22 mei 2013

4 tips vanuit de buik....

Deze keer niet een wetenschappelijk onderbouwd en gedegen stuk zoals men hier van mij gewend is, maar nu eens iets wat meer zweeft. Niettemin sturen deze enigszins zweverige gedachten mijn opvattingen over de beste manier van hormonale therapie bedrijven.

In het algemeen lijkt de mate van kwaadaardigheid van een tumor het vermogen zich aan te passen aan de omstandigheden. Het frustreren van dit proces is het hoogste doel.

Rustig aan
Ga niet direct in de aanval, volg eerst eens een tijdje met PSA's of het gedrag van de tumor actie rechtvaardigt. In een groot aantal gevallen, zoniet de meeste, is het ding zo sluggish en traag dat het daarbij kan blijven. Of voor altijd of heel lang...

Wees zuinig
Soms moet je wel wat doen. Maar wees zuinig met de spullen die je hebt, verschiet niet meteen al je kruid. Begin niet direct met ADT2 of 3 maar met monotherapie met een LHRH-analoog of een anti-androgeen. Werkt dat niet of niet goed genoeg doe er dan pas wat bij. Hierdoor krijgt de tumor minder de kans zich al in een vroege fase te adapteren en resistent te worden.

Varieer
Om het adaptatieproces te frustreren lijkt het me handig, ook bij een goede respons op een bepaalde therapie, van middel te veranderen. Dit is uiteraard zeer controversieel.

Doe het in kuren
Met Intermitterende Hormonale Therapie (IHT) stopt men op geregelde tijden met de therapie. De tumor die bezig was zich aan te passen moet zich weer herbezinnen. Overweeg voor iedere kuur een ander geneesmiddel.5 opmerkingen:

Jean zei

Interessante overwegingen..!

Anoniem zei

Zijn de zich aanpassende tumorcellen ook te frustreren middels de voeding?
Bijvoorbeeld door gedurende een bepaalde tijd juist wel of niet (extra) eten van bepaalde componenten (o.a. vitaminen/lipiden)?

Hendrik Scholten zei

svp op z´n minst initialen weergeven voor herkenbaarheid, thnx

In principe wel, daarbij denk ik het sterkst aan soja-achtige producten (oestrogeen bevattend). Ook vetten lijken me wel interessant ( cholesterol is het basis molecuul voor androgeen synthese)...

HG zei

Denk je hierbij ook aan iso-flavonen als voedingssupplement? Wat is dan een mogelijk effectieve dosis?

Een ei is een relatief rijke bron van cholesterol. Iedere dag een eitje of is dat net even teveel?

Anoniem zei

Hallo Henk,

Interessant om jouw onderbuik gevoelens te delen, want die hebben wij ook.

Uitzaaiingen bij stijgende psa na operatie, hormonen therpie. psa naar 0,00... moment om te stoppen met hormonen therapie? Verkleinen kans op bijwerkingen van hormonen therapie.. Onderbuik gevoel zegt je overlijdt idd uiteindelijk niet aan de prostaatkanker, maar wel aan alle medicijnen die erbij komen tengevolge van de medicatie die je krijgt door het gebruik van hormonen therapie... En wat is dan eerder als je 67 bent.

Gr.,