02 september 2010

10, 8 en 12 x zo groot


De kritiek op borstkanker is ook niet voor de poes. Hier een helder verhaal. Mooie intro voor een antiscreeningsfilm: shot 1 - Op een regenachtige ochtend gaan vrouwen een mammobielbus in die op een afgelegen parkeerterrein staat naast een vuilstort. Shot 2- In de mammobielbus, enorm veel administratieve handelingen, lang wachten, tegenstribbelen en dan eindelijk de foto. Shot 3 - een ruimte met 5 types in witte jassen, expressieloos achterover hangend in dikke fauteuils achter grote schermen met in het ene venster een mammogram, in het andere venster de AEX koersen, een computerspelletje of Facebook. Verveelt zet een van de types een rood kruisje achter een mammogram en voert vervolgens verschillende administratieve handelingen uit. Achtergrondmuziek Gimme Shelter. Voice over: "Het gaat goed met de screeningsindustrie in Nederland...."

Borstkankerscreening is big. Hoeveel bigger is prostaatkankerscreening? Wat PSA is voor prostaatkanker, is een mammogram voor borstkanker. Beiden zijn indien afwijkend een reden voor biopsie.  Bij een PSA afkapwaarde van 3 ng/ml  is 16% van de mannen positief. Bij borstkankerscreening is bij 1,5 % van de vrouwen het mammogram positief. Qua aantal biopsieen is prostaatkankerscreening dus ruim 10x zo big als borstkankerscreening. 1 op de 4 biopsien levert een prostaatkankertje op, 1 op de 3 biopsieen een mammobielkankertje dwz de kankerproduktie is respectievelijk 4% en 0,5%: 8 x zo big. 12% van de mannen loopt na screening rond met de onzekerheid van een "positief" PSA en een negatieve biopsie, bij borstkankerscreening blijft 1% van de vrouwen in twijfel: 12x zo big.

Er leven in Nederland circa 1,3 miljoen mannen tussen de 55 en 70 jaar. Deze leeftijdscategorie is de doelgroep van Pensioenplan. Laten we Pensioenplans gekte hierop los, dan moeten 208000 man (16%) gebiopteerd worden waarmee 52000 nieuwe kankerpatienten worden geproduceerd. De Natie zou ontwricht worden.

Nog een vergelijking?

In Nederland stierven in 2008 2421 mannen aan prostaatkanker en 3327 vrouwen aan borstkanker. Hier. Bij prostaatkanker was 68% van de overledenen ouder dan 75 jaar en 49% ouder dan 80 jaar. Bij borstkanker waren deze cijfers respectievelijk 38% en 28%. Bij prostaatkanker was het aantal overledenen jonger dan 65 jaar 9%, bij borstkanker 42%. De sterfte aan borstkanker is dus gemiddeld op veel jongere leeftijd dan aan prostaatkanker. Mocht screening een effect hebben dan profiteren vrouwen hier langer van dan mannen. Die ene man van de 48 die Pensioenplan cum suis "redden" sterft meestal niet lang daarna aan iets anders.

Laatste shots van de film. Renee Froger zingt in de Arena voor 52000 nieuwe prostaatkankerpatienten. Dan betreedt Dione de Graaff rennend het podium in gezelschap van 20 in groene pakjes gestoken urologen met in hun midden Pensioenplan in een goud pakje. Renee Froger zet daarop "We are the Champions" in. Fade out van deze muziek (maar beeld blijft) en een aanzwellend Gimme Shelter. Voice over: "Zorg dat je er niet bij hoort."

59 opmerkingen:

Anoniem zei

Doet Jagger nu z'n jasje uit om de Mammobiel te bestijgen ? Of om zich te prepareren voor het op nummer zetten van de Uroloog , die hem dringend verzoekt een PSAtje te laten prikken :
http://m.youtube.com/watch?gl=US&client=mv-google&hl=nl&v=3mQffPBcQY8

Vr Gr jApi

Riemersma zei

Het lijkt me onvoorstelbaar dat georganiseerde screening, zoals bij borstkanker, ooit ingevoerd zal worden. Niettemin meent Bangma dat dit een serieuze optie is op grond van de ERSPC resultaten.

Henk Scholten zei

Officieel ligt de zaak, nl al dan niet een landelijk bevolkingsonderzoek, nu bij de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad wacht de zg Quality of Life studie af voor een definitief oordeel, maar had op grond van de nu bekende gegevens al lang een oordeel kunnen geven. Verder kan ik je op een briefje geven dat zodra de QoL studie er is, wat nog maanden kan duren, de Gezondheidsraad ook weer vele maanden nodig heeft.

Claudia zei

Ongelofelijk, denk dat ik het allemaal wel gehad heb, wordt de schijnwerper weer iets anders gericht en blijkt alles nog erger dan ik dacht.

Dat gimme shelter intro en exit swingt behoorlijk. Er is nu zoveel materiaal voor een film en als je daar Ilse, Boukje, Ricardo en de hele rest ook nog in verwerkt dan heb je iets unieks zowel nuttig als entertaining.

Thanks en chiao,
Claudia

Claudia zei

In afwachting van m'n PDF doe ik een breiwerkje

Blueboy zei

In afwachting van m'n PDF draai ik deze nog iets betere gimmeshelter versie van hetzelfde concert http://www.youtube.com/watch?v=eNdPu3tNRY0&feature=related

Anoniem zei

Met belangstelling zojuist "Ook zo blij met PSA?" gelezen. Veel van de inhoud was al bekend van de site maar de gedeeltes over biopsie en neveneffecten waren grotendeels nieuw. Ik ben natuurlijk benieuwd hoe de niet malse eindconclusies worden ontvangen. "PSA-screening deugt" van Bangma lijkt door een autist geschreven. Ongelooflijk dat hij in z'n reactie de inhoud volledig naast zich neerlegt. Een dienstbericht zonder inhoud. In je reactie serveer je zijn paragraaf over Integriteit op stijlvolle wijze af. Proficiat!

antiuro

Frits zei

Hoe kom ik aan de tekst?

Anoniem zei

Zie rechterkolom Mededelingen

antiuro

Blueboy zei

Ik ben het met antiuro eens, wij trouwe lezers wisten het meeste al en kregen bovendien het gerecht in meerdere gangen en extra smakelijk opgediend. Toch is het zeer waardevol dat de kern nu op H&W staat. Wat betreft Pensioenplan: hij heeft op geen van de vragen antwoord gegeven en ben zeer benieuwd of en zo ja hoe hij hiermee wegkomt.

Familie Veen zei

Hartelijk bedankt voor de PDF's. We hebben niets toe te voegen aan wat antiuro en Blueboy opmerkten behalve dat iemand als Pensioenplan hier in Groningen weinig kans zou maken.

Anoniem zei

(JJ, ik heb je reactie hierheen verplaatst, stond onder opwarmen 2, HS)

Ik word erg Bang als ik de 'niet-discussie' lees in H&W. Om in urologie taal te spreken: het gezonde verstand wordt naar de 'kloten' geholpen..Ik stel voor de weg van letsel schade te volgen en een inventarisatie te organiseren in huisartspraktijken van komplikaties van prostaat biopsie and prostaat behandelingen (chirurgie, robotchirugie, brachy etc.). De Wetenschap in H&W werkt wellicht beter als we de specialist afrekenen waar her 'zeer' doet: de beurs. Tot dan blijf ik Bang gemaakt. Groet, JJ

Riemersma zei

Henk, gefelicteerd met deze publicatie. Ik vind het een indringend en helder stuk en deze tone of voice bevalt mij in ieder geval een stuk beter dan de geenstijl-achtige benadering op PSA Prostaatkankertjes. De reactie van Bangma is bedroevend door het volsterkt negeren van de door jouw opgeroepen vragen en in plaats daarvan speculeren op grond van een nog niet gepubliceerde studie. Je repliek is volledig terecht. Overigens als ik door het openbare deel van H&W scroll zie ik dat er maar heel zelden (1 reactie gezien in de laatste 9 nummers) gereageerd wordt. Ik hoop voor je (en voor ons allemaal) dat jouw stuk een uitzondering hierop is. Lichtpuntje is dat "Ook zo blij met PSA?" vandaag het meest gelezen stuk is in H&W.

Claudia zei

Ja,ja, JJ..... Scary!! Kan iemand die zo ontwijkend reageert als hier, in de spreekkamer dan wel een zinnig antwoord geven op een vraag van een patient? I dont think so. Als "Wetenschap" niet werkt en de discussie uitblijft dan lijkt "Recht" de enige uitweg. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Pensioenplan zal goede advocaten hebben, betaald door verplicht ge-inde zorgpremies. Dan heb je nog "Politiek", dat lijkt nog de meest haalbare weg, maar hoe groot is het vertrouwen daarin? Op dit moment Zero. Scary!!

Henk, keep it up!
Claudia

Anoniem zei

Ook wij zijn het helemaal eens met wat verschillende mensen hier inmiddels al gezegd hebben over "Ook zo blij met PSA" en de reaktie van Bangma hierop. Bedankt voor de toezending hiervan!
Het is beschamend dat Bangma met zo een nietszeggende reaktie komt. Hij schrijft een moeilijk leesbaar, vaag verhaal wat op geen enkele manier een antwoord geeft op wat in "ook zo blij met PSA" naar voren wordt gebracht. "Even die Scholten op zijn nummer zetten en over tot de (kwalijke) orde van de dag" lijkt hij gedacht te hebben...
Een nare gedachte dat "diverse nationale beroepsverenigingen de resultaten van het onderzoek volgens Bangma gebruikt hebben om richtlijnen op te stellen over vroegdetectie van prostaatkanker" terwijl de resultaten van dit onderzoek nog verre van volledig zijn en bovendien zeer discutabel blijken te zijn.

MJ 3,9

Anoniem zei

Een helder artikel en een bedroevende reaktie, wat een arrogante .... (hoezo geen stress)
Met veel belangstelling volg ik nu ruim een jaar psa prostaatkankertjes en het heeft ons geholpen de zaken in de juiste proporties te zien en afstand te nemen van het hele psa gebeuren. We hebben besloten het leven weer op te pakken en ons leven verder niet meer te laten beheersen door bloedtestjes en biopsieen. Dat was (en is soms nog) moeilijk maar gesteund door dit blog lukt het heel redelijk.
Ik kan me vreselijk opwinden over artsen, verzekeraars en bankwezens die allen pretenderen het beste met je voor te hebben. En ik heb te doen met al diegene die daar in blind vertrouwen achteraan hobbelen en vaak te laat erachter komen dat het met die eigen bestwil uiteindelijk erg tegenviel.
Mijn standpunt is dat een gezonde dosis argwaan je een stuk verder helpt dan (ook al ben je overdondert) je in blind vertrouwen overal voor te lenen.
vr. gr. J.

Dig Deep zei

Bedankt voor toezenden van de PDF's! Anders dan J. hierboven, zie ik niet af van PSA's wel van biopsie├źn. Ik zou omschreven kunnen worden als een PSA hobbyist of PSA junkie, niets vind ik boeiender dan de Sunnybrook Calculator. Ik ben niet gestresst hierdoor, ik heb zelf de controle. Mocht het PSA snel gaan verdubbelen, wat nu niet het geval is -verdubbelingstijd circa 12 jaar- dan zal ik kiezen voor intermitterende hormonale therapie.

Anoniem zei

Hallo,

Ik zie het zo als J. Ik doe ook niet meer mee. Ik merk het wel en hoogst waarschijnlijk niet. Een arts komt alleen aan mij als ik een klacht heb. Dan hebben we wat over te praten en te doen. BTW Ook cardiologen komen onder vuur. Bij de minste geringste afwijking op scans en angiogrammen wordt je een stent aangepraat wat evenmin een vrijblijvende onderneming is.
Als ik pijn achter de borst heb valt hierover misschien wel te praten. En inderdaad het gebazel van Bangma is onverteerbaar. Bedankt voor de PDF's en alle tijd die je in de blog steekt. Groeten VdV.

Henk Scholten zei

Bedankt voor alle positieve reacties en de gedeelde afkeer van de respons van Pensioenplan.

Riemersma merkt op dat er nauwelijks discussie is op H&W. Hij heeft gelijk. Ik heb me van tevoren niet gerealiseerd dat deze rubriek daar zo goed als dood is. Mijn reactie op Bangma is met heel veel moeite terug te vinden. Ondanks dat heb ik geen spijt van de keuze voor H&W. Men verzekert mij dat dit door huisartsen het meest gelezen medium is en huisartsen zijn mijn belangrijkste bondgenoten. Maar het blijft natuurlijk zeer jammer dat daar geen levendige discussierubriek is.

JJ zet de zaak op scherp door een letselschade inventarisatie voor te stellen. Een goed idee, maar wie gaat dat doen? Praktischer lijkt mij dat een individueel slachtoffer een procedure start met een advocaat gespecialiseerd in letselschade. Ik verleen graag mijn medewerking voor het medische deel van de bewijsvoering.

Claudia jij verhoogt de sfeer weer met je altijd rake opmerkingen.

MJ 3,9 ook bedankt voor je reactie en de vraagtekens die je zet bij beroepsgroepen die richtlijnen maken op basis van incompleet onderzoek.

Dan is het leuk 2 verschillende manieren te zien waarop je ook met PSA kunt omgaan: Junk worden (Dig Deep) of er helemaal mee stoppen (J en VdV). Voor de Junkies zijn Out of the Box en Sunnybrook onmisbaar. Ik hoop dat de Stoppers PSA Prostaatkankertjes blijven lezen maar kan me ook goed voorstellen dat ze adieu zeggen.

Tot slot heb ik voor Bleuboy en Japi nog een mooie gimmeshelter, hiero: http://www.youtube.com/watch?v=h1tiZBCzRLc&feature=related

Anoniem zei

re: volkskrant
Dat tikt aan! Ben benieuwd...

Emiel Claes, Leuven

Anoniem zei

Hup Hendrik!
Magda

Dr Frankenstein zei

Het is geloof ik 10 jaar geleden dat ik voor het laatst zo'n Volkskrant kocht. Zaterdag zal ik er dan maar weer eens een kopen.

Anoniem zei

VK , zijn dat niet van die linkse , oudere jongeren , die de rechtse deugnieten al mijlenver voorbij zijn gestreefd ? Wetenschap deed verslag van de Waarheid . Nu is het tijd dat Waarheid verslag doet van de Schetenwap en haar bejubelde innovaties .

-- Simplistisch Verbond --

Claudia zei

Jippie, wat worden we verwend deze week!

van Ede zei

Re: gedeelte over biopsie in OOK ZO BLIJ? Als 3 op de 4 biopsie├źn negatief zijn na een positief PSA (>3) en er ca 9000 nieuw diagnoses per jaar zijn, dan komen er per jaar 27000 man (sic!) bij die in meerdere of mindere mate rondlopen met de onzekerheid dat er misschien iets niet klopt. Ik ben een van hen in de klasse mindere mate. Leeftijd 60, dec 2009 PSA 3,6, biopsie geen tumor, maart 2010 PSA 3,5, september 2010 PSA 3,7. Volgende PSA maart 2011.

Henk Scholten zei

v Ede, het is moeilijk uit te maken hoe groot deze groep van "Worried Well" precies is. Van de 9000 nieuwe diagnoses schat ik dat ca de helft een PSA Prostaatkankertje is. Zie vergelijking tussen 1991 en 2006 in Ook zo blij? Voor hen geldt de 75% fout positieve PSA ( bij afkapwaarde 3,5 ng/ml). Dus ik schat het aantal op ca 13000-14000 jaarlijks. Daar moet dan een onbekend aantal vanaf nl van hen die bij een herbiopsie later een PSA Prostaatkankertje hebben. Maar dit is dan jaarlijks, cumulatief over de jaren heen gaat het om tienduizenden. Ik heb gevraagd in Ook zo blij? wat er met deze mannen gebeurt, maar hierop geen antwoord gekregen.

Sylvia 2 zei

Hallo, boeiende site. Laat ik me Sylvia 2 noemen. Voor mij geen mammobielbus vanwege een fundamenteel wantrouwen tegen dit soort zaken. Sfeertje hierboven goed weergegeven door Henk. Dus in 1993, 95 en 97 3x niet op uitnodiging in gegaan. Veel negatieve omgevingsdruk om wel te gaan. In 1999 voelde ik een knobbel die langzaam groter werd. In 2000 naar huisarts, toen wel een mammogram laten maken, vervolgens biopsie: kanker. Voorstel chirurg: volledig weghalen borst, nabestralen en Tamoxifen. Afgewezen door mij. 2 maanden later naar Tanger, Marokko gegaan waar ze de tumor ruim uitsneden- jargon: ruime excisie- voor 200 dollar onder lokale verdoving. Ik heb een flink gat in m'n ene borst maar wel nog borsten. Ben nu 70, laat alleen 1x per jaar bloedonderzoek doen via huisarts voor aanwijzingen voor metastases. Ben dan eventueel bereid iets te slikken. De arme Sylvia Millecam ging te ver, zij liet de tumor zover groeien dat deze door de huid kwam met ontstekingen. Zij was zo bang en kwam door haar angst in handen van gekken. Dat ze ruste in vrede. Mijn moraal onderneem alleen iets bij symptomen en doe dan simpele overzichtelijke dingen. Bij prostaatkanker zijn dat TURPS in geval van plasproblemen. Tegen mijn stijl reageer ik anoniem. Ik doe dit omdat Blogger geindexeerd wordt door Google. Een volledige naam en een kritische boodschap zou eventueel later ongunstig kunnen werken in contacten met artsen. Ben zeer benieuwd wat er morgen in de Volkskrant staat.

Henk Scholten zei

"Mijn moraal onderneem alleen iets bij symptomen en doe dan simpele overzichtelijke dingen. Bij prostaatkanker zijn dat TURPS in geval van plasproblemen."

I couldn't agree more. Voor 1990 had men het over plasproblemen of die nu het gevolg waren van prostaatvergroting, kanker of allebei. Het probleem werd verholpen door TURPS ( Trans Urethrale Resectie Prostaat in de volksmond "uitschrapen). Of er nu kanker in zat ja dan nee, deed niet zoveel ter zake, de patient was van z'n klachten af. In die gevallen dat er kanker inzat werd het hem vaak niet verteld (heb ik als co-assistent dikwijls meegemaakt) Waarom zou je ook als de klachten verholpen waren? Mocht zich later toch iets voordoen dan was er nog altijd hormonale therapie. Toen kwam de psychoticus Schroder ( Herr dr Fritz Schreibtischmo...) naar Nederland. Hij was geobsedeerd door prostaatkanker. Hij en de Amerikaanse urologen Catalona en Walsh hebben het Prostaatkankertjes probleem gecreeerd. Fritz slaagde erin het ERSPC van de grond te krijgen. Deze organisatie heeft z'n stempel gedrukt op de nieuwe opvattingen over prostaatkanker in Europa. Kom je nu met plasklachten dan wordt eerst een PSA gedaan en zonodig een biopsie. Als daar kanker inzit wordt je niet meer zoals vroeger op eenvoudige wijze geholpen door uitschrapen maar kom je in de horrortrajecten van de moderne urologie. Als regel dan, in ieder geval heel vaak. Als er geen kanker inzit krijg je nog een ouderwetse TURP tenzij je goed op medicijnen ( prostaatontspanners) reageert.

Sylvia 1 is een tragische zaak, die vreselijk uit de hand liep. Het onuitstaanbare is dat haar lot wordt aangegrepen door de gesubsidieerde kippetjes van het KWF als stok achter de deur om borstkankerscreening af te dwingen. De tegenpool van Sylvia 1 is Karin Spaink die in 2009 notabene de prijs van de Levenskunst kreeg van Cox Habbema namens de van Praag Stichting. De belangrijkste reden voor die prijs was dat ze zich naakt met haar geamputeerde borst uitgebreid voor Opzij liet fotograferen. Dit werd gepresenteerd als de emancipatie van de borstkankerpatient. Een walgelijke vertoning.

Henk Scholten zei

Over het Volkskrant artikel. Maandagavond had ik bij mij thuis een gesprek met Maarten Evenblij, die eerder die dag bij Kil en Bangma was geweest. Een van de eerste dingen die Evenblij tegen mij zei was dat Kil en Bangma veel begrip hadden voor mijn kritiek en positief over mij spraken. Ik gaf blijk van mijn verbazing hierover. Vervolgens hadden we een uur lang een goed gesprek waarin ik voortdurend hamerde op de crappy nature van de blinde biopsie waardoor het hele kaartenhuis van K&B uit elkaar valt en op het 1/48 letselschade schandaal. Ik had het gevoel dat m'n message goed was overgekomen. Bij het weggaan merkte Evenblij nog terloops op dat hij m'n blog niet erg zag zitten. Hoezo niet? Het is die Geen stijl mentaliteit die je ook in het Parool aantreft waarmee je mensen kapot maakt. Dat is ook gebeurd met m'n vriendin. Ik zei dat ik z'n vriendin niet kende. Maar dit afscheid gaf een vervelende nasmaak. Ik googlede en kwam er achter dat het om Marijke Vos ging, wethouder in Amsterdam en bekend om de Travigura affaire. Geen Stijl en ook het Parool lieten inderdaad geen spaan van haar heel en in mijn ogen terecht. Ik hou van ronde cirkels en ook het Parool heeft een Wetenschapsredactie.... Dit dan ter inleiding.

Woensdagavond rond 9 uur kreeg ik een mail van Evenblij met als bijlage het conceptartikel met de mededeling dat de eindredactie het veel te lang vond en dat de helft geschrapt moest worden en graag suggesties hiervoor, uiterlijk de volgende ochtend voor 10 uur. Ik aan het schrappen waarbij vooral grote stukken van het gebabbel van Kil het moesten ontgelden, in mindere mate Bangma en een beetje van mezelf. Tevens de mededeling dat dit ABSOLUUT volledig intact gelaten moest worden:
--Scholten is er niet tevreden mee."De biopsie, de spil van de diagnose, kan de mate van kwaadaardigheid niet goed bepalen. De biopsie is maar een steekproef waarvan de bevindingen in circa de helft van de gevallen niet representatief zijn voor de ware aard van de tumor. Dit is de kern van mijn bezwaar. Door de ontoereikendheid van de biopsie stelt al het gepraat over behandelingsbeslissingen niets voor. Er is domweg geen criterium waarop men een heldere keuze kan maken. Om aan de onzekerheid te ontkomen kiest men al snel voor actie, wat resulteert in een gigantische overbehandeling."-- Hierdoor zouden alle bochten waar Kil en Bangma zich wringden onderuit gehaald worden, dacht ik. Echter dit stuk is volledig verminkt en ingekort als bijzin in de uiteindelijke copy gekomen. Wat aan mij gevraagd is, is natuurlijk ook aan Kil en Bangma gevraagd: Resultaat grote stukken Scholten zijn helemaal verdwenen en verder verlies van samenhang, bijvoorbeeld het stukje 20% vs 0,07% komt totaal niet uit de verf.

Dan is het natuurlijk zeer opmerkelijk dat Bangma niet verwacht dat Screening voorlopig en wellicht zelfs nooit ingevoerd zal worden. En dat terwijl hij in Huisarts en Wetenschap de kop van z'n stuk luidt "PSA-Screening deugt." Ook zegt hij dat hij het waardeert dat ik het probleem met argumenten aankaart, terwijl hij in H&W zegt dat ik de plan volledig missla en op de argumenten zelf niet in gaat. Ik vind het uberhaubt jammer dat niet aan het H&W artikel wordt gerefereerd. Ook zou het adres van Prostaatkankertjes vermeld worden wat dus niet is gebeurd. Ik ben verbaaasd door het aantal RP's van 1100- 1200, volgens mij ligt dit een stuk hoger. Maar goed dit is mijn perspectief, ik denk wel dat de lezer een nare bijsmaak overhoudt aan PSA testen, biopsieen en behandelingen en dat is precies de bedoeling...

Claudia zei

Precies, een nare bijsmaak alhoewel lang niet zo vies als op Prostaatkankertjes. Dit gaat ze zeker omzet kosten. Goed genoeg!

Anoniem zei

Ook Wiersma van het NHG is een deel van het probleem. Hij vindt de resultaten van het onderzoek bedenkelijk maar zegt dan: 'Ik kom in de praktijk vaak mannen tegen die blijven aandringen op dit onderzoek. De klant is uiteindelijk koning. Er is veel publiciteit over prostaatbewustzijn en het belang van vroegtijdige diagnose.' De patient is ineens klant. De publiciteit waar hij het over heeft komt de hele tijd uit Rotterdam. Als hij het onderzoek bedenkelijk vindt waarom neemt hij dan geen afstand en kiest hij de zijde van Henk?

antiuro

Anoniem zei

Nu de vraag welke uroloog doet dus een TURP zonder verderre onderzoeken dat zou ik wel eens willen weten Henk
M.v.g. Haps Hash

Prosper zei

Het is vooral de dubbelspeak van de deskundigen die opvalt. Bangma denkt niet dat screening er komt maar zegt wel weer dat aangetoond is dat met PSA mensenlevens kan redden. Kil zegt zeer terughoudend te zijn met PSA's, maar ook weer dat je een individuele patient geen PSA kunt onthouden. Wiersma vind het bedenkelijk maar bij hem is de klant weer koning.

Anoniem zei

Hendrik, ik begrijp prima dat je die regel erin wilde hebben want daarin ligt het fundament van je afwijzing.
Laat het van je afglijden als een boedhist.

Groet, Magda

Anoniem zei

Ondanks alles wordt het onderwerp in de Volkskrant toch best goed onder de aandacht gebracht. Niet te vergelijken met de schandalige Nucletron advertorial in de Telegraaf van woensdag, waarin de indruk wordt gewekt dat brachy therapie nagenoeg geen bijwerkingen heeft. Journalist Theo Besteman heeft zich volledig laten gebruiken door deze fabrikant van brachy apparatuur. Het kan geen toeval zijn dat dit artikel over de goede resultaten (financieel, maar dus ook van de therapie) de dag na 9/7 werd gepubliceerd. NB: HDR brachy schijnt Professor Bangmaker zijn patienten nogal opvallend vaak aan te praten, nadat hij ze bang heeft gemaakt op basis van een zwak onderbouwde diagnose.

Henk Scholten zei

Antiuro en Prosper leggen het slappe geoudenhoer van de geleerden goed bloot. Hun zg genuanceerde opmerkingen, mitsen en maren verhullen het ontbreken van een solide basis voor hun handelen.

Haps Hash ik kan je vraag niet beantwoorden.

Anoniem, gebruik in het vervolg svp intialen of een schuilnaam, dat maakt het makkelijker in vervolgdiscussies. Ik ken het Telegraaf artikel niet maar er zal ongetwijfeld goed aan verdiend zijn.

Verder ik ben iets te hard geweest en niet helemaal fair tegenover Evenblij, zijn oorspronkelijke versie was een stuk beter. Het is de Eindredactie die verantwoordelijk is voor de verknipte ingekorte versie. Blijkbaar moest er ruimte gemaakt worden voor de halve pagina foto die de prostaat moet voorstellen. Het grote rode deel is echter niet de prostaat maar de blaas!

Blueboy zei

Wat een ironie!

Anoniem zei

Bangmaker en een Groote Roode Blaas .... die houden we erin !

-- Simplistisch Verbond --

Anoniem zei

Vandaag 13/9 staat er in de VK in de rubriek binnenland weer een stuk over de prostaat "Prostaat te vaak overbehadeld, ook door Maarten Evenblij. Hier passeren getallen van 724 resp 60 benodigde behandelingen om 1 dode te voorkomen.

Op de internet editie staat dit artikel onder de kop "Minder prostaatbehandelingen." link:
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article1418540.ece/Minder_prostaatbehandelingen

Vreemd genoeg staat het artikel van afgelopen zaterdag niet op Internet.

antiuro

Henk Scholten zei

Ik hou nu even mijn grote mond over de internetkwestie en dit nieuwe stuk in de Volkskrant dat wel op internet staat. Eerst wat zaken uitzoeken.

Stoker zei

Er rommelt iets...

Trouwe lezer zei

Misschien niet het meest geschikte moment om dit te vragen, maar toch, wanneer wordt GAAN WE DIT PIKKEN? weer hervat?

Henk Scholten zei

"Gaan we dat pikken?" wordt binnen afzienbare tijd gewoon voortgezet. Helaas wordt de praktijk tegengewerkt en ontstaat een grimmig sfeertje. Ik vind dit natuurlijk jammer, maar wat kan ik er aan doen?

Anoniem zei

In het artikel wordt weer eens lekker gerommeld met cijfertjes en het oncontroleerbare efficiency .
Onloochenbaar wordt door van Leeuwen in andere woorden bevestigd : 60 mannen behandeld (deels geinvalideerd) om 1 protaatkankerdode te voorkomen .
59 mannen hadden die behandeling achteraf bezien dus niet nodig .
Gaan we dat ...... ?
Quality Of Life (what's in a name ?) heeft , tot nog toe , de harde feiten over het geinvalideerde deel achtergehouden .
Gaan we dat ....... ?

-- Simplistisch Verbond --

Anoniem zei

http://www.bbc.co.uk/news/health-11304621
M.v.g.

Henk Scholten zei

Toen Maarten Evenblij bij me was voor een gesprek wist hij al van de studie waarover hij maandag apart zou berichten in de Volkskrant. Waarom sprak hij er met mij niet over? Waarom het verhaal van zaterdag niet op Internet en dat van maandag wel? De hoofdredacteur Wetenschap kon me alleen zeggen dat niet hij maar uitgever PCM van de Volkskrant daarover besliste. Jammer, want Prostaatkanker op de Volkskrant krijgt een hoge Google ranking en zou via mijn naam veel hits op PSA Prostaatkankertjes hebben opgeleverd.

In aanvulling op Simplisties Verbond: Laat Rotterdam rustig doorgaan met z'n PR activiteiten, door de groteske proporties die dit nu aannemt implodeert de zaak vanzelf. "Van de 3 procent mannen met het meeste psa hoeven er maar 133 te worden getest en vervolgd en 60 worden behandeld om een kankerdode te voorkomen. Dat is veel effectiever." Bedoeld wordt een PSA tussen 10 en 20 ng/ml. Dat woordje "vervolgd" is een aardige bijkomstige Freudiaanse vergissing. Dat er nu 60 man ipv 48 behandeld moeten worden om 1 dode te voorkomen maakt niet uit want dit is effectiever. De Rotterdammers lijken alleen nog maar bezig met de kosteneffectiviteit van hun gekte. Wie is geinteresseerd in dit soort deals?

Verder verschijnt er deze week nog een rectificatie in de Volkskrant. Wat de inhoud hiervan wordt is afwachten....

Henk Scholten zei

Dit stond er vanochtend in de rubriek Aanvullingen & Verbeteringen in de Volkskrant:

"De donkere vlek op de rontgencontrastfoto op de cover van het katern Wetenschap ( 11 september) is niet de prostaat maar de blaas. De vergrote prostaat is het grijzige gebiedje dat gen de blaas aandrukt. Arts Henk Scholten uit Haarlem schreef zijn kritiek op de bestaande prostaatscreening in het vakblad Huisarts en Wetenschap."

Hier zullen we het mee moeten doen.

appelman zei

Huisarts Scholten gebruikt in de Volkskrant de woorden "martelwerktuigen". Hij doelt hierbij vermoedelijk op de biop c.a. Ook meent hij dat mannen die zich laten screenen op PSA hun kop in de strop steken, geen leven meer hebben door het medische circuit etc, etc. Heeft huisarts Scholten onderzoek gedaan onder deze categorie mannen? Ik heb prostkanker, wacht waakzaam 1 x per jaar biop. Ik leef verder lekker en prima en herken mij volstrekt niet in de woorden/conclusies van Scholten in tegendeel. Ook 4 van mijn kenissen(sport/fietsclub) herkennen ons volstrekt niet in zijn woorden

Henk Scholten zei

Meneer Appelman, leest u de site toch nog eens goed door

Anoniem zei

@akkerman . Jaarlijks met z'n viertjes voor een biopt-update ? Terwijl u geen klachten heeft ? Als de patholoog anatoom een beetje meewerkt , kan dat gauw afgelopen zijn . Gleason heet zijn instrument . Ook kunt u in handen blijven van de klinisch chemicus . PSA heet zijn instrument . Heeft u inderdaad geen huisarts voor nodig .

-- Simplitisch Verbond --

Arno zei

Ik had dus maart 2006 een PSA van 3,6 en mij werd verteld dat dit een heel normale waarde was: alles beneden 4 was goed. Maar juli 2009 had ik pijn bij het traplopen en bleek mijn PSA 575 te zijn en zo ongeveer al de botten in mijn lijf aangetast. M.a.w. ik was die 48ste man die gered had kunnen worden. Dan kijk je toch wat anders tegen die PSA Prostaatkankertjes aan, zou ik denken.

Henk Scholten zei

Arno, je bent te beklagen. Ik hoop dat je een goede oncoloog hebt die alles uit de kast trekt om de symptomen te verminderen en de groei van de tumor te stoppen of te vertragen. Kwel jezelf echter niet met de gedachte dat de situatie waarin je je nu bevindt door PSA screening te voorkomen was geweest. Met een screeningsinterval van 4 jaar zoals Pensioenplan en de meeste andere urologen hanteren was deze tumor ook gemist. Het alternatief zou zijn PSA om de 3 maanden of iets dergelijks ongeacht PSA hoogte en een biopsie bij 1 ng/ml of hoger, maar niet alleen voor jou maar voor alle Nederlanders boven de 40. De natie zou ontwricht worden. Ook wil ik nog opmerken dat bij de kennelijk aggressieve tumor die je hebt de resultaten van lokale behandelingen teleurstellend zijn. Ik hoop dat dit eventuele bitterheid over een zogenaamd gemiste kans wegneemt.

Arno zei

Beste Henk,
helaas houden oncologen in Nederland zich strikt aan de 'Standaard'. Dat betekent bijv. dat ze alleen continue therapie toepassen, en niet de onderbroken versie. En dat betekent bijvoorbeeld ook dat zij weigeren middelen te verstrekken die de aanmaak van nieuwe bloedvaten, nodig voor kankergroei,remmen, tenminste aan prostaatkanker patienten. Voor die met beenmergkanker is er thalidomide, voor die met de ziekte van Kahler of met botkanker is er lenalidomide, voor dikke darmkanker, borstkanker en longkanker is er bevacizumab. Maar deze 'angiogenese remmers' zijn dus (nog) niet geindiceerd voor prostaatkanker (PK). Er zijn diverse studies die bewijzen hoe belangrijk ze zijn, ook voor PK, maar dat waren 'slechts' phase II studies (bijv. Journal of Urology vol.181, p1104, waar thalidomide de groei remde met een factor 2,6).
Leibowitz gebruikt bovengenoemde alle drie in zijn 'antiangiogenic cocktail' voor patienten met vergevorderde PK, en al zolang als deze middelen beschikbaar kwamen (voor andere kankers). Waar vind ik in Nederland een arts die mij een of meer van deze middelen wil voorschrijven ? Of moet ik dan maar verhuizen naar Los Angeles ?

Henk Scholten zei

Arno, ik ken je ziektestatus niet maar voor je eventueel naar LA vertrekt zou ik eens contact opnemen Adelheid vd Torren, oncologe bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Niet dat ik zeker weet dat zij de Leibowitz Cocktail zal voorschrijven, maar ik weet wel dat ze niet rigide is en open staat voor plausibele en rationele alternatieven.

Arno zei

Henk, dan kan ik dus maar beter mijn vertrek gaan regelen. Daar ben ik dus al geweest. Heel aardige mevrouw hoor, maar ze wilde toch haar vingers niet branden aan een ernstig geval als ik ben. Ze stuurde me door naar de expert op dit gebied in Nederland. Die begint juist aan een fase 3 experiment met docetaxel in combinatie met lenalidomide. Dat gaat nog jaren duren. En hij gaat het resultaat van zijn studie niet alvast vooruit lopen door het nu al te verstrekken. Maar misschien geeft hij me wel een 50% kans op een placebo ?

Henk Scholten zei

Hmm. Dat schiet niet op. Mocht je verder willen spreken, neem dan persoonlijk contact op. Zie rechter column contact en consult.

George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.