19 maart 2011

Zoveel narcisme zagen we nog niet eerder


Dit bericht is op 3 april 2012 genuanceerd:

Goed, we hadden Bangma en Kil en dan hebben we er nu een zekere Barentsz bij. Barentsz is geen uroloog maar radioloog en meent met z'n nieuwe machine het ei van Columbus in handen te hebben. Laten we de brochure van het Prostate MR Center of Excellence als uitgangspunt nemen voor een bespreking.

Allereerst moet dit een dure brochure zijn geweest, met professionele fotografie en zeker geen klusser als ontwerper. De gedrukte versie zal ongetwijfeld in duur hoogglans papier zijn uitgevoerd. Wie betaalt zoiets? Het ministerie van onderwijs, de premiebetaler en het KWF, die maar liefst 2 miljoen van jouw collectegeld aan Barentsz gaf. Maar dat is blijkbaar niet genoeg want in de brochure wordt om meer gebedeld! Wat valt verder op aan dit glossy ding? Precies, Jelle Barentsz! Wel 5 keer dat zelfingenomen gezicht van Jelle Barentsz in deze brochure, een paar keer zelfs paginagroot. Zoveel narcisme hebben we nog niet eerder gezien. Maar wat staat erin?

Ondermeer dit: "In Nijmegen lopen we wereldwijd voorop in de wereld met nieuwe MRI-technieken die een vermoeden van prostaatkanker snel kunnen ontkrachten of bevestigen, en bovendien nauwkeurig de agressiviteit en verspreiding van de kanker in kaart brengen. Dit maakt een snelle behandeling ‘op maat’ mogelijk en vergroot zo de overlevingskans van de patiënt." Verderop dit: Echografische biopten de ware aard onderschatten in 46% van agressieve prostaatkankers, MRI is in 95% nauwkeurig. En dan ook nog dit: Bij 64% van de mannen met een verhoogd PSA is geen prostaatkanker aanwezig. MRI geeft direct uitsluitsel. En dit: MRI detecteert in 90% van de gevallen de tumor op exact de juiste locatie. Dat is nogal wat!

Dat zijn we dus gaan uitzoeken. Voor een goed begrip, Barentsz doet geen gewone MRI, maar 3D MRI plus MRSI (spectroscopische analyse van MRI beelden) en gebruikt ook technieken om de beeldkwaliteit te verhogen die niet standaard zijn. Verder maakt hij gebruik van de hypermoderne Siemens Skyra 3T MRI Scanner die waarschijnlijk betere beelden geeft dan tot nu toe gebruikelijk. Dus er zou sprake kunnen zijn van vooruitgang. Laat ik echter een aantal relevante zoektermen los op Pubmed dan dan krijg ik nergens 95 of 90% op m'n scherm. Met andere combinaties zoektermen ook niks. In Urowatch kon je al lezen dat ik een vriendelijk briefje naar Nijmegen stuurde om opheldering over deze cijfers. In eerste instantie kreeg ik een nogal paniekig bericht terug met veel blabla maar zonder de referenties waar ik om had gevraagd. Weer een vriendelijk briefje gestuurd, maar hierop geen antwoord gekregen. Graag zou ik uit het blabla briefje willen citeren om jullie een indruk te geven hoe het intern loopt in dit Centre of Excellence. Het is bekend dat ik niet doe aan normen en waarden, maar voor 1 ding heb ik respect en dat is het briefgeheim. Dus jammer maar helaas. In ieder geval, en daar gaat het om, heeft Barentsz geen gepubliceerde evidence voor de megapercentages waarmee hij indruk probeert te maken.

Overigens publiceert Barentsz wel. Op 11 februari publiceerde hij "Advances in Magnetic Resonance Imaging: How They Are Changing the Management of Prostate Cancer." Dit is echter geen resultaten studie of een trial maar een soort review. De conclusie van dit artikel: "MRI technology is continuously evolving, and more extensive use of MRI technology in clinical trials and practice will help to improve Pca diagnosis and treatment planning". Dat is wel wat anders dan 90 of 95%. Op 7 januari publiceerde hij Initial Results of 3-Dimensional 1H-Magnetic Resonance Spectroscopic Imaging in the Localization of Prostate Cancer at 3 Tesla: Should We Use an Endorectal Coil? Conclusie met Endorectal Coil zijn de resultaten ietsje beter nl 68% van de tumortjes wordt opgespoord met Coil, 63% zonder Coil. Geen 90 of 95%. Hier een goed onderzoek van iemand anders naar de effectiviteit van MRI/MRSI (volledige tekst is gratis) Conclusie: Endorectal MRI and MRSI are reasonably accurate for the diagnosis of prostate cancer in patients with an elevated serum PSA level, but the remaining limitations suggest that MRI and MRSI should be used as a supplement rather than a replacement for biopsy using the current technology and diagnostic criteria.

Waar we natuurlijk bij in onze handen wrijven is dat Jelle de blinde biopsie ter discussie stelt in z'n pamflet. Met andere woorden hij valt Bangma cs aan. We mogen nu  rivaliteit  tussen Rotterdam en Nijmegen verwachten. PSA Prostaatkankertjes is de lachende derde want hun gevecht over de rug van de Nederlandse man (die nergens last van heeft, alleen een verhoogd PSA) gaat nergens over. Hij is echter wel het slachtoffer van de absurde ambities van deze omhoog gevallen Sickboks.

Ik heb me hier beperkt tot de kern. Er staat echter nog zoveel andere onzin in deze brochure dat het schijfschieten is. Onder andere de "droom" van Jelle, z'n geklaag over gebrek aan erkenning, gezeur over prostaatbewustzijn met het opdringerige logootje van Blue Ribbon (ook gesubsidieerd door het KWF) etc,etc. Ik kom hier nog wel op terug. Voorlopig tot zover en hier nog een keer het clipje.

27 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier een brochure over het apparaat van Siemens:

http://www.medical.siemens.com/siemens/it_IT/gg_mr_FBAs/files/brochures/skyra_brochures/Skyra_Productbrochure_final.pdf

Wat hierin benadrukt wordt is verhoging van produktiviteit, niet verbeterde opsporing. Het Ferrari gevoel van Barentsz is wellicht hieruit te verklaren

antiuro

Zozo zei

Uit de brochure:

focale behandeling waarbij de tumor onder MRI-geleide wordt ‘weggebrand’
met laser of ultrageluid (zonder opereren of bestalen).

Dit lijkt ook te gek om waar te zijn.
Fantasie??

Claudia zei

tja, wat moet ik hier over zeggen. Ik zie, lees en voel dat dit een naar mannetje is. Type van een hoerenloper zou ik zeggen, die zelfs daar niet naar binnen mag. Werkelijk heel zielig. "Yes we Scan", rot op! Walgelijk. Wat hij zegt op de clip en in de brochure is Jelle's natte droom! Dat Rutte daarbij aanwezig is is me totaal een raadsel. Hoe gaat dat? Ik begrijp het niet meer....

Anoniem zei

Dus moet ik concluderen dat Barentsz een oplichter is?

AvH

Hendrik Scholten zei

antiuro, bedankt voor je link en je duiding van Barentsz Ferrarigevoel.

Zozo, ik weet te weinig van focale behandelingen om hierover iets zinnigs te zeggen, maar ga hierover nu wel lezen.

Claudia, interessant het oordeel te lezen van een vrouw over Barentsz. Wat betreft Rutte, ik begrijp dit ook niet, zo'n tripje naar Nijmegen kost hem een dagdeel, blijkbaar heeft hij niets anders te doen.

AvH, Barentsz een oplichter? Allereerst mag je in een brochure van een Centre of Excellence verwachten dat er referenties gegeven worden voor claims. Goed, dat is dus niet gebeurd, maar dan mag je in ieder geval verwachten dat er in de Medische literatuur iets over is te vinden. Nothing. Goed dan schrijf je een briefje met het vriendelijke verzoek met referenties toe te sturen, maar die krijg je niet, wel een chaotisch intern memo met wel een referentie over 46% verkeerde Gleason scores, wat we allang wisten maar niets concreets over de 90 en 95%. Dan schrijf je opnieuw een beleefd briefje over die 90 en 95% maar daar wordt niet op geantwoord.

Anoniem zei

Hier een andere clip op youtube, groeten, Harry V.

http://www.youtube.com/watch?v=jRixCxfyZjk&feature=player_embedded#at=15

Blueboy zei

Volgens mij gaat het zo;
1.Op het ministerie is besloten dat Rutte 5% oid van z'n tijd besteed om te enthousiasmeren voor innovatie

2.PR van Nijmegen weet dit en voeren lobbie bij ministerie

3.Ambtenaren van ministerie laten zich misleiden en inpakken, Rutte naar Nijmegen

Jaargenoot PH zei

Hup Hendrik, bescherm de Nederlandse man en hak die omhoog gevallen Sickboks in de pan!!

Anoniem zei

Wie zichzelf zo op de voorgrond plaatst, is meer met zichzelf bezig dan met de patiënt. Ik beoordeel een arts op z'n algemene omgangsvormen en bij een chirurg ook of hij op mij een handige indruk maakt. Gedragen ze zich bot of onhandig of in dit geval opgeblazen dan voel ik er weinig voor om m'n lichaam aan hen over te geven. Vandaar dat ik nooit naar Professor Dr Jelle Barentsz zal gaan en trouwens ook niet naar Professor Dr Chris Bangma

Pieter Smit, Amsterdam, PSA 8,3, geen biopsie

Prosper zei

Uit de brochure:

Of nóg beter: een algehele screening van mannen boven een bepaalde leeftijd. Als dit voor borstkanker
(komt voor bij 1 op 7 vrouwen) gemeengoed kan zijn, waarom dan niet voor prostaatkanker (1 op 6
mannen). Waar blijft de ‘mannografie’? Waarom spelden we niet massaal een ‘blue ribbon’ op onze revers?

Weer zo'n ergelijke taalvondst, naast dat "yes we scan". In vergelijking met Barentsz is Bangma nog een fatsoenlijk figuur, die wil het tenminste nog onderzoeken. En dan Blue Ribbon. orginisatoren van Movember waarbij mannen hun snor lieten staan om de aandacht te trekken voor prostaatkanker. In Nijmegen lieten ze allemaal snorren staan. hierover is ook hier bericht. Wat een middelmatigheid! Maar tegelijk misleiding dus.

Karla zei

Ja, lachen. En als we dan toch bezig zijn scannen we vrouwen ook op prostaatkanker en mannen op borst- en baarmoederkanker. Who cares? De kassa!

jeras zei

Als ik vroeger met journalisten over mijn vak sprak, dan bleek het artikel nooit echt te kloppen, terwijl de ondeskundige leken het een mooi verhaal vonden.
Met het NOS-journal idem. Ze willen kort en bondig zijn en dat gaat nogal eens mis. De kernreactor in Japan is volgens hen al ontploft!
Zo ook die Brochure uit Nijmegen die is door (een team van)Reclamemensen zo opgezet en ook zij willen pakkende teksten en wat goed is net ietsje mooier dan in werkelijkheid en wat het probleem is, dat moet je ietsje slechter voorstellen! Want als je dan vooruitgang boekt dan lijkt de vooruitgang meteen groter.
Dit kan Barentz niet kwalijk genomen worden want hij was er wel bij maar zo'n reclame bureau neemt snel de leiding en feitelijk is Barentz degene die scans moet analyseren! 3D en in kleur.
Op zich is de intentie goed: Zoveel mogelijk via NON-Destructief onderzoek proberen vast te stellen wanneer er sprake is van een situatie waar opereren absoluut noodzakelijk is. Eventueel dan nog één biopsie maar niet meer dan dat.
Dat is zeer veel beter dan zoals Bangma met PSA's meten en dan net zolang Biopsien totdat er wel kanker moet zijn.
MAAR de cijfers moeten wel kloppen, bijna kloppend zijn dus.
Zo lees ik dat er jaarlijks 10.000 mannen jaarlijks worden gediagnotiseerd en er uiteindelijk 2500 van overlijden. Dat is 1 op 4
Dus hoe past dit binnen algemeen toegankelijke statistieken? Ik heb wel een idee maar dat past niet in het format.
Wat mij betreft zou de financier moeten eisen dat gegevens over al deze diagnoses 25 jaar bewaard moeten blijven en toegankelijk voor iedereen.
Om te stellen dat ik nooit naar Barentz zal gaan is dus niet logisch! Hij behandelt je niet maar Analyseert de scans! Net als de Patholoog die je biopsie analyseert, die doet dat als z'n vak en is niet degene die iemand behandelt.

Hendrik Scholten zei

Barentsz is zeker zeer te verwijten. Het reclamebureau komt niet met die 90, 95% dat is Barentsz! En als die reclame boyz en girliezz met die 95% uit het niets waren gekomen dan had hij dat moeten doorstrepen. Die foto's: 2 mogelijkheden: die reclame blizzards dachten dat is zo'n ijdel mannetje die zetten we levensgroot in z'n eigen brochure, dat vind ie vast wel lekker en daar wil hij vast wel flink voor betalen (hij dwz wij). Of Barentsz heeft zelf gezegd: "let op jongens en meisjes, het gaat om mij en om niets en niemand anders."

Overigens ben ik zeker van m'n zaak, extra nog ook door een mail die ik van een patholoog anatoom kreeg en die me zei dat het absoluut uitgesloten is dat met zelfs de meest verfijnde beeldvorming zulke hoge zekerheidspercetages gehaald kunnen worden. Natuurlijk vroeg ik of de mail met naam functie op de blog gezet kon worden, maar helaas hierop geen bevestigend antwoord.

Anoniem zei

Jelle B. is inderdaad een zeer irritant figuur, ik werk op de afdeling maar heb gelukkig weinig met hem te maken. Goed te weten dat hij met cijfertjes knoeit...

Zuster Ursula (m/v)

jeras zei

Ja, jammer dat de cijfers niet goed te duiden zijn. Maar toch denk ik dat dit een stap is in de goede richting, namelijk het voorkomen van onnodige biopsieen. 3D en in Kleur daarmee heb je er twee dimensies bijgekregen en dat moet leiden tot betere analyses. En zo is wellicht beter motiveerbaar waarom WEL geopereerd moet worden. Maar ook het tegendeel: waarom het NIET hoeft en we aan iets anders kunnen gaan overlijden, want daar komt het op neer.
Innovaties hebben altijd een risico in zich dat men iets te optimistisch was. De Titanic daarvan dacht men ook dat ie niet kon zinken vanwege de monderne compartimentering!
Maar wat betreft de MRI, het resultaat zal NA de prostatectomie moeten worden vergeleken met het resultaat van de Pathalogische analyse van de verwijderde prostaat. Keer op keer, jaar in jaar uit en dan bouwt men de ervaring op om de 90-95% te gaan scoren. Het heeft tijd nodig.
Cijfers cijfers en nog eens cijfers daar draait het dan om.
En ik vind het geld hier beter besteedt dan aan het opleiden van politie in afghanistan of het rondjes vliegen boven Libie.
Overigens ben ik geen medicus! En daardoor sta ik er onbevangen tegenover met de ervaring dat ik het traject al doorlopen heb en voorlopig met redelijk succes ook nog.

Claudia zei

Zuster Ursula, kun je nog wat meer inside information geven geven? Ik ben erg nieuwgierig!

Anoniem zei

Nee, ik zeg er verder niets meer over, behalve dan dat hij ook een nare stem heeft. Ik werk (nog) hier en anders ga ik me te schuldig en ongemakkelijk voelen

goodbye, Zuster Ursula (m/v)

Hendrik Scholten zei

Jeras, ik geloof ook wel dat deze MRI's beter zijn dan gewone MRI's al hoewel bij lange na niet zoals Barentsz ons wil doen geloven, maar ik zie uberhaubt geen nut voor lokale diagnostiek. Waar men voor moet vrezen zijn uitzaaiingen en botpijn, voor de diagnostiek daarvan zijn botscans, CT scans en ook MRI scans wel nuttig. Als zich een lokaal probleem voordoet kan men dit in de meeste gevallen goed verhelpen door een TURP ( uitschrapen prostaat) wat een veel lichtere ingreep is dan een RP. Bij een PSA lager dan 20 zijn uitzaaiingen een zeer hoge uitzondering. Monitoring zou vanaf die waarde nut kunnen hebben in combinatie met beeldvormend onderzoek.

Verder ben ik van mening dat die 2 miljoen KWF subsidie beter gestoken had kunnen worden in PSA Prostaatkankertjes. We zouden hier een mediacamapagne mee kunnen financieren die de nederlandse man definitief zou ontmoedigen een PSA te doen. Dit zou enorm veel leed, overbodig onderzoek en overbodige behandelingen schelen, het geld zou in een maand zijn terug verdiend en vervolgens enorme besparingen opleveren en verhoging van welzijn.

jeras zei

Henk, zoals jij het ziet begrijp ik maar ook dan blijft het nodig te bepalen wie nog net via TURP (via de voordeur) behandeld gaat worden en bij wie de prostaat verwijderd moet worden. EN ook bij wie niets hoeft te gebeuren.Globaal denk ik dan dat je echt nauwkeurig moet vast stellen of er kapseldoorgroei is of niet.Dus T2 of al T3.
En daar lijkt me die 3D kleuren MRI echt een goed middel voor.
In mijn geval gaf de MRI, in Grijstinten, aan dat het T2 N0 was terwijl de pathologische analyse achteraf neerkwam op T3a N0. Maar wel minimaal.
Jouw streven heeft in mijn optiek vooral te maken met "Welke conclusie tot behandeling" men uit de analyses wenst te trekken. Wil men zo min mogelijk kiezen om te verwijderen of juist zoveel mogelijk? Dat verwijderen dat gebeurt met de Da Vinci Robot met grotere precisie dan vroeger standaard was en daardoor daalt geleidelijk het risico op incontinentie en beschadiging zenuwbanen. Bij TURP als ik het goed begrijp ben je uitsluitend IN de prostaat bezig en is het risico op beschadiging van zenuwbanen NIHIL! Toch? Het komt steeds dichter bij elkaar.
om deze visies te promoten is het nodig, en je schreef het al eerder, dat er een State of the Art WEBsite komt waarin al die keuzes uitgebreid worden besproken en middels statistieken worden onderbouwd. En dat steeds met UPDATES. Dat zou mooi zijn!

Hendrik Scholten zei

Jeras, het verschil tussen T2 en T3 is in mijn visie minimaal. Dat blijkt ook uit RP series waar de uitkomst van pT2en pT3 na vele jaren nauwelijks verschilt. De uitkomsten correleren het sterkst met de Gleasonscores uit het operatiepreparaat. Het is dan volgens mij ook zinloos om met een MRI dit soort details te weten te komen. In de 70er jaren was ik co-assistent. Tijdens de stage op urologie heb ik talloze vaak mandarijn tot sinaasappel grote prostaatumoren gepalpeerd. Deze waren ongetwijfeld T3. De behandeling bestond uit een TURP en de patient kon na een paar dagen weer naar huis. De tumor werd niet zo belangrijk gevonden alleen de klachten die men er van ondervond. De patient werd niet een verteld dat hij kanker had, en maar goed ook want daar zou hij alleen maar angstige gedachten van krijgen. Dat is nu wel anders met de industriele en procesmatige PSA aanpak van prostaatkanker geleid door wereldvreemde en geldverslindende bureaucraten als Bangma en waarin ook opportunisten als Barentsz hun graantje meepikken. Het enige wat ik belangrijk vind zijn uitzaaiingen en de behandeling daarvan.

Wat betreft de site, die gaat er komen. Ik heb inmiddels een aardige ontwerpster gevonden met verstand van Internet en databases. De planning is dat deze site in juli of augustus de lucht ingaat.

Anoniem zei

als je zo graag boven aan de google
pagina wilt staan zijn er makkelijker manieren hoor en je bent er niet meer van af te "branden"
M.v.g Hans

Hendrik Scholten zei

Ik hoef geen maniertjes om hoog op Google te komen. Meestal staat Prostaatkankertjes op pagina 1 of 2 bij de belangrijke trefwoorden. Wie iets over Kil, Bangma, Bloem, Wolffers of Barentsz te weten wil komen ivb met prostaatkanker moet altijd eerst door Prostaatkankertjes heen. Het enige waar ik de opvallende afwezige ben is bij de term prostaatkanker zelf. Waarschijnlijk heeft dit er mee te maken dat ik ProstaatkankerTJES heet en daarvan raken de computers in de war. Maar die naam ga ik niet veranderen.

jeras zei

Inderdaad interessant dat historisch perpectief! Als je de ontwikkelingen sinds die tijd wat fijnmaziger op een rijtje zet dan kunnen er miscchien verklaringen boven komen drijven over het verloop in de tijd van de statische gegevens voor nederland?

Hendrik Scholten zei

@jeras
In de 80er jaren was rapportage van doodsoorzaak veel informeler dan nu, waar de arts die de dood vaststelt een vrij uitgebreid formulier moet invullen. Maar in al de drukte en emotie rond een sterfgeval maakt men zich hier makkelijk met een Jantje van Leien vanaf, te druk om allerlei vragen over bijkomende ziekten etc in te vullen en dan maar een kruisje.
Bovendien is het niet zo makkelijk om de precieze doodsoorzaak goed te formuleren zeker als er geen obduktie is verricht wat in de grote meerderheid van de gevallen achterwege blijft. DFanb is er interpretatie. Dit is bijvoorbeeld duidelijk: een patient met prostaatkanker met botpijn krijgt steeds hogere doses morfine en bezwijkt uiteindelijk. Maar dan dit: een patient met prostaatkanker krijgt chemo waardoor z'n hemoglobine steeds lager wordt, waardoor z'n hart steeds harder moet pompen om het zuurstofgebrek te compenseren, uiteindelijk onstaat hartfalen bij algemene verzwakking en de man overlijdt.
Wat vul je in: hartfalen of prostaatkanker?

In het ERSPC protocol werd als sterfte door prostaatkanker als volgt aangemerkt:" For this analysis, we have combined the categories of definite and probable prostate cancer and the category of causes related to screening" Dat laatste betekent dood op de operatietafel, hoe vaak dit is voorgekomen weten we nog steeds niet....

Anoniem zei

http://degidsfm.vara.nl/Gast-van-de-dag-detailpagina.7591.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=41692&cHash=1c59a2e932d8bd79e0a15e57ca993e25

M.v.g. Hans

dinsdag, maart 29, 2011

Anoniem zei

Waarschijnlijk heeft dit er mee te maken dat ik ProstaatkankerTJES heet en daarvan raken de computers in de war.

Nee dat heeft te maken met hoofd en kleine letters Google (Linux) heeft moeilijkheden met HOOFT_Letters
M.v.g. Hans

Anoniem zei

Iedere zichzelf respecterende dokter kent de waarde van PSA bepalingen, en gaat daar verstandig mee om. Alle azijnpissers op het internet en daarbuiten willen natuurlijk niet dat een prostaatkanker gemist wordt bij een al jarenlang hoog PSA, dus vindt de nodig overdiagnostiek plaats. Een zelfde discussie bestaat trouwens (terecht) over borstkanker.
Ik droom van een wereld waar overdiagnostiek niet bestaat en ook geen symptomatisch postaat- of borstkanker. En ik heb jaren onderzoek gedaan om hier een klein stapje dichterbij te komen. En wie betaalt het onderzoek? Als er geen kassa rinkelt, gaat de geldkraan dicht en kan je fluiten naar verdere verbetering.