24 maart 2008

What's in a name ?



Men noemt het wel kanker, maar het gedraagt zich lang niet altijd kwaadaardig. Prostaatkanker is vaak een veel te groot woord voor een ziekte waar je in de regel mee sterft en niet aan sterft. Dit geldt helemaal voor prostaatkanker die wordt vastgesteld bij symptoomloze mannen naar aanleiding van een PSA test. We geven deze tumoren in deze blog dan ook een passende naam en zullen hier van PSA Prostaatkankertjes spreken.


Bij obducties bij mannen ouder dan 40 jaar wordt in ongeveer in de helft van de gevallen prostaatkanker aangetroffen. Bij mannen ouder dan 80 jaar is het percentage bijna 100%. Het hebben van prostaatkanker is dus heel gewoon. Dit is echter bij het grote publiek nietbekend. Als de uroloog de patient met een ernstig gezicht vertelt dat hij prostaatkanker heeft, dan is het begrijpelijk dat de man schrikt en bang wordt. Deze angst zou terecht zijn in het geval van longkanker dat meestal een doodvonnis binnen een jaar betekent, maar niet bij een PSA Prostaatkankertje.


Het is niet verwonderlijk dat bij zo'n groot reservoir aan prostaatkanker de kans op succes voor het vinden van een PSA Prostaatkankertje groot is. Hoe meer PSA bepalingen hoe meer kanker. Als je op basis van PSA bepalingen consistent naar kankertjes gaat zoeken vind je in ongeveer 10% van de gevallen een PSA Prostaatkankertje. Dwz 1 op de 5 van het aanwezige reservoir. Dat niet meer tumoren gevonden worden is het gevolg van de beperkingen van de biopsietechnieken.


Dit was het voor vandaag. Het ligt in de bedoeling voortaan iedere maandag een column op de site te zetten. Kijk ook altijd naar nieuwe links. Hier tref je achtergrondinformatie aan horend bij de column.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Henk, prima initiatief en interessante links. Ik word een trouwe lezer en, als ik me aangesproken voel, zal ik graag reageren!
Succes met dit blog!
Piet.

Anoniem zei

Ik sluit me bij deze Piet aan.

Piet Boersma

Anoniem zei

test