01 mei 2010

Gaan we dat pikken? 11
"Draai u om en neem weer plaats"


Tja, wat moest ze hier van denken? Hoe dan ook de container was in Abidjan opgekocht door een goed bekend staande handelsmaatschappij en zij zou de handel van hen overnemen, netjes via de bank betalen en van de belasting aftrekken. Nog belangrijker, er werd nu tenminste iets nuttigs mee gedaan. Ze zette de laatste reserves definitief uit haar hoofd.

Om 7 uur de volgende ochtend arriveerden Ricardo, Dennis en Appie. Eerst losten ze een afvalcontainer. Hiervan werd de overbuurman wakker. Ilse deed de deur open en opgewekt stapte de drie naar binnen. Dennis had een campingdouche bij zich en Appie een kooksetje en een magnetron. Ricardo inspecteerde het huis nog een keer en vroeg Ilse wat ze van de keuken nog wilde houden. "Alleen de kruiden, potten, pannen, servies en het oventje van Oma". Nog voor negenen was de hele keuken gesloopt en in de container. Dit ging niet bepaald rustig. De buurman kwam naar buiten en vroeg Ricardo nogal onvriendelijk wat minder lawaai te maken. Ilse spiedend van achter de vitrages sloeg het tafereel gade. Ze riep Ricardo bij zich. "Ricardo, alsjeblieft wees voorzichtig met die man. Hij is kandidaat gemeenteraadslid voor de PVV en hij denkt dat ik Marokkaanse ben, kan je nagaan. Dus doe alsjeblieft rustig aan." Op muizenvoeten werd vervolgens de badkamer in de container gelegd.

Om ongeveer 10 uur kwam een vrachtwagen de straat binnen rijden met daarop een container beschilderd in de kleuren van de Nederlandse vlag waaroverheen in grote letters This is a gift of the Netherlands Development Organisation to the People of The Ivory Coast. Het koude zweet brak Ilse uit. "Ricardo dek die container meteen af en zet de inhoud als de wiedeweerga in het tuinhuisje. Met bloedspoed gingen er lakens over de container en werd de hele handel afgevoerd. Ook Ilse hielp mee. "En nu zo snel mogelijk weg met dat ding, Pleazz." De PVV-er had echter alles gezien.

Toen dan Ilse's slaap- en studeerkamer inclusief campingdouche op zolder waren geinstalleerd en de zit- en eetkamer inclusief kooksetje en magnetron op de vrijgekomen 1e verdieping was het tijd voor bezinning in de kale praktijkruimte.

"Tijd voor design." riep Ricardo. "Appie wat denk jij ervan?"

Appie stond op en liep door de ruimte. "Mooie ruimtes, 2x 6 bij 5" zei Appie. "Oma ging toch lichtblauwe pakjes met donkerblauwe bies voor je maken?".

"Ja,ja,ja" zei Ilse.
 "Dan zijn dat ook de bepalende kleuren voor de praktijk."
"Zo simpel is het", zei Dennis.

Appie: "Ik stel voor dat de vloer donkerblauw wordt, in de spreekkamer tapijt en achter in het ziekenhuisje marmoleum, dat is hygienisch. Dan zou ik in de hoek bij het rechter raam een een naar de patient toe ronde witte tafel willen maken, royaal zodat er ook genoeg plaats is voor 1 of 2 begeleiders om aan te zitten. Door de tafel daar te plaatsen is de afstand van de deur naar de tafel het langst. Dat schept ruimte. Van de deur naar het middelpunt van de tafel stansen we in het donkerblauwe tapijt een loper van anderhalve meter breed in lichtblauw, dus schuin door de kamer. Dat schept ook ruimte. Ilse heeft zo goed de gelegenheid de patient bij het aanlopen te observeren. Afgezien van een onderzoekstafel en een kastje op wieletjes is de kamer verder leeg. Helemaal clean en je computer kun je laten wegzakken in de tafel."

Ilse klapte in haar handen van instemming.

"Dan de muren links en rechts, die laten we wit, maar niet helemaal. Op ooghoogte over de hele muur een strip van ongeveer een meter waarop 2 doorlopende foto's van Ambonese stranden met donkerblauwe zee, lichtblauwe lucht en wat palmbomen."

"En de tussenmuur?" vroeg Dennis.

"Die zien de mensen dus pas aan het eind van de visitie. Die wordt donkerblauw met daarop in goed leesbare lichtblauwe letters. "Bent u iets vergeten te vragen of is iets niet duidelijk? Draai u om en neem weer plaats....

"Sodemieter, alleen al van de praktijkruimte worden de patienten beter." gierde Ricardo het uit.
Ilse gaf Appie een dikke omhelzing.

18 opmerkingen:

Anoniem zei

http://radio.tros.nl/?page=detail&p=41167&type=uitzending&col=right&userPage=nieuwsshow

Hans Veen

Henk Scholten zei

Hans bedankt. Ik ga dit boek zeker kopen en ben zeer benieuwd. Pikant detail is dat Marion Bloem dit heeft geschreven in samenwerking met Paul Kil, tot zeer recent voorzitter van de NVU. Ongetwijfeld een bron van inspiratie voor een aantal afleveringen PSA Prostaatkankertjes

Nog een link
http://www.marionbloem.nl/b4_alsjemanverandert.htm

Blueboy zei

Ricardo maakt een rake opmerking. In die modulaire smakeloze spreekkamers van specialisten voel je je al snel depressief.

Anoniem zei

En nu die buurman maar denken : die Koenders heeft de buurvrouw , die kennelijk uit de Ivoorkust afkomstig is , een hele container met spullen gratis toegestuurd !

-- Simplistisch Verbond --

Anoniem zei

De steriele spreekkamers lijken me een afspiegeling van ongastvrijheid. In de Volkskrant van deze zaterdag een interessant interview met de toneelschrijver Koos Terpstra waarin hij de bejegening en manieren van zorginstellingen, openbaar vervoerbedrijven en telecombedrijven hekelt.
De teneur is dat ze alleen met zich zelf bezig zijn. Citaat: "En dan proberen ze aan je neus te hangen dat de klant steeds onvriendelijker wordt. Nee, nee, nee, nee. De onbeschoftheid zit aan de andere kant."

Jelle Joustra

Anoniem zei

Nog een citaat:
"De onvrede komt doordat je nergens bij kunt. We zijn op een aantal essentiƫle gebieden- de gezondheidszorg, de telefonie, de communicatie- in situaties terechtgekomen, met dank aan de overheid, waarin je totaal machteloos bent gemaakt. Als je te maken krijgt met organisaties die maar met 1 vraag bezig zijn, namelijk hoe ga ik deze figuur helemaal leegtrekken terwijl ik hem op zo groot mogelijke afstand houd, dan vraag je om razernij onder de mensen"

antiuro

Claudia zei

Prachtige spreekkamer voor Ilse gaat dat worden! Heel goed dat dit ook de aandacht krijgt.

chiao
Claudia

George Berger zei

@Jelle Ik verliet NL onder andere vavwege die onbeschoftheid. In de 1st plaats omdat ik niet naar behoren medisch behandeld werd qua discussie en opties (voor PK), maar ook in winkels, providers, en noem er maar op. Vooral bij de gemeentelijke en nationale [ik haat het woord Overheid] instanties. Het was alsof ze het je met opzet moelijk maken.
Maar we zijn hier vanwege PK, dus een PK voorbeeld. Ik zou een MRI laten maken, want ik heb PK. Een Balietegenwerkster bij urologie in het VU nam contact op met de MRI afdeling. Zij werd verteld (over een interne telefoon) dat dat niet kon. Ik vroeg vriendelijk of ik met de MRI persoon mocht praten. Ja. Ik vroeg hem waroom ik helemaal geen afspraak kon maken, en kreeg dit te horen: "vanwege de planning." Ik zei, "Dat is geen verklaring, het is een herhaling." Niets lukte, zelfs niet de interventie van een uroloog (ja, dat heeft hij wel gedaan). De baliedames probeerden me zoet te houden met nep-bezorgde gezichten. Ik besloot NL te verlaten, en vroeg om mijn dossier. Geweigerd, maar een boekje "Rechten en Plichten" kwam te voorschein. Met veel verbaal geweld meinerzijds in het Engels kreeg ik meteen kopieƫn van ieder stuk papier in mijn dossier. Mijn vlucht was al geboekt en ik wou geen tijd verliezen, op streng advies van Zweedse artsen. Ik verliet de afdeling door die vrouwen streng aan te kijken. Ik zei: "And tell Majorie [baliemens] that her christelijke smile made no impression on me at all!!" ZO moet je in NL METEEN reageeren bij alle mensen die de baas over je willen spelen. In dit geval wilde ik "alleen maar" m'n leven redden.

Henk Scholten zei

Hmm, hmm. Kil (ex voorzitter NVU) heeft Marion Bloem benaderd. Daardoor heb ik meteen al reserves. De man van Marion is Ivan Wolffers die prostaatkanker heeft. Marion lijkt uiterlijk ook nog eens precies op Ilse. Ik luisterde naar het interview, de naam Ivan Wolffers valt niet 1 keer maar het gaat voor een groot deel over Ivan Wolffers. Ik heb het boek besteld en ga niet oordelen voor ik het uit heb. Het enige dat ik wel al kwijt wil is dat afgaande op dit interview Ilse pittiger is en iets meer gevoel voor humor en soul heeft dan Marion hoewel ook zij in dit interview sympathiek overkomt.

Ga naar http://www.allesoverurologie.nl/ daar roteren verschillende
koppen van urologen als visual onder andere die van Paul Kil. Bij hem staat als bijschrift "Incontinentie is niet alleen een probleem van vrouwen." Wat er niet bij staat is dat 99% van de incontinentie bij mannen veroorzaakt wordt door urologische ingrepen.

(krijg je een andere kop, doe dan een paar keer een refresh)

Anoniem zei

Dag Meneer Scholten,
Me moeder vond dat wel een knappe man op die site van allesoverurologie.nl . Je kunt onder aan de site gelukkig wel meestemmen en zodoende wat inspraak krijgen ! Er wordt een , een nogal beetje prive , vraag gesteld , of je moeite of last hebt bij het plassen of zoiets . Waar bemoeien ze zich eigenlijk mee ?
Ik heb de vraag maar gauw met NEE beantwoord . Daarna krijg je de uitslag : 64% (4857) vindt van wel , en 36% (2776) vindt van niet .
Deze uitslag is niet fake . Ik heb nog een keer NEE gestemd . 2776 was met een (1) vermeerderd naar 2777 . Het percentage schoot helaas nog niks op , maar is kritisch . Nog een paar NEE stemmen en het slaat door naar 37% ! En als iedereen meedoet met NEE stemmen dan houden ze nog 0,03% JA stemmers over ! HoF : jApi

Anoniem zei

In Clusterfuck Nation (rechterkolom onder links) wordt USA 2010 vergeleken met Frankrijk 1789. Boeiend.

antiuro

Willem zei

Noch in de column noch in reacties gaat het nog over prostaatkanker of nauwelijks nog. Zouden we weer terug kunnen naar het ondewerp? Dank U.

Henk Scholten zei

Ik vind het prima zo. Alles hangt met elkaar samen. In slechte spreekkamers krijg je eerder slechte consulten dan in goede spreekkamers. Slechte spreekkamers zijn weer ondermeer het gevolg corporatistische ontwikkelingen. In corporatief getinte organisaties hebben de elites dubbele agenda's zoals nu aangetoond is in de US en wat ik bezig ben aan te tonen op PSA Prostaatkankertjes en op dit ogenblik bij het schrijven van m'n wetenschappelijk commentaar.
Dat de massa's het nog wel eens bonter zouden kunnen gaan maken dan in 1789 maakt Kunstler alleszins aannemelijk. Eerder waarschuwde PSA Prostaatkankertjes in *Urologen nog een stuk erger dan Bankiers* al voor de mogelijkheid van vergeldingsacties tegen bepaalde professoren.

En dan hebben we nu Marion Bloem, schrijfster en Paul Kil uroloog ( ex voorzitter NVU - niet Nederlandse Volks Unie, maar Nederlandse Vereniging voor Urologie-) die haar benaderde met hem een boek te schrijven. En dan is notabene Marion Bloem ook nog eens getrouwd met Ivan Wolffers die prostaatkanker heeft en die over van alles en medisch nog wat altijd z'n zegje doet maar nu zwijgt....

Veel prostaatkanker gerelateerde stof dus!

George Berger zei

Tijdens m'n onderzoek naar de achtergronden van mijn bijna misbehandeling ontdekte ik een paar gevallen van uitgebreid geavanceerde belangenverstrengeling. Zoiets heb ik nergens anders gezien. Ze hebben alles te maken met behandeling, geld, uitkering, verzekeraar's, kabineten, en media. Als men meer over zulke zaken kon weten, zal hij/zij beter in staat zijn om de qualiteit van een behandeling te beoordelen. Dus Henk, ga maar door.

Henk Scholten zei

Volkskrantcitaat van Jelle Joustra

"En dan proberen ze aan je neus te hangen dat de klant steeds onvriendelijker wordt. Nee, nee, nee, nee. De onbeschoftheid zit aan de andere kant."

Ik zat maandag bij de oogarts voor de verwijdering van een hechting uit m'n ooglid waar een stukje wild vlees was weggehaald. Eerst 3 kwartier wachten. Toen werd de hechting door een assistente verwijderd. Ik vroeg om een spiegeltje om het resultaat te kunnen bekijken. 'Spiegeltje? Dat hebben we hier niet dan moet u naar het toilet.' En ze gaf me een hand en ging weg. Ik naar het toilet en ik had nog een vraag over het resultaat. Terug naar de balie. 'Dat had u meteen moeten vragen' 'Maar er was geen spiegeltje' 'Gaat u maar weer zitten de assistente is nu bezig.' Na nog een half uur ben ik weggegaan. Ik zei nog tegen de baliemedewerkster dat het misschien wel handig zou zijn een spiegeltje in de hechtingsverwijderinsruimte te hebben. 'ik gooi het in de groep' kreeg ik op een misplaatst vrolijke toon te horen.

Geen spiegel in het hok waar hechtingen verwijderd worden gvd! Wel het hele ziekenhuis volgeplakt met talking heads met citaten als "de patient staat bij ons centraal" en meer dat soort blah blah etc etc. Ook "Heeft u een klacht of vragen? spreek u uit? Het Klachtenbureau is er voor u." Met daarbij een foto van een smiling feminette.

Ik kijk wel uit, ik heb nl ook nog een chronisch oogprobleem waarvoor ik ze misschien nog eens nodig zou kunnen hebben en als ik bij Klachtenbureau geregisteerd sta en daar echt ga zeggen wat ik denk zal dat het enthousiasme van een eventuele behandeling later niet bevorderen, lijkt me.

Zo zullen de meeste patienten er over denken. Maar er zullen er ook zijn die door het lint gaan

George Berger zei

Ik zou haar geen hand gegeven hebben. Daarna zou ik op een vriendelijke mannier gevraagd hebben : Waroom geen spiegel? En ik zou bij iedere bewering weer "Waroom?" gevraagd hebben.

Wat de klachtencommissies betreft, noem ze gerust afscheepcommissies.
Wat oogartsen betreft heb ik de volgende ervaren. Ik werd 15 jaar geleden verteld (op een nu geprivateseerd praktijk) dat ik "beginnende staar" heb.Ik moet, zei Dr X, ieder 6 maanden terugkomen voor "controle." Dat heb ik 2 of 3 keer gedan, waarna ik zei dat ik een keer per jaar terug zal komen. Geweigerd. Goed. 6 maanden later ging ik eerst naar het OLVG in Amsterdam, en niet naar die arts. Ik had inderdaad beginnende staar. Ik vroeg de oogarts hoe vaak ik terug moest komen, maar zei niets over de andere kliniek (=bedrijf). DE OLVG arts zei, "Als u er last hebt met het zien." We zijn nu 12 jaar verder. Geen last, geen spekken van de bankrekening van die arts. Ik heb hem toen precies verteld wat hij doen kon. Dat zal ik hier niet herhalen.

van Ede zei

Een van de vele sterke punten van deze site is Pubmed. Op andere Nederlandse sites wordt wel veel beweerd maar is niets natrekbaar. Hier wel. Voor bijna elke claim geeft Scholten de bron.

Ook op Google vind je niet of nauwelijks Pubmed resultaten.

George Berger zei

@van Ede Je hebt gelijk wat NL sites betreft, maar ik heb wel veel Pubmed op Google gevonden. Misschien is het maar relatief, want ik zocht met zeer gerichte zoekfrasen.
Nog iets over sites in het Nederlands. De zeer bewogen en betrokken meester's van die sites willen niet dat zieke mensen achter al te veel informatie komen, zeker waneer het info uit het buitenland betreft. Want dan kunnen de tekortkomingen van de NL faciliteiten en behandelingen aan het licht komen. Op prostaat.nl heb ik eens een paar links geplaatst. Die werden verwijderd. Prostaat.nl is een tak van de NL prostaatbende, en die lui hebben verschillende agendae. In geen van ze past veel detail over mogelijkheden over het buitenland. Behalve voor Gronau, natuurlijk. Dit kan leven's kosten.