26 februari 2011

Vijandigheden slaan nu ook over op Huisartsen


Tjerk Wiersma, hoofd Richtlijnen bij het NHG reageerde niet op "Ook zo blij met PSA?". Wel raar want in z'n eigen tijdschrift stelde ik ondermeer z'n eigen richtlijn ter discussie. Tjerk kwam wel aan het woord in de Volkskrant:

Ook dr. Tjerk Wiersma, huisarts en richtlijnontwikkelaar bij het Nederlands Huisartsen Genootschap, vindt de resultaten van het onderzoek tot nu toe ‘bedenkelijk’. ‘Een definitief oordeel over screening is een zaak van de Gezondheidsraad. Daarbij zijn ook de uitkomsten van de kwaliteit van leven studie nodig. Ik kom in de praktijk vaak mannen tegen die blijven aandringen op dit onderzoek. De klant is uiteindelijk koning. Er is veel publiciteit over prostaatbewustzijn en het belang van vroegtijdige diagnose. Opportunistische, niet door klachten gedreven screening is inmiddels wijdverbreid, en dat is niet zo gemakkelijk terug te draaien.’

Hoewel hij de ERSPC resultaten maar bedenkelijk vindt, ziet hij af van een oordeel, de slapjanus. En dan zegt Tjerk: "de klant is koning". Hoe wordt iemand klant? Niet doordat men symptomen heeft, maar door naar het NOS-journaal te kijken en Internetsites te bezoeken die over prostaatkanker gaan. Daar worden mensen warm gemaakt voor een PSA op grond van de ERSPC resultaten en vervolgens opgegeild voor een robotoperatie, een High Precision 3D Bestraling of een Extra Active Surveillance Programma. Zo worden de klanten gemaakt. Misschien dat Tjerk een beetje tegensputtert, maar dan geeft hij toch dat PSA-briefje voor een one way to hell. In plaats van z'n patienten te beschermen tegen opdringerige propaganda is hij een collaborateur.

29 opmerkingen:

Prosper zei

Terechte opmerking over dit clientelisme van de huisartsen

Anoniem zei

I second that!!
BIBBER

Anoniem zei

In hetzelfde Volkskrantartikel zei Kil ook al dat patienten hem kwamen vragen hen 'alsjeblieft' te opereren. De patienten krijgen de schuld! Patienten?? Het worden patienten als de uro's zich er mee gaan bemoeien. Zie ook PSYCHOCHIRURGIE van 17 oktober 2010

antiuro

Streetfighting Man zei

De toon wordt harder, de druk groter, dit moet eens gaan exploderen.....

Angsthaas zei

Help, ik zit dus midden in een oorlog, naast al die toestanden met m'n prostaat. Toch voel ik me bij PSA Prostaatkankertjes veiliger dan in die enge academische klinieken

Claudia zei

Ja Angsthaas, je zit midden in een oorlog, ook dat nog. Maar je zit in de goede gang met een aardige voorzitter en met Ricardo als legerleider voel ik me ook safe. Dus wees niet al te bang....

Henk Scholten zei

Het meest unheimische van de Bangma's, Kil's en Tjerk's is de vanzelfsprekendheid waarmee ze hun handelswijze goedpraten en verdedigen. Ik geloof niet eens in hun kwaadwillendheid, daarvoor zijn ze te onbeduidend. Ik zie grote parallelen met het Duitsland van de 30er en 40er jaren. Toen waren er ook plenty notabelen in belangrijke functies die lijstjes maakten van joden, zigeuners en andere groepen en die wisten wat de consequenties van die lijstjes zouden zijn, maar dit normaal vonden want zo werkte de wereld nu eenmaal. Na het werk zaten ze heel respectabel met vrouw en kinderen aan tafel of gingen 's avonds naar het theater. Ook degenen die het echte vuile werk opknapten waren zich vaak van geen kwaad bewust.
Ook Bangma cs komen 's avonds gewoon thuis na op een dag weer een paar levens geruineerd te hebben terwijl ze het normaal vinden dat slechts 1 op de 48 mannen na 9 jaar profiteert. Volledig afgestompt en wereldvreemd. Horror.

Anoniem zei

Schandalige vergelijking, maar wel raak!

Jan Normaal

Magda zei

Hendrik, let een beetje op je woorden, pleazz

Oud Strijder zei

Scholten weigert de onderzoeken van Bangma cs nog langer serieus te nemen, gelijk de geallieerden de studies die de superioriteit van het Arische ras moesten aantonen verwierpen. Scholten heeft gelijk net als de geallieerden toen. Scholten trekt een parallel tussen de thuiskomst van Bangma cs en de thuiskomst van Duitse topambtenaren in de jaren 30 en 40. Deze vergelijking is volledig terecht. Scholten verklaart de Nederlandse urologen en collaborerende Huisartsen de oorlog. Hij verdient ons aller steun in deze strijd. Om zelf bij te dragen heb ik een bevriend journalist van deze zaak op de hoogte gesteld. Dat Bangma cs ongestraft hun gang kunnen gaan is een groot schandaal!

Henk Scholten zei

Oud Strijder, bedankt voor uw bevestigende en ondersteunende woorden. Wat betreft journalistiek. Een gerenommeerd Wetenschapsjournalist met een scherpe pen heeft zich inmiddels over de zaak ontfermt. Hij heeft 2 maanden nodig om af te komen maar dan ook met iets wezenlijks. Dat vind ik prettig en professioneel. De sneljournalistiek van de Volkskrant was maar van zeer beperkte waarde. Mogelijk heeft u dezelfde journalist op de hoogte gebracht. Ik zou het ook prettig vinden als we in deze fase nog geen namen noemen ( in een eventuele verdere discussie). U zult daar ongetwijfeld begrip voor hebben en heeft zelf ook geen namen genoemd.

Anoniem zei

Zeer goede blog hier! Auteur wordt gedreven door groot rechtvaardigheidsgevoel.

camillo

Claudia zei

En veel lezers ook....

Anoniem zei

Scholten c.s. raad ik een excursie Auschwitz aan teneinde (hopelijk) doordrongen te worden en vervolgens te stoppen met die krankzinnige vergelijking die men maakt met screening en behandeling van prostaatkanker. Hoe het bij de feiten, wees fair en haal er geen nazi's en 6 miljoen doden bij! Van academici verwacht ik meer verstand dan van Henk&Ingrid....

Henk Scholten zei

@ Anoniem, volgende keer graag op z'n minst initialen zodat je in ieder geval een beetje herkenbaar bent.

De vergelijking met Henk en Ingrid suggereert een politieke voorkeur. Ik moet niks van hun en hun leider hebben.

Voor de rest, ik geef toe dat Bangma cs geen mensen doden, dus kwalitatief is het iets minder erg dan wat gebeurde in het Duitsland van toen. Maar verder zijn er grote overeenkomsten. Op grond van een lichaamskenmerk (PSA) krijgt men een kruisje (ipv een ster) en dit heeft protocollair vastgelegde consequenties. Net als toen verschuilen Bangma cs zich achter een hoger abstract hoger doel, nl verbetering van de Volksgezondheid, gerechtvaardigd door substandard onderzoek waarmee tevens, net als toen, met medewerking van de Staatsomroep, de hersenen gespoeld worden. Het trekken van historische paralellen is nuttig, van de geschidenis kan men leren.

Jeras zei

Weer even wat cijfers! Opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Eerder had ik al resultaten gevonden MAAR dat waren sterftecijfers en van het aantal overledenen het percentage dat aan PK overleed.
Daaruit kwam o.a. die 1 op 48 naar voren.
ECHTER vroeg ik mij af hoe een en ander zich verhoudt tot het TOTAAL aantal mannen, dus alle mannen die stonden ingeschreven bij een nederlandse gemeente.
In 1969 waren het 568.951 mannen >65jaar en er overleden er in 1969 daarvan 1094 aan PK. Dat is 192 per 100.000 mannen!
In 2009 waren er 1.071.955 mannen dus bijna tweemaal zo veel >65jaar! Er overleden er in 2009 daarvan 2286 aan PK dus ook bijna tweemaal zoveel of 213 per 100.000 mannen!
Tijdens de 40 jaar tussen 1969 en 2009 was er een ontwikkeling te zien waarbij ongeveer in 1996 het hoogtepunt werd bereikt: er waren toen 828.599 mannen >65jaar en er overleden er daarvan 2229 aan PK hetgeen neerkwam op 274 man per 100.000. Na 1996 daalt het aantal doden per 100.000 mannen >65jaar geleidelijk van 274 naar de eerder genoemde 213.
Als je kijkt naar mannen tussen 70 en 75jaar dan is de trend identiek. 1969 zat op 142 per 100.000, dat steeg tot 166 in 1993 en sindsdien daalt het aantal en was in 2009 uitgekomen op 125.
Zo zit de realiteit tussen 1969 en 2009 in elkaar. Dus de vraag komt dan bovendrijven wat is er na pakweg 1995 veranderd waardoor die dalende trend zich heeft ingezet?

Henk Scholten zei

Jeras, bedankt voor je gegevens en leuk dat je hiervoor interesse hebt.

Via welke link krijg jij de cijfers van het aantal levende mannen in een bepaald jaar?

Voor sterftecijfers raadpleeg ik de Nederlandse kankerregistratie, die gegevens presenteren vanaf 1989, de laatste cijfers zijn van 2008.
In 1989 waren er 2079 prostaatkanker doden en in 2008 2421, waarvan 213 onder de 65, maakt 2208. Heb jij CBS cijfers van 2008? Puur uit nieuwsgierigheid om te kijken of deze bronnen overeenstemmen.

Wat betreft de daling na 1996. Deze kan in ieder geval niet met PSA screening te maken hebben omdat dit pas schoorvoetend begon rond 1990, echt heel minimaal, en pas na 1993 flink begon toe te nemen en voor een meetbaar screening effect heb je op z'n minst 9 jaar nodig. Overigens blijft de sterftedaling absoluut gezien natuurlijk minimaal.

Jeras zei

Helemaal mee eens dat het niet veel met PSA screening te maken kan hebben! Dit is ook de reden dat ik de cijfers presenteer. De Trend was er al en sinds 2001 is er geen trendbreuk.
De gegevens over het aantal mannen heb ik bij het CBS opgevraagd.
Voor 2008: Totaal mannen >20jaar: 5.058.026 waarvan 1.038.959 >65jaar
Totaal overleden aan PK: >65jaar was in 2008: 2208 Dus dat klopt met jouw gegevens.
Voor <65jaar heb ik het niet bekeken. Want het CBS heeft de cuijfers MAAR in absolute vorm, geen percentages etc. Dat moet men zelf doen.

Hier een link met aantallen mannen per leeftijd per jaar en helemaal rechts het TOTAAL >65jaar.

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=7461BEV&D1=0&D2=1&D3=66-100,113,l&D4=19-60&HDR=T,G1,G2&STB=G3&VW=T

Voor het aantal overleden aan PK moet je weer een andere link hebben.

http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=7052_95&D1=0,24&D2=1&D3=0,15-21&D4=a&HDR=G1,T,G2&STB=G3&VW=T

Een vraag die ik nog heb uitstaan bij het CBS dat betreft sterftecijfers in vergelijking tot omringende europese landen.

Er is een WIKIPEDIA en daaruit leer je dat Europees het percentage 9,2 per 1000 is, voor Nederland is het 8,6 per 1000! In Denemarken is het het hoogst: 10,6 per 1000.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sterftecijfer

Dus als je het effect van medisch handelen op een sterftecijfer wilt vaststellen dan zou je bij voorkeur dat niet middels een europees onderzoek moeten doen.

Kortom er is heel veel aan gegevens beschikbaar. Wellicht kun je de link naar het CBS, StatLINE heet dat, op je blog zetten.

Henk Scholten zei

Jeras bedankt voor je links. De NKR en CBS 2008 sterftecijfers zijn dus precies gelijk. Waarschijnlijk alles uit hetzelfde datasysteem, ik neem nu aan dat alles uitwisselbaar is. NKR heeft dan als extra nog ook sterfte onder de 65.

Wat betreft links op de blog. Ik doe dat nu even niet. Er moet naast de blog een statische site komen met al dit soort informatie plus de talloze links over Gleason etc,etc. Ik ben de laatste tijd al af en toe aan het kijken naar eenvoudige programma's hiervoor tegen lage kosten. Het is de bedoeling dat dit rond de zomer gaat lopen

Blueboy zei

Goed idee de zaak te gaan scheiden. Hier een hyperrevolutionair & heavy vechtblogje, daar State of The Art Prime Information. Succes!

Henk Scholten zei

Dat heb je goed gezegd, Blueboy. Zoiets heb ik ook in m'n hoofd.

Anoniem zei

Zeer relevant, zeer spannend en zeer leuk. Zeer goed!

AMPERE

Anoniem zei

RE MRI NIjmegen: Professor Barentsz heeft een methode ontwikkeld om prostaatkanker zichtbaar te maken en kan zo gericht een bioptie nemen. Dat is een grote vooruitgang maar Scholten noemt dit grootspraak. Op grond waarvan? Is Barentsz niet veel ter zake kundiger dan Scholten, die niet eens uroloog is, maar basisarts.

prouro

Optimist zei

Ik ben het volledig met prouro eens, dit is een belangrijke stap voorwaarts.

Henk Scholten zei

Eerst even dit. Prouro heeft het over bioptie, overgenomen van de media. Ergens is een tikfout gemaakt en iedereen neemt alles van elkaar over en ineens is het "bioptie". Het zou lachen zijn als Rutte in z'n toespraak het ook over bioptie gaat hebben. Dan Barentsz, hij roept nogal wat. Maar hij heeft nog nooit harde resultaten gepubliceerd, bijvoorbeeld niet hoe vaak hij niets aantrof als hij in "het meest kwaadaardige deel" prikte. In deze studie wordt er op gewezen dat wat op de MRI kwaadaardig lijkt vaak prostatitis blijkt. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20882642. Ook heeft hij nooit een vergelijkend onderzoek met blinde biopsieen gedaan. Wel heeft hij kort geleden zg "forward looking statements" gedaan. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21367519 maar bewezen heeft hij nog niets. Barentsz is een dromer: Barentsz: ‘Het is mijn droom en streven dat de MRI-scan standaard wordt voor mannen met een verhoogde PSA-waarde. Dan kunnen ze veel sneller en gerichter behandeld worden en worden veel operaties, met de bijbehorende problemen zoals incontinentie en impotentie, overbodig. Het Nijmeegse Prostate MR Centre of Excellence is een enorme aanwinst voor mannen met een verdenking op prostaatkanker. Ik ben er erg trots op dat we met dit nieuwe centrum in Nijmegen zoveel voor de patiĆ«nt kunnen betekenen.’ http://www.gezondheidskrant.nl/25872/minister-president-mark-rutte-opent-prostate-mr-center-of-excellence. Leuk zo'n dromer voor alle mannen die niets mankeren maar alleen een verhoogd PSA hebben. Maar het gaat wel interessant worden. We krijgen rivaliteit tussen Rotterdam en Nijmegen, ze gaan elkaar slopen, hahaha en PSA Prostaatkankertjes is de lachende derde.... Hoe dan ook ik ga me er verder in verdiepen. Leve de Vrolijke Wetenschap!

Anoniem zei

Ik heb geen hoge pet op van MRI.
Ik heb meer dan een half uur in de MRI gelegen zonder dat ondekt is dat de tumor al buiten de prostaat en in de blaas was gegroeid.
Hierdoor een overbodige operatie ondergaan

Kees

vdv zei

Het maakt wel een verschil of je een standaard MRI krijgt of een 3D MRI+ MRSI zoals in Nijmegen. MRI alleen is inderdaad niet erg sensitief.

vdv

Jeras zei

In mijn geval is er een MRI gemaakt nadat de biopsie al tot resultaat geleid had.
Overigens werd die biopsie gedaan met echografie om zodoende toch een beetje te zien waar men aan het prikken is.
Dus biopsie leidde tot LINKS 4 van de 6 fout en RECHTS 1 van de 6 fout!
De MRI echter constateerde T2 N0, dus geen kapsel doorgroei.
Maar het pathologisch onderzoek dat kwam op T3a N0, dus toch door het kapsel heen maar minimaal, net te weinig om op de MRI goed te hebben kunnen zien.
Het heet een micro marge positief van 0,5mm. Dus toch net iets slechter dan T2 N0
Maar op zich lijkt me MRI een goed hulpmiddel alleen HOE zet je het met verstand in?

Anoniem zei

http://degidsfm.vara.nl/Gast-van-de-dag-detailpagina.7591.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=41692&cHash=1c59a2e932d8bd79e0a15e57ca993e25

M.v.g. Hans