30 maart 2011

 OK, nog 1 keer dan

We gaan nog 1x keertje Jelle Barentsz doen. Niet vaker want daarna moeten we weer snel terug naar Bangma die er immers van zou kunnen profiteren als we hier Jelle's luxe-MRI's te lang de grond in boren. Ik pak wat willekeurig klein vuil uit de brochure.

Onder andere deze passage wekt mijn irritatie op: Onbekendheid, regelgeving en kostenverantwoordelijkheden brengen met zich mee dat bij vermoeden van prostaatkanker vaak nog niet als eerste aan een retourtje Nijmegen wordt gedacht. Terwijl een groeiende internationale patiëntengroep geen enkel probleem lijkt te hebben met een verre vliegreis om gebruik te kunnen maken van onze expertise en faciliteiten. Er is helemaal geen onbekendheid met MRI's, er is alleen bijna niemand die er in gelooft. Er is helemaal geen regelgeving of kostenverantwoordelijkheid, alles kan en alles wordt vergoed via de verplicht geinde zorgpremie waar jij toch niets over te zeggen hebt. En dan die groeiende internationale patientengroep. Er is inderdaad een groep superrijke querulanten en hypochrondieers die zich zo vervelen dat ze de hele wereld afreizen om naar hun prostaatkankertje te laten kijken. Hoe mooier en futuristischer de onderzoeksapparatur is des te gretiger zijn ze. Laat Jelle zich tevreden stellen met dit groepje goedbetalende toeristen en het daar bij laten.

Dan dit stukje over Blue Ribbon: Blue Ribbon (www.blueribbon.nl) wil mannen bewust maken van de prostaat en het taboe eromheen doorbreken, door bij het grote publiek, de media en politiek aandacht te vragen voor prostaatkanker. Blue Ribbon is een initiatief van de Stichting Contactgroep Prostaatkanker (SCP) en krijgt voor haar activiteiten de steun van KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Blue Ribbon, het broertje van Red Ribbon, organiseerde in november zg Movember, de actienaam voor een maandje bewustzijn waarbij mannen hun snor lieten staan om de aandacht te vestigen op prostaatkanker. Wat een ongein. Alsof er een taboe zou bestaan rond de prostaat! Dit is een bekende truc van sociale marketing, je verzint iets wat helemaal niet bestaat, in dit geval een zg taboe, en gaat daar dan drukte over maken. Om drukte te kunnen maken is geld nodig. Dat geld krijgen ze van het SCP, dat op zijn beurt voor een groot deel gesubsidieerd wordt door het KWF en van het KWF zelf. Nou daar zijn ze goed in geslaagd, Rutte naar Nijmegen halen was natuurlijk een klapper van de eerste orde, gefinancierd met jouw collectegeld.

En tenslotte dit: Of nóg beter: een algehele screening van mannen boven een bepaalde leeftijd. Als dit voor borstkanker (komt voor bij 1 op 7 vrouwen) gemeengoed kan zijn, waarom dan niet voor prostaatkanker (1 op 6mannen). Waar blijft de ‘mannografie’? Waarom spelden we niet massaal een ‘blue ribbon’ op onze revers? Hier hebben we Barentsz als actieleider voor georganiseerde bangmakerij, zogenaamd zorgzaam maar ondertussen het welzijn van de Nederlandse man verziekend. Wat screening betreft is Bangma schijnbaar genuanceerder. Deze wereldvreemde is echter op zijn eigen manier knettergek en misleidend. Op hem richten we onze pijlen weer in het volgende stukje.

6 opmerkingen:

Claudia zei

hihihi, jelle als directeur van een louche oord voor the "worried well"
Claudia

Anoniem zei

Wij vinden de blog nog steeds leuk ondanks de ernstige kwestie en altijd leerzaam, groet Familie Veen, Gronigen

Lungel zei

Uitstekende blog en terecht verzet. En ook nog eens onderhoudend geschreven!

Claudia zei

Ja Henk schrijft lekkerrrrr en leesbaar. Daardoor blijf ik dit zware onderwerp volgen. Anders was ik al lang afgehaakt

Anoniem zei

Prostate screening has no benefit

http://www.bbc.co.uk/news/health-12911174
M.v.g. Hans

John's blog zei

Uw kritiek op de vage resultaten van de super-MRI in het St. Radboud begrijp ik.
Nu is er al weer enkele jaren iets dergelijks: de Histocan, kan worden uitgevoerd bij het Tergooi ziekenhuis, Erasmus en het UZ in Brussel.
Er wordt maar matig aan de weg getimmerd met deze scan maar Het UZ en het Tergooi spreken toch over mooie resultaten.
Helaas heb ik nergens harde cijfers over de resultaten kunnen vinden.
Kent u deze scan en weet u meer over de wetenschappelijke waarde ervan?

J de kievith, Hoek van Holland