31 maart 2008

Systeemspoeling


Het zit allemaal vlak bij elkaar in hoge torentjes: de sociale wetenschappers, de preventiestatistici en de kankerbestrijding. In een gebouw iets verderop de ethici, persvoorlichters en de mediaspecialisten. Niet ver daarvandaan het kwaliteitsinstituut, het datamanagement en de waarnemer van de Postcodeloterij. Regelmatig schieten er gynaecologen, chirurgen en urologen naar binnen om te kijken of alles wel goed gaat. Soms komen Ivo Niehe en Rene Froger langs.

Hier werken mensen met een missie: het bevorderen van het zo vroeg mogelijk opsporen van zoveel mogelijk borst-, baarmoederhals-, darm- en prostaatkanker en het promoten van vroege behandeling hiervan via de massamedia. Een geldverslindende missie die van jouw belastingeld (en loterijgeld) betaald wordt, inclusief de congresreisjes naar exotische oorden.

PSA is voor dit gezelschap een ware goudmijn. Dit is pas het echte werk. De opbrengst aan nieuwe kankertjes is meer dan 10 x keer zo hoog en vele malen goedkoper dan het moeizame en genante gedoe in de mammobiel voor het opsporen van borstkanker. De urologen profiteren graag mee en strijken een leuk deel van de winst op.

Missionarissen mogen dan misschien goede bedoelingen hebben, de geschiedenis leert dat ze ravages aanrichten. Over het onheil dat wordt aangericht in prostaten komen we de komende weken nog uitgebreid te spreken, om je alvast wat in te lezen, kijk hier en hier. Maar wat zijn de bedoelingen?

De bedoeling is met PSA de sterfte aan prostaatkanker terug te dringen. Zoals in een eerdere column reeds gemeld loopt ongeveer 1 op de 2 mannen ouder dan 40 jaar rond met een prostaatkankertje. Dit zijn er in Nederland bijna 2.000.000. Afhankelijk van de criteria die je aanlegt kun je hiervan met PSA screening zo'n 100.000 tot 200.000 PSA Prostaatkankertjes opsporen. De jaarlijkse sterfte is echter maar een fractie hiervan en al 20 jaar slechts zo'n 2100-2300 per jaar. Ik ben in het gelukkige bezit van het jaarrapport van de Nederlandse Kanker Registratie uit 1991 (rond dat jaar begon men met de eerste PSA screens). Van de 2108 sterfgevallen vanwege prostaatkanker in dat jaar waren er 48 (2%) op een leeftijd jonger dan 60 jaar. Bij 1454 sterfgevallen was de leeftijd hoger dan 75 jaar waarvan 530 ouder dan 85 jaar. De overgrote meerderheid sterft met prostaatkanker niet aan prostaatkanker. Sterf je wel aan prostaatkanker, dan in meer dan tweederde van de gevallen op hoge tot zeer hoge leeftijd.

Als je als 50 jarige man door het systeem gespoeld wordt vanwege het een of ander dan is de kans groot dat er ook een PSA gedaan is. Als hierdoor een biopsie getriggerd is dan kan het zomaar gebeuren dat je ineens voor een uroloog zit die je met een moeilijk gezicht in nog geen vijf minuten vertelt dat het kwaadaardig is. Je schrikt, perplex kijk je de uroloog aan die de ogen neerslaat. Beelden van een Postcodeloterij show, interviews van Ivo Niehe met mensen uit hoge torentjes en liedjes van Rene Froger fladderen door je kop. Je hoort de uroloog nog vaag zeggen dat hij het er helemaal uit kan halen. In de verte hoor je nog net dat het uiteindelijk jouw keuze is wat er gebeurt.

Vandaar naast de links over aangerichte schade, tenslotte nog 2 links over behandelingsresultaten als voorschot (hier en hier). We hebben nog heel wat te bespreken de komende weken....

3 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Henk Scholten zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.