27 juli 2009

Gaan we dat pikken? 2
Spoedvergadering


Het was zondagavond. Er werd gebeld. Ricardo stond voor de deur. Ilse deed open. Ricardo liep met grote stappen de kamer in en plofte op een stoel. "Wat is er?" Ricardo zuchtte diep en speelde de geluidsopname af.

"Tada, tada, tada", neuriede Ilse, "Ik doe nu 50 biopsien per jaar, tegen mijn wil, plus 80 maakt 130 biopsien tegen mijn wil.Tada,tada, tada."
"En tegen mijn wil, ook niet onbelangrijk" voegde Ricardo er aan toe.
"Dat betekent dus morgenavond meteen een spoedvergadering van de Bijzondere Commissie." concludeerde Ilse. "Zorg dat er ook iemand van het Algemeen Bestuur komt, er zullen knopen doorgehakt moeten worden. En regel dat iemand Oma haalt en brengt."
"Mogen Harm en Boukje ook aanwezig zijn?" vroeg Ricardo.
"Ja, waarom niet, het is goed dat ze al jong weten waartoe Urologen in staat zijn."
Daar was Ricardo het helemaal mee eens.

De volgende dag. Ilse voelde een ruwe hand op haar schouder. Het was de hand van Rampsnijder. "Ah, daar heb ik je te pakken"
Onaangenaam verrast draaide Ilse zich om. "Eh...u heeft bloedspetters op uw witte jas", flapte ze eruit.
"Waar gehakt wordt vallen spaanders, grapte Rampsnijder, maar dat even terzijde, ik moet je dringend spreken over een paar reorganisatie maatregelen die de Maatschap van plan is te nemen, ik zie je graag om 4 uur op m'n kamer." Rampsnijder wilde al weer weglopen.
"Dan kan ik niet, ik heb om 4 uur een afspraak bij de kapper."
"Kan je die niet afzeggen?"
"Ja, dahag"
"Of na de kapper?"
"Dan ga ik naar yoga, het zijn trouwens flinke bloedspetters, zou je niet een andere jas aandoen?"
Ilse stond op scherp, Rampsnijder was nu op z'n hoede. "Wanneer komt het je dan uit?"
"Morgen om 4 uur?"
"Vooruit dan maar", zei hij alsof er niets aan de hand was, maar hij op haar gevatheid had hij geen grip.

"Met Huisvlijt"
"Hallo u spreekt met Ricardo van de Bijzondere Commissie Urologie, U kent me wel want ik was een van de 2 aanwezigen bij de biopsie."
"Ah ja, Ricardo, degene met het grote rechtvaardigheidsgevoel en actiebereidheid"
"Precies. Luister, er heeft zich iets voorgedaan waardoor er een Spoedvergadering is ingelast voor vanavond 8 uur en u wordt ook verwacht. Sorry dat het allemaal zo hals over kop gaat, de bedoeling was dat we u op de eerstkomende vergadering officieel zouden welkomheten met uitgebreid voorstellen etc, dwz relaxed weet je wel, maar dat is dus anders gelopen, u moet meteen aan de bak."
"Ik begrijp het, ik zal er zijn."

Aan de uitgeschoven eettafel van Ilse zaten Oma, de heer Huisvlijt, Ricardo, Socrates, Harm en Boukje en de heer Diplomatosama namens het Algemeen Bestuur.
"Ricardo kun je het geluidsfragment afspelen?" opende Ilse de vergadering. Toen het afgelopen was kon je een speld horen vallen. De stilte duurde ruim een minuut. Toen nam Ilse het woord.

"Een paar maanden geleden is besloten dat ik geen RP's meer zou doen maar in plaats daarvan intermitterende hormonale therapie (IHT) voor die gevallen waarvoor ik behandeling noodzakelijk achtte. Ik ben wel doorgegaan met biopsieen, pro forma dan, omdat ik geroyeerd zou worden door de NVU (niet Nederlandse Volksunie maar Nederlandse Vereniging voor Urologie) als ik zonder biopsieen IHT zou instellen. Voor IHT kan ik niet geroyeerd worden omdat de arts en patient vrij zijn in de keuze van behandeling en IHT weliswaar niet een gebruikelijke maar wel een reguliere en erkende behandeling is waarover wetenschappelijke publicaties bestaan. Met een biopsie ligt het anders, deze wordt beschouwd als noodzakelijk voor de diagnose kanker. Als ik gestopt was met biopsieen, me had laten royeren en toch doorgegaan was met behandelen van prostaatkanker op basis van PSADT en andere PSA derivaten dan zou ik vervolgens de Inspectie op m'n dak gekregen hebben. Dit zou naast allerlei vervelende persoonlijke consequenties een hoop heibel veroorzaken met ongetwijfeld media-aandacht waarbij heel makkelijk de ambonese gemeenschap weer op een negatieve manier in de publiciteit zou kunnen komen. Meneer Diplomatosama, zeg ik het zo goed?"

"Prima"

"Jullie hebben het gehoord, om die gerobotiseerde operatiefabriek van Speerpunt draaiende te houden wil Rampsnijder in mijn ziekenhuis de PSA afkapwaardes gaan verlagen, gaat mij daarvoor 80 extra biopsieen laten doen om vervolgens een bonus van 20% van de DBC op te strijken. No way, sterker nog ik doe helemaal geen biopsieen meer, ik stop ook met de 50 die ik nog deed. Dat dan betekent automatisch ook dat ik geen nieuwe prostaatkankerpatienten meer kan aannemen."

"Correct" merkte Diplomatosama op.
"Maar wat moet er dan met al die patienten gebeuren?" vroeg Boukje
"De meesten zijn hoe dan ook beter af want die kunnen dan ook niet meer geopereerd worden."
"Denk je niet dat Rampsnijder je dan de laan uitknikkert?" vroeg Huisvlijt
"Datzien we dan wel weer"
"Ach kind toch, wat doen ze je allemaal aan en dat terwijl je zo graag IHT zonder biopsie wil geven" verzuchtte Oma
"Wat ga je met de vrijgekomen tijd doen?" vroeg Socrates
"Een presentatie voorbereiden voor de Nederlandse Volks Unie, pardon Nederlandse Vereniging voor Urologie, waarin ik de waarde van de blinde biopsie ter discussie zal stellen met oa deze, deze, deze, deze, deze, deze, deze en deze studies teneinde dispensatie te krijgen in het kader van een goedgekeurd experiment."
"En vergeet ook deze , deze en deze over gemiste tumortjes niet" merkte Harm op. Oma klapte in haar handen om zoveel bijdehandheid, Huisvlijt stond versteld.
"Ricardo, jij nog vragen? Niemand nog vragen? Dan sluit ik de vergadering en zal ik zoals aangegeven morgen het gesprek met Rampsnijder ingaan.

Na afloop gingen Ilse en Huisvlijt bij  Oma zitten. "Dag meneer Huisvlijt, wat geweldig dat u naar de vergadering gekomen bent, ik heb veel over u gehoord. Op dat moment kreeg Huisvlijt een rood hoofd. "Ah meneer moet blozen." "Meneer Huisvlijt bloost niet, hij heeft een vapeur." zei Ilse "Wat verschrikkelijk, excuus, excuus." Geeft niet mevrouw, ik heb er nauwelijks last van."

Ilse maakte er nu een eind aan. "Iedereen wegwezen nu, Harm en Boukje moeten naar bed en iedereen moet morgen weer vroeg op het werk zijn, behalve U meneer Huisvlijt. U kunt Oma naar huis brengen.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik blijf me amuseren hier op Prostaatkankertjes en allerbelangrijkst heb op het laatste nippertje afgezien van RP. Vraag me wel af of nieuwe lezers het allemaal kunnen volgen nu het steeds meer een toneelstuk aan het worden is. Informatie zit nu wel erg diep verstopt. Lees nu ook on en off. Hoe dan ook Prostaatkankertjes is zeer belangrijk voor me (geweest).

Trouwe lezer, Amsterdam

Henk Scholten zei

Fijn dat u wat aan PSA Prostaatkankertjes heeft gehad. Het gaat me er in de eerste plaats trouwe lezers vast te houden (nu +/- 60 en groeiend, dwz die elke week minstens een paar keer inloggen) Nieuwe lezers komen hoofdzakelijk via Google meestal op archiefpaginas vnl op technische trefwoorden, een paar blijven hangen en worden trouwe lezer. Overigens ben ik niet erg tevreden over Spoedvergadering, teveel gebabbel en de vergadering zelf komt er te mager af. Volgende week wordt een stuk beter.

Healthsurfer zei

U bedrijft een onfrisse vorm van infotainment over de rug van de patient. Voortdurend verdachtmakingen zonder enig bewijs, met nu de zg deal tussen Prof S en dr R. Handig verpakt in een toneelstukje, maar ondertussen. U zaait verwarring en bewijst alleen uzelf een dienst.

Rotterdammer zei

Ik ben het niet met Healthsurfer eens. Het zou me niets verbazen als het in de Davinci business zo gaat. Bovendien hoe dol Scholten het ook maakt, in iedere post zit nuttige informatie. Doe ermee wat je wil.

Anoniem zei

Henk, ik kan nauwelijks wachten tot maandag. Kun je niet een korte vooraankondiging geven? Of een citaat?

Thanks
Claudia

Henk Scholten zei

Claudia, je weet dat ik dit niet ga doen. Het enige wat ik kwijt wil is dat het stukje van maandag a.s. het allerergste PSA Prostaatkankertje tot nu toe zal worden bovendien vol met gevaarlijke informatie.

Anoniem zei

Je bent een pestkankerkop, je kunt vast niet met vrouwen omgaan. Heb je wel een vrouw?

Claudia

Anoniem zei

Het probleem dat ik heb met "Gaan dat dat pikken" is dat de figuranten een bedachte naam hebben maar dat achter die bedachte naam een werkelijk persoon staat. Wie langer deze blog leest weet dat met Professor Pensioenplan Professor Bangma bedoeld wordt. Indirect speelt Scholten daarmee toch op de man in een verzonnen verhaal.

P. Kuil, Alkmaar

Henk Scholten zei

De bad guys in dit verhaal zijn Speerpunt en Rampsnijder. Deze zijn volledig fictief. Met Pensioenplan ga ik voorzichtiger om en ga ik uit van de feiten. Pensioenplan rijdt nu eenmaal graag paard, te lezen op de site van Urologie Dijkzigt. Pensioenplan is nu eenmaal de bedenker/promotor van PRIAS (Active Surveillance) en in die context wordt hij op de hak genomen. Maar ik laat Pensioenplan geen dingen doen zoals Speerpunt.