30 november 2013

Dappere Uroloog


Op dinsdag 19 november stond er in de Volkskrant en interview met de uroloog Hans van der Zee. Hij was een van de kandidaten voor de bokaal "Dappere Dokter" die uiteindelijk aan een ander uitgereikt werd. Hier een aantal quotes uit het aritkel:

"hoeveel registers moet een dokter opentrekken wanneer dit kan leiden tot een vroegtijdige diagnose van prostaatkanker? Gevoelsmatig zullen mannen van een zekere leeftijd niet lang nodig hebben om de vraag te beantwoorden. Maar wat als de dokter zegt dat vrijwel alle bejaarde mannen ongemerkt aan een vorm van prostaatkanker lijden, maar sterven aan andere ouderdomskwalen? Wat als de dokter zegt dat het merendeel van de mannen door de behandeling impotent raakt? En wat als de dokter je de rest van je leven iedere drie maanden oproept voor een kankerscreening, met alle bijkomende psychische belasting vandien? Wil je dan nog steeds weten of je latent lijdt aan een ziekte waar je waarschijnlijk nooit klachten van zult hebben, laat staan overlijden? Of is het leven aangenamer als je niet hoeft te kiezen voor ingrijpende  bijwerkingen of bewust leven met kanker. Uroloog Hans van der Zee van het Amsterdamse Sint Lucas Andreasziekenhuis legt het dilemma wekelijks aan patienten voor.'Ik moet uitleggen dat het vroegtijdig stellen van de diagnose prostaatkanker gemiddeld niet tot een langer leven leidt', zegt Van der Zee. Statistisch leven mannen slechts langer met de wetenschap kankerpatient te zijn.'Het ingewikkelde is dat het voor een individuele patient anders kan zijn.' Van der Zee raadt zijn patienten af zich preventief op prostaatkanker te laten testen. Dit vergt moed, vindt de jury van de bokaal van de zogeheten dappere dokters die vanavond in Amsterdam wordt uitgereikt.....'Als ik een betrouwbare methode tot mijn beschikking had om patienten te screenen op aggresseive vormen van prostaatkanker, zou  ik die onmiddelijk toepassen.' Het probleem is dat zo'n methode niet bestaat. Van der Zee: 'Met de huidige screeningsmethode voor prostaatkanker is het verlies van kwaliteitsjaren voor de hele patientenpopulatie groter dan de winst aan levensjaren.'... De overlevingskansen van de kleine groep mannen bij wie agressieve vormen prostaatkanker wordt geconstateerd, zijn sinds de introductie van de PSA-tests niet of nauwelijks verbeterd."

Dit is de eerste keer dat ik in de publiekspers een uroloog zo expliciet heb horen spreken over de zinloosheid en schadelijkheid van vroege opsporing voor prostaatkanker.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Bravo Hans van der Zee!
Goed initiatief om dappere Nederlanders en in het bijzonder dokters in het zonnetje te zetten.
Inhoudelijk lees ik dat er (nog) geen goed instrument bestaat om agressieve pk vroegtijdig op te sporen. Mijn vraag: Vanuit welke hoek is dat miscchien te verwachten (neurologisch, biologisch, statistisch ...)?
Groet, Antoine.

Anoniem zei

In het overzicht "Hormonale therapie bij prostaatkanker" van 24 oktober 2012 mis ik het gebruik van Avodart als monotherapie. Volgens een Europese studie (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23176897 en zie ook https://askdrmyers.wordpress.com/2013/10/15/avodart-in-depth/#comments ) kan dit middel de toepassing van zwaardere middelen uitstellen.
Bij mij is ruim 3 jaar na de operatie de PSA 8,0 en de verdubbelingstijd 10 maanden. Enkele maanden geleden vroeg ik mijn uroloog om Avodart en heb het gekregen. Ik hoop dat hierdoor een zwaardere hormoonkuur de eerste jaren nog niet aan de orde is.

Kees

Hendrik Scholten zei

@ Antoine, een effectief instrument voor vroege opsporing zou alleen zin hebben als er ook een curatieve behandeling aan gekoppeld kon worden. Dit nu is echter niet het geval. Op het moment van diagnose is de tumor al gemetastaseerd, al zijn deze metastasen zo klein dat ze niet zichtbaar gemaakt kunnen worden Het beste bewijs hiervoor zijn PSA stijgingen na een RP waarbij alle snijvlakken schoon zijn. Deze PSA stijgingen kunnen snel (bij agressieve tumoren) of pas na vele jaren optreden. Ergens op deze blog staan een aantal studies over PSA stijgingen na zg geslaagde RP's...

Hendrik Scholten zei

@ Kees, dit is inderdaad een laagdrempelige behandeling met weinig of geen bijwerkingen.

Anoniem zei

Ik ken deze verhalen, pas nog in de Volkskrant, het NL beleid is hier op gebaseerd. Men vergeet dat ca. 2 van de 100 mannen met een verhoogde PSA een zeer agressieve vorm van prostaatkanker hebben. Als je die gevallen niet vroegtijdig opspoort dan zaait de kanker uit naar je botten en ben je niet meer te genezen. Dus een beleid dat deze opvatting volgt betekent dat je deze 2 % laat doodgaan. Ik hoor bij de slachtoffers van dit beleid, PSA 505 zonder symptomen, Glaeson score 9, uitzaaiingen in de gehele rug en bekken. Dus ik vind dat je wel de PSA van alle mannen boven de 50 moet bepalen, gewoon niet in paniek moet raken van een verhoogde waarde, is alleen maar reden voor nader onderzoek, niet voor behandeling als de kanker niet agressief is.

Mij is nooit een PSA bepaling aangeboden, noch enige voorlichting over de symptomen en gevaren van prostaatkanker gegeven, men doet in NL op dit punt voornamelijk niets, ik voel me vermoord door dit systeem.

"Maar meneer, u gaat hieraan dood" zei de uroloog in het regionale ziekenhuis meerdere malen als ik een vraag over verdere behandeling stelde. Gelukkig heb ik nu twee supergoeie specialisten bij het Antonie van Leeuwenhoek getroffen. De uroloog en de oncoloog doen er alles aan, hebben kennis van de nieuwste middelen, leggen mij heel goed uit wat wel en wat niet kan. Dat ik zelf een duursporter was die nooit opgeeft en eigenwijs ben naar de specialisten helpt me om al 2 jaar te overleven, op naar de volgende 5 jaar.

Kees

Hendrik Scholten zei

Deze 2% kankertjes zijn niet op te sporen. Op het moment van meting 1 kan het PSA ruim onder de normaal waarde liggen ,waardoor geen biopsie gedaan wordt. Bij meting 2, bijvoorbeeld na 1 jaar kan een sterk verhoogd PSA gemeten worden met een ongunstige Gleason score en een psotieve botscan. Alleen als men iedere maand bij alle nederlandse mannen PSa zou meten, zou men de tumortjes in een beginstadium wellicht kunnen opsporen. Dit zou absurde logistieke consequenties hebben. Bovendien zijn de resultaten van een lokale behandeling van GL 8 of hoger bedroevend.

james zei

Kies Exact Pharma voor het Krijgen van Kamagra Oral Jelly om erectiestoornissen te behandelen