, not to get you healthy again. Please believe me.

Henk Scholten zei

Blijkbaar leest u Nederlands, ik antwoord dan ook in het Nederlands. Ik kan niet ingaan op uw specifieke therapie, daarvoor heb ik te weinig gegevens. Meer in het algemeen, de nederlandse gezondheidszorg is een gigantisch buraucratisch gedrocht. De zg DBC (Diagnose Behandeling Combinatie), de spil waarom alles draait is oorzaak van veel ellende. Het DBC-systeem dient in de eerste plaats een financieel/ organisatorisch doel ipv een medisch. Nergens ter wereld verdienen specialisten zoveel als in Nederland en nergens hebben ze zoveel praatjes als hier. Ik kan goed begrijpen dat u behandeling in het buitenland hebt gezocht.

George Berger zei

Bedankt Henk. Wat ik geschreven heb op blogs en artikel gaat niet over het DBC system. Ik heb 1 1/2 jaar geleden geweigerd daaran mee te werken in verband met de GGZ. Ik ben Amerikaan van geboorte, heb 36+ jaar in Nederland gewoond, en hewb genoeg kennis vam de Nederlandse maatschappij om te weten dat de gegevens misbruikt zullen worden, door de verzekeraars. Maar op dit moment niet mijn belangstelling. Laat me hier alleenmaar zeggen dat met het DBC in de hand verzekeraars zullen mensen gaan selecteren voor behandelingen. Maar dat hele Nieuwe Zorgstelsel is crimineel. Meer daarover een andere keer. Ik moet nu gaan slapen!

George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei

In October 2008 werd ik 66 jaar oud. Begin December van dat jaar werd er bij mij prostaatkanker geconstateerd. De diagnostische details zijn hier niet belangrijk, dus ik zal het kort en zeer boeiend houden.
De uroloog heeft zonder uitleg een bepaade behandeling afgewezen. Dat en andere eigenaardigheden hebben mijn nieusgierigheid gewekt. Ik heb deze man met opzet overrompeld door hem van een afstand met zijn voornaam te roepen, en met mijn zeer geoefende Militaire Stem ook! Als Hogere Wezen vond hij dat niet leuk. Voor dat hij kon reageeren vroeg ik hem, in het Engels (ik ben Amerikaan van geboorte en spreek prima Nederlands), waroom hij deze behandeling afwees. Totaal verbaasd kon hij zich alleen maar beroepen op een "directive" (Richtlijn). Na een paar tekens van disrespect aan mijn part (met opzet) ging ik weg. Die avond vond ik de richtlijn, met gebruik van Google. De naam op p.1 van het PDF was normaal. Ik wilde het opslaan en drukte op 'save as". Toen kwam de BESTANDSNAAM, de ARCHIVE naam dus, te voorschijn. Die loog (let op: verleden tijd) er niet om. Door mij nu volledig opgeschreven, heete het "65+ Ptostaatcarcinoom 2007." Als hobby-internet-journalist bekend met "Amerikaaqnse Toestanden" wist ik meteen dat er hier LEEFTIJDSDISCRIMINATIE in het spel was. Ik deed 3 dingen. Ik belde deze arts kwaad op, ik schreef emails aan zijn collegas en mijn kennisen, en ik maakte werk om Nederland zo snel mogelijk te verlaten. Want bij een 2nd opinion hier in Zweden kreeg ik een maximum van 6 weken om redelijk veilig te handelen. Ik maakte er 1 1/2 week van. Hier in een meer prostaatkanker-vriendelijk land merkte ik dat die bestaandsnaam verdwenen was, althans ik kon het na veel werk niet vinden. Ik vermoed dat het Ministerie van Ongezondheid dat deed, of misschien een of andere "vereniging" vol mensen die weten aan welk kant hun brood gesmeerd is. Het kan geen toeval zijn dat 'mijn' uroloog een van de schrijvers was van deze richtlijn. Dit is maar een reden waroom ik nooit terug zal komen. Deze arts heeft andere, medische, en medisch-ethische fouten gemaakt, maar ik heb het nu over de leeftijdsdiscriminatie, want op 1 Jan 2006 kreeg de verzekeraars controle over bijna het hele stelsel, cadeau van het Kabinet. En zoals ik al zei, ik werd ziek in 2008. Iedere Amerikaan met wie ik gesproken heb kreeg meteen dezelfde verdenking. NEDERLANDERS, deze artsen zijn LICENSED KILLERS. Wees voorzichtig.Door snel te handelen heb ik m'n leven voorlopig gered. Nix "rustig aan, man," nix "het zal wel mee vallen," nix, "hij zou het wel goed bedoeld hebben." Nee, ik heb niet naar zulke slogans geluisterd (vgl. "gaat u rustig slapen"), geen "afwachtende houding" aangenomen, etc. Ik heb gewoon de enige rationele optie gekozen; ik ben er zeer trots op!

Henk Scholten zei

Dat is lachen, ze met een US military voice bij hun voornaam noemen!

Leeftijdsdiscriminatie? Dat zou me inderdaad niets verbazen. Nederlandse urologen zitten voortdurend in peperdure richtlijnvergaderingen, op peperdure richtlijnseminars en peperdure richtlijncongressen. In plaats van naar de patient te kijken, kijken ze in hun peperdure richtlijn. Smakken met geld kost dit, dat deels door de verzekeringen wordt betaald en deels door subsidieregelingen.

Wel vind ik dat die Zweden ook een beetje overdrijven, bij prostaatkanker kun je altijd rustig de tijd nemen, waarbij ik niet bedoel achterover leunen, maar wel redelijk relaxed en overwogen je programma afwerken, zo ongeveer als Huisvlijt deed.

Anoniem zei

65+ Ptostaatcarcinoom 2007

is hier te vinden of het het zelfde is die U bedoeld weet ik niet

http://www.zoek.nl/?&vid=l8010110570I1246374396&con=y&mpg=1&dzn=web_zoek_zones&asid=1600514675&query=65%2B+Prostaatcarcinoom+2007&refer=zoek_nl&template=&where=web_zoek_nl&yhspchkid=
M.v.g. Hans

George Berger zei

Bedankt Anoniem, ik zal het straks proberen te bekijken. Wel zal ik dat lange URL op moeten schrijven! Ik heb het "65+" benaaming op mijn USB-stick (zo slim ben ik wel), maar ik vrees dat dit kopie geen bewijskracht zou hebben bij een mogelijke rechtszaak.
Wel Henk, ik heb een ander soort persoonlijkheid dan de heer Huisvlijt. Ik zal alleen maar zeggen dat ik zeer proactief ben. Die term heeft zijn origine in het VS Leger, waar ik gelukkig nooit lid van was. Waar mijn Militaire Stem (Voice Of Command) vandaan komt weet ik niet, maar ik heb het wel. Vraag het maar aan dat Hogere Wesen.