09 juli 2010

Dan verhogen we toch gewoon de premie?

Een tijdje geleden las ik in de Volkskrant het bericht dat in een zorginstelling de patienten moesten betalen voor een douche. Ook aan een begeleid wandelingetje in het park hing een prijskaartje. Regelmatig zijn er berichten over ondervoede en uitgedroogde bewoners, tekort aan personeel, verouderd materiaal en haveloze panden.

Even verderop wordt urenlang gepraat met mannen die niets mankeren over hun PSA en Gleason-cijfers. Volgens de nieuwste inzichten worden ook hun partners hierbij betrokken. Ze krijgen de keuze tussen een aantal peperdure opties die gelukkig volledig vergoed worden. Vervolgens krijgen de partners een dik pak papier mee naar huis vol "info" waar ze thuis hun hoofd over mogen breken. Daarna weer een nieuwe afspraak voor ellenlang babbelen over mogelijke scenarios. Conversaties met behulp van supercleane monitortjes waarop in mooie gekleurde grafieken te zien is wat er zou kunnen gebeuren als je niet doet wat de dokter zegt. Het heeft allemaal veel weg van de manier waarop tot voor kort woekerpolissen aan de man werden gebracht.

In dit commerciele luxecircuit gaat het nergens meer over. Patienten, letterlijk zij die lijden, zijn er niet. In plaats daarvan bange consumenten. Bange consumenten met een DBC (Diagnose Behandeling Combinatie). Aan deze DBC hangt een prijskaartje en een kwaliteitscertificaat.

Op basis van de DBC gaan de urologen in gesprek met de zorgverzekeraars. Uroloog A vraagt E 10000 voor een prostaatkankertje behandeld met een robotoperatie, Uroloog B E 12000. De prijs van uroloog B is echter inclusief partnerbegeleiding en 3 vervolg PSA's. Bovendien geeft hij 10% korting als een zorgverzekeraar meer dan 100 DBC's afneemt. Daartegen over staat dat Uroloog A liefst 30% korting geeft bij afname van meer dan 250 DBC's en de eerste gratis. Er moet keihard wordt onderhandeld worden. De uroloog laat zich bijstaan door een verkoopmanager en een jurist van het ziekenhuis dat ook belang heeft bij een succesvolle deal. Aan de andere kant van de tafel zitten een kwaliteitsdeskundige, een inkoopmanager en een boekhouder van de verzekeringsmaatschappij. Er zijn vaak meerdere vergaderingen nodig om tot een deal te komen.

Wie betaalt al deze bedrijvigheid? U! Het interesseert Menzis, Agis en Interpolis geen moer dat al deze vergaderingen geld kosten en de peperdure behandelingen niet of nauwelijks effect sorteren. Ze verhogen gewoon de premie die vervolgens verplicht geincasseerd wordt. Er wordt natuurlijk niet alleen over prostaatkankertjes vergaderd maar ook over andere fancy aandoeningen zoals diabetes 2 en adhd die gezien hun frequentie nog veel grotere kasstromen te weeg brengen.

Een lief oud vrouwtje, tegen haar wil opgenomen in een groezelige gezondheidsinrichting, klaagt over buikpijn. Er komt een soort dokter langs maar die kan niets vinden. Het lieve oude vrouwtje blijft klagen. Dit wordt het personeel teveel. Ze krijgt een flinke dosis tranquilizers en wordt nu stil. De kosteneffectiviteit van deze aanpak staat buiten kijf. Het lieve oude vrouwtje wil onder de douche. Geen probleem, maar eerst betalen.

22 opmerkingen:

Frankenstein zei

Bijzonder instruktieve persiflage over de windhandel in de zorgsector.

Claudia zei

Wat weer een griezelige horror story, ik werd acuut ongesteld, dank je, het zat er toch aan te komen. My mom never ever will go there! Bedankt voor het inzicht dat je geeft over de besteding en gestaag stijgende prijs van de zorgpremie. Je mag geld betalen voor fancyfake zorg en als je echt iets hebt mag je eerst betalen met je eigen risico en dan voor iedere scheet een eigen bijdrage. Waarvoor ben ik eigenlijk verzekerd???

Verder.. Ik kijk meer uit naar PSA Prostaatkankertjes- Prostaat Pensioenplan dan naar Nederland- Spanje.

Bye, bye,
Claudia

Anoniem zei

Scholten zet weer eens een misleidende karikatuur neer. De beschreven toestanden in verpleeghuizen zijn uitzonderingen en niet regel zoals Scholten probeert te suggereren. Er zullen zeker onderhandelingen plaats hebben over DBC contracten maar niet op de groteske manier van Scholten. Scholten ziet een samenzwering die er niet is.

Oom Arie

Jack zei

Wat is dit een steengoede blog! Informatief en nog leuk ook. Ome Arie moet niet zeuren, de marktstrukturen liggen er en daar zal gebruik gemaakt van worden. Ik las een enquête over beroepskeuze bij schoolverlaters. Geneeskunde scoorde hoog. De belangrijkste motivatie was niet het helpen van mensen of interesse in het vakgebied maar de vooruitzichten van een zekere baan met een hoog inkomen. Zowel zekerheid als hoogte van het inkomen werden hoger in geschat dan bij studies als bedrijfskunde en economie. Rechten werd als even zeker gezien maar met een lager inkomen. Veel 30ers en 40ers onder de artsen zullen ook zo geredeneerd hebben. Het idealistische beeld van de arts klopt in z'n algemeenheid al lang niet meer, er zit een grote groep profiteurs tussen. Naar mijn gevoel zo'n fifty fifty

Anoniem zei

Voor wie het interesseert en zich mij nog herinnerd, het gaat nog steeds goed met me, ik kom nog steeds onder de mensen en doe nu nog maar 1x per jaar een PSA ipv elke 3 maanden. Na het lezen van L&L overweeg ik nu de premiebetaling stop te zetten, aan zoiets durfde ik tot voor kort niet eens te denken.

Angsthaas

Claudia zei

Fijn voor je Angsthaas, dat het zo goed met je gaat.

Wij spreken hier thuis ook over het nut van onze bloody Menzis Plus polis maar durven het toch niet aan deze op te zeggen.

Hendrik Scholten zei

Claudia en Angsthaas vragen zich af wat het nut is van een Zorgverzekering. Ik ook, maar in deze ingewikkelde wereld is het (nog) moeilijk je er aan te onttrekken.

Het wordt al een stuk makkelijker als je geen vertrouwen hebt in het nut van radicale prostatectomieen, dotterbehandelingen, liesbreukoperaties, cholesterolverlagers, plastic knieeen, speed voor ADHD en de hele mik preventieve behandelingen voor van alles en nog wat.

Maar wat dan als ik een gebroken been heb of een slagaderlijke bloeding? Dan betaal je gewoon cash!

Wat als ik een infarct krijg? Dan betaal je ook cash. Dat gaat dan wel een paar duizend euro kosten tenminste als je een medische behandeling kiest dwz geen bypasses want dan ben je meer dan 10000 kwijt. Dat is natuurlijk een moeilijk punt, maar stents zijn al een stuk goedkoper en misschien wel even goed (disclaimer, ik ben geen deskundige op dit gebied)

Wat als ik een attack krijg en voor de rest van m'n leven verzorgd moet worden? Dat is een moeilijke. Ik heb hierop geen bevredigend antwoord. Ik denk weer aan de kerk of andere gemeenschappen en sociale netwerken. Het gaat hier primair om care en ik vermoed dat je die in eigen gekozen gemeenschappen het best kunt krijgen, maar dan zul je ook moeten betalen aan die gemeenschappen of bijdragen. In ieder geval zul je daar wel gratis kunnen douchen!!

Cash voor medische diensten is vrij normaal in Aziatische landen al rukken ook daar de verzekeringmaatschappijen op. De US worden geruineerd door zorgpolissen. Het is unsustainable. Maar ook in Nederland niet meer te betalen. De financiele crisis is een mooie gelegenheid de macht van de Menzissen, Interpolissen en Nationale Nederlanden te breken, maar dit zal niet vanzelf gaan, kijk maar naar de banken waar het eerder erger dan beter wordt.

Goed, dit was dan mijn preek op deze zondagochtend.

Anoniem zei

@ Jack ,
Dat zullen dan een hoop werkeloze artsen worden - maar daar maken we op z'n beurt een flinke casus voor advocaten van - of anders voor psychologen .

-- Simplitisch Verbond --

George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei

Zo moelijk is het (voorlopig) niet. Ter informatie: Ik woon in Zweden. Ik heb hier geen verzekeraar, betaal geen premies, en hoef me niet te ergeren aan het onmenselijke verschil tussen 'basis' en 'aanvullende' pakketten. Alles wordt betaald uit de publieke middelen.

Als men het in NL heeft over de gezondheidszorgsstelsels van "de landen om ons heen," hoor je meestaal over de systemen van Frankrijk, België, Duitsland, en Spanje. Bijna nooit hoor je in NL over het Zweedse system. Waroom niet, als het zo menselijk en eenvoudig kan (en zonder rotformulieren!)? Ik vermoed dat de NL verzekeraar's niet willen dat NL staatsburger's acter zulke waarheden komen.

Anoniem zei

De verzorging van lieve oude vrouwtjes in verpleeg- of verzorgingshuizen wordt betaald door de AWBZ en niet door de de Menzissen, Interpolissen en Nationale Nederlanden. Ze ontvangen daarvoor een vaste dagprijs. Sommige huizen komen daar goed mee uit en andere komen tekort en brengen kosten in rekening voor dingen die bij de normale dienstverlening horen. Ik ben dan al gauw geneigd te denken aan dure raden van bestuur, beleidsmedewerkers en ruime marketingbudgetten, maar of grote centraal geleide zorginstellingen duurder zijn dan lokale instellingen weet ik niet.
Wat betreft het lieve oude vrouwtje met buikpijn dat niet adequaat geholpen wordt, is mijn indruk dat er in verpleegtehuizen juist overdreven veel aandacht is voor de medische kant van de verzorging en koste van andere aspecten van het welzijn.

Er zijn ook hulpbehoevende ouderen die via een PGB royale zorg en begeleiding ontvangen. Aangevraagd door commercieel werkende bemiddelingsbureaus wordt dit geld wel erg makkelijk toegekend. Ik zie het van nabij en schat dat circa de helft bespaard zou kunnen worden als eens kritischer naar de noodzaak gekeken zou worden. Het is natuurlijk leuk als je slechtziende moeder drie keer per week gedurende 2,5 uur met een begeleidster boodschappen kan gaan doen, maar dit kost de gemeenschap wel ruim 11.000 euro per jaar.

Kees

Hendrik Scholten zei

Als deze dame 48 weken 3x per week 2,5 uur begeleid boodschappen doet dan kost dit per uur ca 30 Euro.( bij de 11000 op jaarbasis) Ik denk dat een studenten uitzendbureau dit voor een tientje moet kunnen regelen. 8 euro voor de student en 2 voor het bureau. Nu is het misschien nog moeilijk voor 8 euro een student te krigen, maar dat zal snel veranderen.

Anoniem zei

Het netto PGB-tarief voor begeleiding bij een indicering van 7- 9,9 uur per week is 13.987 euro per jaar. Als de budgethouder voor een lager uurtarief kan inkopen heeft hij meer uren begeleiding.

Kees

Hendrik Scholten zei

Kees bedankt voor de PGB budgetcijfers.

Nadat ik m'n vorige reactie plaatste vroeg ik me nog even af of het nu wel echt nodig was dat een oudere slechtziende dame 7,5 uur per week boodschappen moest doen. Zou het niet veel makkelijker en goedkoper zijn de boodschappen te laten bezorgen? Maar het gaat helemaal niet meer over boodschappen, het gaat om shoppen en de fun van shoppen. Gewoon een wandelingetje in het park lijkt zolangzamerhand een ouderwets idee, niet nuttig en slecht voor de economie.

Dan het PGB hiervoor. Met de bijna 14000 Euro zitten we nu op een uurtarief van bijna 39 euro. Je zou bijna een nieuwe blog beginnen: PGP Boodschapjes. Reken maar dat hier misbruik van wordt gemaakt. Het is te gemakkelijk. Bijvoorbeeld door kinderen die profiteren van de slechtziendheid van hun moeder en 14000 euro incasseren door in plaats van samen met ma te shoppen 1x per week de auto vol te laden en de boodschapjes vervolgens in de freezer dumpen.

Verbijsterend dat bij een lager uurtarief meer begeleidng mogelijk is.

Het PGB is in principe natuurlijk een mooi idee. Maar te mooi. Het is een uitwas van het vrijblijvende feelgood denken van de afgelopen 20 jaar. Binnenkort is dit afgelopen.

Wat overigens te denken van een PGB voor PSA Prostaatkankertjes? Als ik het bescheiden hou is 15000 euro voor het eerste jaar niet overdreven. Vervolgens kies je als autonome patient niet voor operatie maar voor een langdurig verblijf op de Torremolinos omdat veel zon en zuidvruchten een tumorremmende werking hebben.

Claudia zei

Naast ons woont een Marokkaans gezin waarmee we goede vrienden zijn. Bij hun woont hun stokoude Oma van 92. Ze is half blind, half doof, slecht ter been etc etc, maar nog wel kras en heel lief. De kinderen zijn dol op haar. Nu het mooi weer is wordt ze in de voortuin op een stoel gezet, in de schaduw natuurlijk en is ze het middelpunt van streetlife. Uiteraard heeft ze geen zin in shoppen en ik kan je verzekeren dat ze ook geen persoonsgebonden budget heeft.

George Berger zei

Henk, je eerste Alinea treft doel. Een oude buurvrouw van m'n goede Amsterdamse kennis is erg ziek en bijna kan niet voor elkaar krijgen. Ze krijgt hulp, maar steeds minder (daar heeft Kees het niet over). Om haar rechtsstreeks in haar eigen taal te citeren, "They want us dead." Ik kan iedereen hier verzekeren dat dit echt het geval is. Men zal denken dat ik "te ver ga" enz, enz, maar in Amsterdam worden de ouderen steeds meer gemarginaliseerd. Wat te denken aan de nieuwe Bibliotheekregeling voor mensen van 65 en ouder? Ga het opzoeken.

Hendrik Scholten zei

Re: Claudia
Je Marokkaanse buren weten hoe het hoort: respect voor de ouderdom! En ik geef je op een briefje dat je kinderen later als ze groot zijn met weemoed aan deze zomer zullen terug denken en op hun beurt hun kinderen zullen vertellen over de oude dame.


Re George:
Ik vermoed dat het in de meeste Gezondheidsinrichtingen (nieuw woord) nog steeds goed gaat. Vooral in de periferie dwz kleine gemeentes en platteland waar de sociale controle het sterkst is. Maar in de grote stedelijke conglomeraten met dito mega zorgketenservicebureaus (ook nieuw woord) hangend aan monotone Vinexwijken vol eenzamen en ongelukkigen loopt het makkelijk mis. Het kan daar iets eerder gebeuren dat een intermediair in PGB's voor zo'n zorgketenservicebureau , met bijvoorbeeld een stel ex gedetineerden en junken in dienst (om het nog erger te maken), laat doorschemeren dat de dood van mevrouw A niet slecht zou uitkomen omdat er een mevrouw B in de wachtrij staat die makkelijker is en bovendien een indicatie heeft voor meer zorguren. Dit is natuurlijk een abjecte fantasie maar niet geheel onvoorstelbaar.

Het zorgsysteem is op papier te mooi om waar te zijn, voor alles is een procedure/traject maar in werkelijkheid komt er niets van terecht. De menselijke maat is zoek. De zg kosteneffectiviteit waarnaar men streeft bestaat alleen in de flowschemas op papier en omdat het zo makkelijk is oneigenlijk gebruik te maken van die schemas rijzen de kosten juist de pan uit en is het mogelijk dat mensen uit kostenoverwegingen geliquideerd worden

Claudia zei

Henk, ik heb net aan m'n zoontjes nog maar eens gezegd dat ze later tegen hun kinderen uitgebreid over mevrouw K moeten vertellen. Ze hebben beloofd het te zullen doen. Zo wordt het een Self fulfilling Prophecy!

chiao
Claudia

George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Een voorbeeld dat de absurditeit van het systeem nog eens laat zien
Ik lees 1 maal per week bij een blind echtpaar het plaatselijk nieuws voor. Dit is leuk werk. Af en toe kunnen we ons vrolijk maken en ergeren aan de plaatselijke politiek. Soms is een aankondiging van een muziek –of theateruitvoering aanleiding om die samen te bezoeken. In de loop van de tijd is een vriendschap ontstaan waarbij het niet meer speelt dat de een de ander helpt.
Wat schets mijn verbazing dat ik onlangs een brief van het SVB ontving met de aankondiging dat 250 euro op mijn rekening zal worden gestort vanwege het Mantelzorgcompliment. Achteraf blijkt het echtpaar dit voor mij te hebben aangevraagd met het idee, zonde om dit te laten lopen. We gaan er binnenkort van uit eten. Het Mantelzorgcompliment was een idee van de SGP en werd door de gehele 2e kamer omarmd.

Kees

Hendrik Scholten zei

Prachtig verhaal Kees voor deze zondagochtend. Zo zie je dat een onbaatzuchtige dienst, die voor beide partijen verrijkend is, toch enigszins geperverteerd wordt door een Stimulans uit Den Haag. In ieder geval kunnen jullie royaal uit eten en ik wens jullie veel plezier!

George Berger zei

@ Kees. Natuurlijk werd het overgenomen. Want dan kan de Staat zilch terugtrekken van nog een dienst waarvoor het tot die tijd verantwoordelijk was. Zulke diensten zijn in de beschavde wereld tekens van solidariteit tussen mensen. Om met Wilder's te spreken, solidariteit is de NLers "wezensvreemd." En hiermee verbreek ik al mijn persoonlijke relaties met dat land bij de zee; met Italië het meest onderwijs-arm land van Europa. Als een Zweedse vriend zei (toen Ik hem vertelde wat de oorsprong was van de Algemene Maatregelen van Bestuur) zei hij "Then Holland is a lost country," want veel NL'ers vinden die AMB's "efficient." Dag mensen,