22 augustus 2012

Studie van Heijnsdijk? Volledig Fake!

Een kort opfrissertje: in maart kregen we de 11 jaars follow-up cijfers van het ERSPC (European Randomized Study for Prostate Cancer). Kort samengevat: 1055 mannen moeten 4-jaarlijks gescreend worden waarbij 35 kankertjes worden ontdekt die allen in behandeling genomen moeten worden om 1 sterfgeval te voorkomen. De sterftepercentages in de screeningsgroep en controlegroep waren respectievelijk 0,41% en 0,52%, een resultaat van 0,11%. Dat is niet mis! PSA Prostaatkankertjes was bijzonder nieuwgierig of aan dit grote voordeel misschien ook nadelen zaten. We moesten jaren wachten op de zg Quality of Life studie, en he he he, hoera, hoera daar is dan eindelijk Eveline Heijnsdijk met Quality-of-Life Effects of Prostate-Specific Antigen Screening. Althans dat dachten we......

Wat we echter krijgen is dit rijtje: 98 mannen JAARLIJKS screenen, 5 kankertjes behandelen om 1 sterfgeval te voorkomen. Dat is ongeveer 10x zo goed als de maart cijfers! Plus als Bonus per 1000 man 73 levensjaren winst wat na correctie voor QoL (Quality of Life) resulteert in 56 QALY's (Quality Adjusted Life Years) winst.

In maart kregen we tenminste nog resultaten op basis van gemeten data. Van Eveline krijgen we fantasieen vanachter de computer op basis van bijeen gesprokkelde gegevens van tig verschillende studies. Nergens zijn ooit 98 mannen jaarlijks gescreend, laat staan 5 kankertjes behandeld om 1 sterfgeval te voorkomen. Dit is alleen in de Miscan-computer gebeurt met die derivaten van alleen die studies die Eveline goed uitkamen.

Dan de Quality of Life Effects according to Heijnsdijk. Anders dan ik in het vorige stukje schreef is het optreden van incontinentie veel frequenter. Niet 16% en 6% na respectievelijk 6 en 52 maanden, maar 51% en 25%! Heijnsdijk telde in haar tabel 2 patienten die 1-2 luiers/dag gebruikte gewoon niet mee (zie ook discussie vorige stukje). Deze worden wel vermeld in de studie van Korfage waaraan Heijnsdijk de percentages ontleende. Dit noemt men selective data picking en daarin is Heijnsdijk erg goed. Hoe zwaar incontinentie meeweegt in de QALY's na RP is niet duidelijk. In Tabel 3 krijgen we alleen niet gespecificeerde (dwz inclusief impotentie) QALY's van 0,67 en 0,77 na respectievelijk 2 maanden en 2 maanden tot een jaar. In deze laatste periode wordt de levenskwaliteit gestabiliseerd geacht en vervolgens meegenomen (na nog en aantal Heijnsdijk massages) in lange termijn QALY berekeningen.....

Kernelement in de QALY berekeningen zijn vragenlijsten die patienten toegestuurd krijgen waarin ze de kwaliteit van het een of ander met een 0 tm een 100 kunnen aangeven. Het niet moeilijk voor te stellen hoe een hardwerkende of niet meer zo hardwerkende Rotterdammer hierop reageert. Een groot aantal zal het document direct na het openen de prullenbak inkieperen, vele anderen zullen een krat bier opentrekken en er met vrienden een hilarisch invulavondje van maken, weer anderen zullen zich suf piekeren of ze hun incontinentie nu een 18 of een 19 moeten geven, in een psychose raken en in die toestand het formulier retourneren. Iedereen lacht zich een hoedje behalve Eveline die op basis van de antwoorden P-waardes en standaarddeviaties gaat berekenen en invoeren in haar MISCAN ding. Garbage in, Garbage out!

5 opmerkingen:

Claudia zei

Prachtstuk over intens trieste zaak...

Quite a Burden zei

Hierbij de laatste regels van de conclusie uit de volledige tekst. Het is voor mij onbegrijpleijk dat een tijdschrift als NEJM een simulatie studie van dit niveau accepteert. De zaak is overduidelijk op de tot nu toe gepubliceerde harde data: nauwelijks of geen voordeel, hoge percentages ( ernstige) neveneffecten, gigantische kosten. Hendrik, bedankt voor je volharding en toewijding deze zaak voor een breder publiek te ontsluiten. Ga m'n naam niet noemen want moet niettemin functioneren binnen deze gekte en probeer van binnenuit regulier zaken te veranderen...... (naam bij Henk bekend)


"The next step should be calculating the costeffectiveness
of screening. However, to find the
optimal screening strategy, studies should simulate
more screening scenarios than the ones presented
in this study, including various intervals,
starting and stopping ages, and intervals that vary
according to age.
In conclusion, this study quantifies how much
of the benefit of the overall reduction in prostatecancer
mortality in the ERSPC must be adjusted
when the harms are taken into consideration. It
is essential to await longer follow-up data from the
ERSPC, as well as longer-term data on how treatment
and active surveillance affect long-term quality
of life, before more general recommendations
can be made regarding mass PSA screening."

Hendrik Scholten zei

Kreeg van een andere insider hetzelfde te horen over acceptatie van dit soort flauwekul door NEJM, volgens hem om commerciele redenen.

De Medische Onderzoeksindustrie en de Wetenschappelijke media zijn innig met elkaar vervlecht. Steeds meer wordt je geconfronteerd met een soort Middeleeuwse Scholastiek waar geen touw meer aan vast te knopen valt. Maar zoiets wanstaltigs als Heijnsdijk cs geproduceerd hebben had ik nog niet eerder gezien...

Anoniem zei

Hoe nu verder Henk? De QoL studie waar je (en ik ook) 4 jaar op hebt gewacht is verschenen, overduidelijk niet tot tevredenheid. Waar ga je het nu over hebben?

antiuro

Hendrik Scholten zei

Wat betreft QoL, het is wat het is en dat is niets. De feiten zijn een 0,1% sterftedaling zonder verantwoording over letselschade en neveneffecten. Ben van plan hierover een net briefje aan de verschillende politieke parijen te sturen onder verwijzing naar m'n blog. Iedereen wil graag bezuiningen, ik geef ze graag een voorzet. Verder had ik nog beloofd een stukje te schrijven over "kapseldoorgroei" en wil in het diagnostisch schema van Out of the Box actualiseren. Verder is ook Hormonale Therapie bij Prostaatkanker uit 2005 hard aan modernisering toe. (http://prostaatkanker.org/2008/leeszaal/HT.htm) En verder... wat de uro's nog ter tafel brengen kan hier altijd op een warm onthaal rekenen.......stay tuned....