Publicatie nog steeds in bewerking
Uit de stukjes van 8 en 17 november weten jullie dat ik al maanden smachtend zit te wachten op de zg ERSPC "Quality of Life studie". Vanaf 18 maart tot een week geleden stond op de ERSPC site: expected soon. Eergisteren keek ik op de ERSPC site en was expected soon ineens verdwenen. In plaats daarvan de opgewaardeerde sterftevermindering door screening van 20% naar 30%, waarnaar ik ook eerder refereerde. Verder een rechtvaardiging van de 3 ng/ml PSA afkapwaarde in de ERSPC trial, die zoals te verwachten vooral is ingegeven door efficiency overwegingen. Zie voor PSA afkapwaarden de tabel in het stukje van 25 november.
Ik mailde de ERSPC met de vraag hoe het nu zit met de Quality of Life study en ik kreeg terug dat de publicatie in nog in bewerking was en dat nog niet gezegd kon worden waar en wanneer gepubliceerd zou worden.
Ik heb eerder laten zien dat om 1 sterfgeval aan prostaatkanker te voorkomen 49 mannen met een prostaatkankertje behandeld moeten worden. Hoe groot de letselschade is aan sterfte, hartinfarcten, longembolieen, darmproblemen, incontinentie, en impotentie bij de 48 overbodige behandelingen is na bijna 6 maanden nog steeds niet bekend gemaakt. De enige reden die ik hiervoor kan bedenken is dat de kwaliteit van het ingestuurde manuscript niet goed genoeg gevonden wordt voor publicatie en dat alle "bewerkingen" na 18 maart ook weer afgekeurd en teruggestuurd worden.
Verder hier een evenwichtige bespreking van de ERSPC trial, die veel van de conclusies die hier de afgelopen maanden werden getrokken bevestigt. In deze bespreking wordt ook getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de sterftecijfers onder verantwoordelijkheid van het onafhankelijk genoemde Causes of Death Committee, die alleen op afstand en steekproefgewijs overlijdensverklaringen inziet en controleert.
2 opmerkingen:
Kritische geest,
Ik las in de dagbladen over het onderzoek van Roderick van den Bergh (Rotterdam). Het lijkt er sterk op dat zijn studie u gelijk geeft.
Weet u waar ik (een samenvatting van) die studie kan lezen? Weet u welke leeftijdsgroepen in zijn enquĂȘte zaten?
Zelf ben ik 54 jaar, met bilateraal PT1c, Gleason 6 (3+3), PSA sedert twee jaar tussen 6 en 7.
Ben dus benieuwd of zijn aanbeveling om waakzaam te wachten ook geldt voor een vijftiger...
Het proefschrift zelf heb ik niet. Wel de patientengroep die als dataset diende voor z'n promotie waarover ik op 10 november in Uro Watch (rechter kolom, helemaal naar beneden scrollen) berichtte. Opmerkelijk is dat in deze studie 2 jaars cijfers werden gegeven en het in Trouw om 10 jaars resultaten gaat.http://www.trouw.nl/nieuws/Wetenschap/article2933258.ece/Geen_haast_bij_tumor__in_prostaat___.html
De mediane leeftijd in de studie was 66 jaar, 25-75 percentiel 60,7-70,4 jaar. De volledige leeftijdstratificatie wordt niet gegeven, maar er zullen zeker 50ers tussen hebben gezeten.
Een reactie posten