10 juli 2012

PSA stort het land nog verder in de misere


Heb het er een tijdje niet over gehad, maar wacht nog steeds op de zg Quality of Life Study van Bangma en z'n gang. Om de tijd te verdrijven een stukje over prostaatkanker en economie.....

Wie een tegenwoordig een kliniek binnenloopt doet er goed aan zich te bedenken dat men tegelijk een financiele instelling betreedt, die vaak ook nog eens een wetenschappelijke proeftuin is en een onderwijsinstituut. Het kan dus heel goed dat ze ergens hard op je drukken om het getatoeeerde snolletje dat voor dokter leert iets bij te brengen, dat ze een veel te grote hoeveelheid bloed bij je afnemen ofwel voor de handel ofwel voor het preventieonderzoek van een of andere nerd. En dan de financieen..of een bepaald onderzoek al dan niet gedaan wordt is even afhankelijk van je klachten (als je die tenminste hebt), als van de contracten die zijn afgesloten met de verzekeraars. Een lucratieve DBC (Diagnose Behandelings Combinatie) uitschrijven is verleidelijk, een druk op de knop en tel uit je winst. De dokter kan zichzelf gerust stellen want de patient wordt toch niet slechter van meer onderzoek?

Vals he, om een dergelijke voorstelling van zaken te geven. OK, er zijn genoeg integere artsen, maar er komen steeds meer handelaren die ook medicijnen gaan studeren. Zij handelen bij voorkeur in ziektes die niet bestaan zoals bijvoorbeeld een PSA Prostaatkankertje dat niet meer is dan een papieren construktie met een spreadsheet die ze de naam kanker hebben gegeven. Met het K-woord terroriseren ze de Nederlandse man, veelal via hun vrouwen die aangemoedigd door Marion Bloem net zolang doordrammen totdat manlief bezwijkt en een PSA laat doen. Vervolgens is het nog een kleine stap om bij een willekeurige waarde de man een Radicale Prostatectomie aan te praten, die uiteindelijk maar toestemt om van al het gezeur af te zijn. Deze zinloze bedrijvigheid kost de premiebetaler miljoenen, duizenden mannen hun potentie en door blijvende uitval van het meest ervaren deel der natie zakt het land nog verder in de misere.

30 opmerkingen:

Claudia zei

hahaha, prachtig verhaal Henk..

Ramones zei

Inderdaad, in Nederland worden enorm dikke buizen bloed afgenomen. In Italie waar ik verblijf zijn de buisjes veel kleiner

Hendrik Scholten zei

Vraag als je in het ziekenhuis bent om "kinderhoeveelheden" bij bloedafname. Dan krijg je wel kleine buisjes.

Prosper zei

Moet zeggen dat je wel geduld hebt met wachten op QoL studie :-)) Verder old school hilarisch laatste stukje, met zeker kern van waarheid, ben enorm op m'n hoede in het ziekenhuis en ga zeker om kinderbuisjes bloed vragen!

Hendrik Scholten zei

Tja dat wachten heeft iets tragikomisch, but beware it's serious!

Anoniem zei

Onderstaande publicatie kwam ik tegen. Lijkt mij aardig ondersteunend.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1113162

groet
willem

Anoniem zei

http://www.allesoverurologie.nl/mannen/prostaatkanker

Via bovenstaande link naar de site van NVU (Nederlandse Vereniging voor Urologie)vond ik correcte info, die het verhaal van Henk bevestigt.

In 2009 werden de resultaten bekend van een 20 jaar durende studie, uitgevoerd bij 180 000 mannen in diverse Europese landen.
Conclusie: voor elke man die die door behandeling zijn leven verlengd ziet, moeten er 40 behandeld worden die ook zonder behandeling in leven zouden zijn gebleven.
Weliswaar wordt een 'winst' geboekt van 20% minder mortaliteit. In Nederland sterven er jaarlijks 3000 mannen aan prostaatkanker. Screening en behandeling zou dus jaarlijks 600 levens redden. Daar staat tegenover dat voor die 600 geredde mannen er jaarlijks 24 000 moeten behandeld worden. Er wordt eerlijk bijverteld dat een groot deel van die mannen impotent en/of incontinent worden.

Dit alles bevestigt de info op de site psa prostaatkankertjes.
Maar advies aan Henk: nodeloos alle wetenschappers over dezelfde kam te scheren. Schurken kan je voor mijn part schofferen, maar er bestaan ook eerlijke wetenschappers die eerlijke info verstrekken.

Niettemin veel dank voor je site,
mvg
Diederik

Hendrik Scholten zei

Richt m'n pijlen vooral op de Rotterdamse maffia dwz Erasmus en de GGD die de onderzoekers waarschijnlijk voor een flink bedrag van de adresgegevens hebben voorzien (marktwerking). Verder ook op Kil en Marion Bloem die samen dat nare boekje schreven.

Heb de tijd en wacht op de beloofde QoL studie die nu al 3 jaar op zich laat wachten. Het is zeker wrang en moeilijk te verteren dat het al die tijd maar doorgaat, maar dat kan zo veranderen, stay tuned...

Anoniem zei

Beste Henk

dit wordt mijn laatste reactie hier.
Ik heb immers beslist om met psa 17 te proberen relaxen (in slechtste geval symptoomloze PK).

Een bespreking in Minerva Evidence Based Medicine leert me dat ik met actieve behandeling (lees verminking) het PK gerelateerde sterfterisico met een luttele 6% verminder.
Ra ra welke keuze ik dan maak.

Nog eens van harte dank omdat je me voor erger hebt behoed (weliswaar na zo'n 50 uren bijkomende persoonlijke research)

mvg
DDS

Anoniem zei

http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1381349/2012/01/18/Prostaatkanker-aanpakken-of-seksleven-in-leven-houden.dhtml

I rest my case...

mvg
Diederik

Hendrik Scholten zei

Voor wie met een verhoogd PSA zit is het niet makkelijk daarmee te "relaxen". Toch is het mogelijk. Een nuttige site is Yana ( zie rechter kolom), een forum van mannen met prostaatkanker die niets doen, er zitten er volgens mij ook een aantal die alleen een PSA hebben en geen biopsiediagnose, maar zeker weten doe ik het niet. Basically zijn er 2 mogelijkheden. 1. helemaal niets doen, ook geen PSA's meer en verder doorleven. Mocht er zich een symptomatische prostaatkanker ontwikkelen dan wordt deze uiteraard behandeld. (nog een punt van kritiek op (veel) urologen, hormonale therapie wordt zeer routineus gedaan, intermitterend nauwelijks, als hier meer aandacht aan gegeven zou worden zou het verschil tussen niet vroeg behandelen en wel waarschijnlijk nog kleiner zijn) 2. Zie stukjes in Out of the Box dwz volgen met PSA derivaten en een multiparametrische MRI zoals als onlangs beschreven. Bij korte verdubbelingstijden (intermitterende) hormonale therapie. Zeker in de off periodes heb je dan nog een goed sexleven en soms ook in de on periodes (want niet iedereen verliest libido en erectievermogen). Verder heb je een hoger PSA dan de gemiddelde prostaatkankertjes patient maar dit kan ook het gevolg zijn van prostaathypertrofie en/of prostatitis....hoe oud bent u eigenlijk?

Anoniem zei

Beste Henk,

ben 53 en enkele jaren terug werd goedaardige prostaathypertrofie vastgesteld met rectaal touché.
Als ik een agressieve PK heb, dan zal dat wel blijken vrees ik.
Afwachtende houding dus.

Mocht ik duidelijk symptomatische PK ontwikkelen dat zet ik in op IHT, omdat ik ervan overtuigd ben dat deze de beste levenskwaliteit biedt. Ik twijfel nog even tussen psa negeren of toch verdubbelingstijd in de gaten houden.

Ik laat de 'natuur' haar gang even, liever dan een biopsie te ondergaan.
Beredeneerde gok vind ik, maar inderdaad niet makkelijk om rustig onder te blijven.

Time will tell.
mvg,

Diederik

Magda B. zei

Praktizeert gij/u/jij nog? Groet Magda, Haarlem

Hendrik Scholten zei

Nog enigszins, vnl tbv open benen ( ulcus cruris) bij ouderen. Zie hier gemiddeld 1 prostaatkanker(tjes) patient per week en zo'n 3-4 telefonische consulten. Zie voor contactgegevens rechterkolom -flink naar beneden scrollen.

Anoniem zei

Beste Henk,

los van mijn (mede emotioneel bepaalde) reacties probeer ik nu zoveel mogelijk de ratio te laten prevaleren.
Ik heb de Nederlandse richtlijnen terzake doorgenomen, van diagnose tot en met chemo.

Gezien het feit dat mijn psa in enkele jaren (4 of 5 vermoed ik) van 'normaal'(4) tot hoog ging (17) zijn er twee mogelijkheden.

Ten eerste: een prostatitis. Mogelijk scenario is dan dat door mijn BPH urineresidu geleid heeft tot een blaasontsteking, die dan weer prostatitis veroorzaakte. Vermoedelljk dan momenteel al chronisch, bij acuut zou ik wel symptomen hebben denk ik.
Uiteraard hoop ik nog op deze minder erge optie.


Tweede mogelijkheid is PK.
In dat geval hangen de mogelijke behandelopties samen met de uitgebreidheid van de tumor.

Zonder kapseldoorbraak (T1 of T2) stelt zich het dilemma 'genezende behandeling' (voor zover die definitief genezend kan zijn laat ik in het midden), of afwachten.
De 6% kankerspecifieke overlevingswinst uit het artikel in Minerva EBM waarnaar ik refereerde geldt enkel voor T1 of T2, met psa kleiner dan 50.

Met kapseldoorbraak (vanaf T3) stelt het dilemma zich niet meer. Dan is behandelen de enige optie, en is radicale prostatectomie voor zover ik het begrijp zelfs geen goede optie meer.
Met andere woorden bestraling, bij eventuele remissie daarna hormoontherapie.
In het andere geval afwachtende houding, en pas hormoontherapie bij het ontwikkelen van symptomen.
Indien mogelijk kies ik voor intermitterend.

Afgaande op mijn hoge psa is de kans reëel dat ingeval van kapseldoorbraak (dus geen T1 of T2) het wel degelijk gaat om een agressieve tumor, en dat ik die ene op de 48 ben bij wie bestraling levensverlengend werkt. Ook al omdat ik relatief jong ben.

Gezien het bovenstaande vind ik het wel degelijk nuttig om te laten bepalen of het al dan niet om kapseldoorbraak zou gaan, ingeval van tumor natuurlijk.

Toch maar naar uroloog dus, en positief blijven.

Dank voor de goede info op je site. Ik beschouw jou als één van de 'out of the box' denkers en die hebben wel degelijk hun nut.

Vriendelijke groet
van
Diederik

Hendrik Scholten zei

Kapseldoorbraak kan pas definitief na een operatie worden vastgesteld en bij grote tumoren bij rectaal toucher. Kapseldoorbraak is verder niet "het" criterium voor de uiteindelijke prognose. Zie ondermeer Paradoxen van 8 augustus 2008. Het is misschien nuttig nog eens een uitgebreider stuk over kapselpenetratie te doen.
Beslissend voor de prognose is de hoogte van de Gleasonscore of in eenvoudig Nederlands de mate waarin de gevonden afwijking nog kenmerken van normaal prostaatweefsel vertoont. Bij Gleason 2 lijkt het weefsel op gewoon klierweefsel alleen groeit het los van de normale klierstruktuur in het nabije omliggende stroma. Bij Gleason 10 vertoont het weefsel geen enkele gelijkenis meer met normaal klierweefsel en respecteert het geen enkele grens meer, dwz groeit dwars door glad spierweefsel en bindweefsel heen.

Als je toch het pad van verdere diagnostiek gaat volgen, dan zou ik een M-MRI laten maken, plus seriele PSA's en derivaat berekingen doen. Nijmegen is voor M-MRI het bekendste centrum maar als je in het westen woont kun je ook terecht in het Haga Ziekenhuis in Den Haag.

In ieder geval neem rustig de tijd je pad te trekken, dit is geen emergency....

Anoniem zei

Ok Henk,

van harte dank voor je advies.

mvg
Diederik

Prosper zei

Had in 2009 PSa van 5,9, 2010 6,1, 2011 6,4 en zojuist 2012 6,1. Geen biopsie laten doen...

Hendrik Scholten zei

Prachtig voorbeeld van niets aan de hand. Iemand anders had voor hetzelfde geld een behandeling ondergaan met alle narigheid van dien. Voor hetzelfde geld? Nee voor tienduizenden euro's gemeenschapsgeld voor behandelingen, controles, ziekte-uitkeringen etc, etc, rechtstreeks in de zakken van een stelletje bankiers die zich uroloog noemen....

Prosper zei

Lijkt me ook!

Claudia zei

En hier dan ons lijstje ( prostaatkanker heb je immers samen :-)))


10 en 12 jun 2009: 5,1 en 5,2
13 en 14 aug 2009: 5,1 en 4,7
20 en 23 nov 2009: 5,5 en 5,5
10 en 11 feb 2010: 4,8 en 5,5
14 en 18 mei 2010: 5,4 en 5,2
10 en 24 nov 2010: 6,0 en 5,9
1 en 4 mrt 2011: 5,9 en 5,9
2 en 30 nov 2011: 5,3 en 5,9
2 en 5 juli 2012: 6,2 en 6,3

byebye Claudia

Anoniem zei

Bij mij liep het anders: PSA's 2010 mrt 7.3, aug 7.6, dec 8.1; 2011 feb 9.9, apr 14.4 waarop Biopsie Gleason 7 (3+4) waarop in Mei RP: pT3 Gleason 6, snijvlakken geen tumor. PSA ondetecteerbaar tot op heden, NIET incontinent. Anonymus, 60 jr oud, verder gezond

Anoniem zei

Het lijstje;

Augustus 2011 PSA 85
Oktober 2011 PSA 13 driemaandelijkse spuit Eligard
December 2011 PSA 9 Eligard

Maart 2012 PSA 15 met Eligard
Mei 2012 PSA 35 met Eligard
Juli 2012 PSA 48 Eligard en 150mg Casodex dagelijks

AM

Hendrik Scholten zei

@AM, dit is geen prostaatkankertje maar prostaatkanker. Ga op deze blog niet in op individuele cases. Wel is het mogelijk hierover contact op te nemen (zie gegevens rechterkolom)

Anoniem zei

Excuses,

AM

Hendrik Scholten zei

Niet nodig om excuses te maken! Drukte me enigszins ongelukkig uit. Bedoelde alleen te zeggen dat uw stats wijzen op een serieuze zaak.
Op PSA Prostaatkankertjes kan over alles gepraat worden, alleen doe ik niet aan internetdokteren

Anoniem zei

@Henk Scholten, nee het is ook geenzins mijn bedoeling om te internetdokteren. ik was enigzins op het verkeerde been gezet en door onze situatie wat hulpeloos en ik ben mij zeer wel bewust van de ernst van de PK van mijn partner en om daarover te spreken daar is deze blog niet geschikt voor.

De hulpeloosheid is inmiddels weer voorbij.

vriendelijke groet,
AM

Anoniem zei

Bedankt Dr Scholten voor de info hier.

Na drie keer prikken (4.5, ongevraagd als onderdeel van algemenere check up, daarna na drie maanden 5.0 en nu na drie maanden weer 5.0) en geen duidelijke verschijnselen, ben ik blij dat ik niet het advies van de jonge uroloog in opleiding in het Academisch Ziekenhuis hier heb opgevolgd om meteen te biopteren (geen echo, geen toucheren, beiden zouden geen zinvolle of betrouwbare info geven maar die 4 als grens was nou eenmaal afgesproken door de urologen...). Over 6 maanden weer een keer prikken via de huisarts en dan zien we wel weer. Nogmaals dank en ik zou willen dat uw overwegingen meer bekendheid hadden!

Blueboy zei

QoL studie lijkt er te zijn! Gepubliceerd in het New England Journal of Medicine Zie deze link in NU van gisteren

http://www.nu.nl/gezondheid/2883392/prostaatkankerscreening-stapje-dichterbij.html

Hendrik Scholten zei

Mijn prostaatcrawlers hadden dit uiteraard ook al onderschept :) Er staat echter geen datum en issue bij het NEJM artikel, ook op het NEJM niets hierover. Ga er daarom op dit moment nog niets over zeggen. Mogelijk verschijnt het donderdag 16/8 want dan is er een nieuwe editie. Wij houden dit uiteraard scherp in de gaten....