07 april 2008

Moet kunnen?


Wie op 13 of 14 maart met een urologisch probleem zat had dubbel pech. Heel urologisch Nederland zat die dagen namelijk in het Kurhaus dat was afgehuurd om het 100 jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) te vieren. Een uitbundig feest met Dione de Graaff als cheerleader, een galadiner, partnerprogramma's, luxesuites met uitzicht op zee, diverse orkesten en andere attracties.

De NVU zit er blijkbaar warmpjes bij. Dit is ook af te leiden uit de keuze van het reclamebureau dat het belabberde imago van de NVU de komende jaren op moet poetsen. Het betreft hier het prestigieuze en peperdure Pleon uit Amsterdam dat onder haar klanten ondermeer Shell, Funda en IBM mag rekenen. Een van de projecten van Pleon voor de NVU is de nieuwe publiekssite Alles over Urologie.

We zijn natuurlijk razend benieuwd naar wat de boyz & girlz over Radicale Prostatectomie bij elkaar hebben geschreven. Dit is wat er staat (met goedkeuring van de NVU):

Chirurgisch verwijderen van de prostaat
Uit het onderzoek komt dat deze vorm van kanker u in de toekomst ziek kan maken. Alles wijst erop dat de kanker alleen nog in de prostaat zit. Er zijn geen uitzaaiingen. U kan worden genezen door de prostaat met een operatie te verwijderen. Hiervoor zijn verschillende methoden. Het kan via een 'open operatie' (open radicale prostatectomie), via kijkbuisjes (laparoscopische radicale prostatectomie) of via een robotgeassisteerde kijkoperatie.

Let op het gebruik van het woord *kunnen*. Dit werkwoord heeft 2 betekenissen nl. mogelijk zijn en in staat zijn. In de eerste regel wordt het gebruikt in de betekenis van mogelijk zijn. We laten deze crypitische regel nu even voor wat het is, maar gaan deze in een nieuwe column zeker nog ontleden. In regel 4 heeft kunnen de betekenis van in staat zijn. Hier leest het dat wie zich laat opereren, genezen wordt. Dit is misleidend.

De trouwe lezer van PSA Prostaatkankertjes weet wel beter. Na 5, 10 en 15 jaar is er in respectievelijk in 16%. 28% en 39% van de gevallen opnieuw PSA in het bloed aantoonbaar. Dit zijn cijfers van het Johns Hopkins Medical Institute, algemeen erkend als toonaangevend op het gebied van RP's. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat de cijfers van de modale Nederlandse uroloog nog een stuk slechter zijn.

Doordeweekse feestjes en valse voorlichting over dubieuze operaties, het is allemaal niet fraai. Helaas zijn we er nog lang niet. Volgende week ga ik weer verder met mijn droeve plicht....

6 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Dit is lachen en huilen tegelijk. Kijk weer uit naar maandag.

Pas je wel een beetje op?

Wendy

Anoniem zei

Dr Scholten,

Zou u het boek prostaatpensioenplan van Prof Bangma willen bespreken?

Hoogachtend,

Hippocrates

Anoniem zei

Typisch een dokter die aan de zijkant wat opmerkingen maakt en alles zwart ziet.
16% heeft PSA stijgingen,je kan het ook omdraaien en zeggen dat 84%geen PSA stijgingen heeft.

En mogen de urologen misschien een feest houden als ze 100 jaar bestaan?

Huib Jan Willems, Nijmegen, prostaatkankerpatient, PSA undetectable

Anoniem zei

Feestje OK, maar dan in het weekend,niet 2 dagen door de week lijkt me
Wendy

Anoniem zei

test