21 april 2008

(vervolg op Getalsgeneeskunde)

"Genoeg is genoeg"


De buddy zegt dat het lang genoeg geduurd heeft, dat het zo niet langer kan en nog wat van die strekking. Hij beweert dat ze in Amerika 12 biopten nemen ipv 6 en dat daardoor meer kanker wordt gevonden. De man knikt. De uroloog zwijgt, voelt een groeiende weerzin opkomen tegen het gezelschap en komt met een tegenvoorstel: 18 biopten. Die zit....

Eventjes waant de uroloog zich in de Sponsor Bingo Loterij, nu in de schijnwerpers met Renee Froger die hem een blauw lint omdoet. Hij moet lachen om zichzelf. Nu is het aan de andere kant even stil, dan slaan de mannen bij wijze van triomf hun vuisten tegen elkaar en roepen "We gaan ervoor!". Enigszins beschaamd vult de uroloog een aantal formulieren in.

De buddy heeft gelijk: 12 levert meer op dan 6 link 6 vs 12, de uroloog heeft nog gelijker link 12 vs 18. Niet verwonderlijk als je blind gaat prikken in prostaten, die zoals we eerder gezien hebben bij mannen ouder dan 50 jaar in meer dan de helft van de gevallen tumortjes herbergen. Kijk hier.

De biopsie heeft succes. De patient heeft kanker! (Pas op: technisch. In 3 van de 18 biopten van ieder 15 mm werd bij de man tumor gevonden. 1 mm goed tot matig gedifferentieerde tumor in biopt 1, 3 mm goed gediffe-rentieerde tumor in biopt 2 en 2 mm goed tot matig gedifferentieerde tumor in biopt 3. Gleason score 5. Dit zijn minimale bevindingen die, om zoals de NVU het uitdrukt, de patient waarschijnlijk niet ziek zullen maken. Een niet erg wetenschappelijke formulering want als alle 18 naalden 1 mm naar links of rechts geplaatst zouden zijn had de uitslag heel anders kunnen uitvallen. Hier meer over de beoordeling van biopten en Gleason score in link Gleason.)

De uroloog probeert eerst nog voorzichtig de uitslag te relativeren, maar buddy valt hem in de rede met "genoeg is genoeg!" en de man roept "kanker is kanker". Hij neemt het stel nog eens op en oordeelt dat verder praten met deze types geen zin heeft. Ze de deur wijzen geeft weer intercollegiale spanningen, veel administratie en met dit soort lui misschien wel een camera van SBS6 op de stoep. Clientelisme is de normaalste zaak in de PSA-urologie en biedt ook in dit geval weer uitkomst. Zoetzuur maar "patientvriendelijk" vraagt de uroloog naar welke behandeling de voorkeur van de mannen uitgaat. "Radicale Prostatectomie" roepen ze in koor.

Laten we hier voorlopig even stoppen, want ik begin er zelf ook een beetje misselijk van te worden. Later pakken we deze case weer op die ook nog een vervelende nasleep kent.

Onze uroloog heeft nog een paar jaar te gaan dan kan hij met pensioen. Hij kijkt er naar uit. Hij heeft de uitrol van de PSA bedrijvigheid sinds het begin van de 90er jaren helemaal meegemaakt. Z'n vak is er door uitgehold. Een aanzienlijk deel van z'n tijd is gaan zitten in alle PSA Prostaatkankertjes die op hem afkomen. Dit gaat ten koste van z'n echte patienten en van z'n humeur. Verder wordt een deel van z'n vrije tijd opgeslokt door verplichte nascholingscursussen waarin hij de updates van de talloze stuurgroepen, commissies etc. moet aanhoren over weer nieuwe aanvullingen op richtlijnen van vroegdiagnose en behandeling.

Het zou me niet verbazen als onze uroloog ook achterin zit tussen het groepje van al wat oudere urologen dat meestal een dutje zit te doen bij dit soort cursussen. Dit groepje is bij insiders bekend onder de bijnaam "de Snurkers".

Dit was het voor deze week. Voor me ligt een boekje van Professor Dr. C.H. Bangma.....

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Het begint hier leuk te worden!- blogobserver

H. van Steg, Utrecht zei

Dit is een tragiecomedie en realistisch ook. Met veel goede info. Mijn huisarts raadt me ook af een PSA te doen

Wendy, Amsterdam zei

Ongelofelijk wat hier gebeurt. Weer een PR adviseur! Ons wordt wat voorgelogen en een hele rij bureaucraten en bureaus zit er aan te verdienen en de NVU is zelf te stom voor een antwoord. Ik hoop dat Henk z'n rug recht houdt maar hij lijkt me stug genoeg.

Anoniem zei

Er is wel meer overbodige geneeskunde neem bv cholesterol. maar dat vrij onschuldig, alleen pilletje. Dit is heftig, messen, operaties etc. in combinatie met valse voorlichting, oei, oei. Hier wordt een beerput geopend, nee hier loopt iemand met een lucifer bij een kruidvat.

Sjakie

jan zei

Beste Henk,

Ijzer sterk!! Mijn mail is niet aangekomen, kun je nog een keer je mail adres opsturen?

Jan Scheurleer

Henk Scholten zei

He Jan, jij ook hier? Gezellig. Email adres is prostaatkanker@planet.nl.
Geef het internetadres ook aan je moeder. Haar heb ik ook graag onder mijn lezers.

Groet,

Henk

Beekman zei

Ik volg deze blog met grote belangstelling.

Mijn uroloog is waarschijnlijk ook een "Snurker". Ik heb een vergrote prostaat en plas moeilijk. Ik vroeg of we niet een PSA moesten doen en hij zei dat we daar op mijn leeftijd beter niet aan konden beginnen. Ik ben 70 jaar. Ik heb het volste vertrouwen in deze uroloog.

Groet

J. Beekman

Anoniem zei

Het is wat je zegt. Aan de ene kant zg bewuste consumenten/patienten en aan de andere kant klantgerichte providers die zich zg patientvriendelijk opstellen. Van een normale arts patient relatie met een tastbare ziekte als onderwerp voor de ontmoeting is hier geen sprake.

Johan Witteveen, Almere

Wendy, A'dam zei

OK Henk, nog heel netjes van je. Je had ook kunnen zeggen dat zij maar naar Haarlem moesten komen.

Anoniem zei

test

Anoniem zei

test

Anoniem zei

test