28 december 2011

2012: de Val van Rotterdam

We naderen het einde van 2011 en het is niet meer te verwachten dat Bangma met z'n zg ERSPC Quality of Life studie afkomt. Dwz we krijgen maar niet te weten wat de prijs is voor z'n miezerige 0,07% sterftedaling door PSA-screeening in perioperatieve sterftegevallen, embolieen en hartinfarcten en lange termijnletselschade zoals impotentie, incontinentie en stricturen. Plus de psychische stress van weer stijgende PSA's na behandeling of de onzekerheid van negatieve biopsieen bij verhoogde PSA's. Vanaf maart 2009 is keer op keer beloofd dat rapportage hiervan zou komen, but it simply doesn't happen. Meanwhile gaat men maar door met een eindeloze reeks pulp-publicaties in pseudowetenschappelije tijdschriften over effectiviteit na aftrek van dit of dat of met fantasy-modelberekeningen na compensatie voor van alles en nog wat. Hiero. Het enige waar men niet in slaagt is een Quality of Life studie te publiceren in een A-tijdschrijft zoals de Lancet of American Journal of Medicine. Ofwel de ravage is zo erg dat Bangma het manuscript niet durft op te sturen ofwel de data zijn dusdanig gemasseerd dat het manuscript geweigerd is.

Door het achterwege blijven van deze studie wordt de schijn dat PSA-screening misschien toch van nut is min of meer in stand gehouden. Het oordeel van de Gezondheidsraad, die over de wenselijkheid van PSA-screening moet beslissen, blijft dus maar uit want de leden van deze ambtelijk apparaat wachten gewoon heel braaf op deze studie. Verwacht van hen niet dat ze hun nek uitsteken want zodra ze hun oordeel hebben geveld is het afgelopen met hun gesponsorde PSA-studiereisjes en PSA-pretcongresjes. In de door Blue Ribbon en dergelijke clubjes opgefokte sfeer van hoop en vooruitgang breidt het aantal operatieprobots zich intussen als een olievlek over het land uit. Daarmee is er een economische prikkel bijgekomen om zoveel mogelijk PSA-Prostaatkankertjes op te sporen en te behandelen. Een perverser voorbeeld van marktwerking in de gezondheidszorg is moeilijk te bedenken.

Lichtpuntje is Achmea (ondergetekende heeft geen belangen in deze verzekeringsmaatschappij) dat het budget voor Robot-RP's gaat afknijpen. Ander Lichtpunt is het NEE van de US Preventive Services Task Force tegen PSA-screening (zie UroWatch van oktober, rechterkolom helemaal naar benenden scrollen). En dan is er natuurlijk jullie eigen Lichtpuntje PSA Prostaatkankertjes. PSA Prostaatkankertjes werkt aan een nieuwe publicatie en verwacht in de loop van 2012 de val van Rotterdam en de arrestatie van Bangma. Stay tuned....

22 opmerkingen:

Anoniem zei

Komt er ook een arrestatiebevel voor Marion Bloen en Paul Kil?

antiuro

BurdenBeast zei

Over Kil gesproken. Op pagina 51 van 'Als je man verandert' wordt de Gleason score in een halve pagina besproken. Hierin wordt zonder enige relativering of toelichting gesteld dat 8/9/10 aggressief groeiend is, 7 matig aggressief en 6 of lager de gunstigste is. Het achterwege laten van enige toelichting over de betrouwbaarheid vd Gleason score ( in de helft vd gevallen verkeerd) is naar mijn mening een vorm van ernstige nalatigheid en/of misleiding. De Gleasonscore is de kern van het keuzeproces en dat in een halve pagina van de 315! Hiervoor zou Kil zich ook moeten verantwoorden voor een Tuchtraad bijvoorbeeld.

Huberts, Gent zei

Heb dit boek ook. Inderdaad bijzonder pover over het belangrijkste element van de diagnose. Had zelf een RP op basis van biopsie Gleason 7, die pathologisch Gl5 was. Ben hier niet blij mee.

Pro-PSA zei

Val van Rotterdam? Laat me niet lachen! Dit obscure blogje is lachwekkend, je krijgt geen poot aan de grond...

Blueboy zei

Dit Blogje is juist superleuk en vele malen informatiever dan alle andere prostaatsites. Luis in de pels en Rotterdam gaat bezwijken onder de jeuk.

Claudia zei

Bangma, Kil, Bloem, alle 3 slechte mensen die in 2012 gearresteerd zullen worden, for the rest all the best in 2012, bye Claudia

Henk Scholten zei

Heb pagina 51 voor me. 12 regels over Gleason. Precies zoals BurdenBeast zegt. Direct daaronder: "Nadat de diagnose prostaatkanker gesteld is, is het zaak dat de patient zich goed laat informeren: wat is er precies aan de hand en welke behandeling is de geschikste? De behoefte aan betrouwbare en degelijke informatie is groot en de manier waarop de informatie wordt verstrekt essentieel." Hoor hem. Ondertussen wordt dit oudewijvenboekje nog steeds intensief gepromoot, zie ondermeer filmpje in de laatste UroWatch (rechterkolom helemaal naar beneden scrollen). Zie ook stukje "Prostaatkanker heb je samen."

Anoniem zei

Bekeek filmpje. Diagnose: Maffia
Greetz, El Capone

Anoniem zei

De handelwijze van de urologen ( alle urologen?) is naar mijn mening illustratief voor de degeneratie en decadentie van de heersende elites. Uit op eigen gewin en verwerven van posities zonder oog op belang van klant cq patiƫnt. Dit is te zien bij (semi)overheden, de vroegere nutsbedrijven, bankiers. Dit kan zo niet veel langer doorgaan. 2012 gaat in dit opzicht spannend worden. Hoewel de stijl van PSA Prostaatkankertjes zeker niet de mijne is, toch veel succes toegewenst!

Daan Smit, Haarlem

Henk Scholten zei

(alle urologen?) Heb de indruk dat het prostaatkankertjesgebeuren, dwz inclusief agressief testen, wordt geconcentreerd in de 16 commerciele robotfabrieken die er nu zijn. De urologen "uit de provincie" doen dan de vervolgcontroles. Een klein aantal zal nog open RP's doen.

Denk niet dat alle urologen zo blij zijn met PSA en er ook een aardig aantal is dat geen biopsie zou willen doen bij PSA's onder de 20. Er is echter een soort groepsdwang waar moeilijk aan te ontkomen is. Een uroloog zal op een intercollegiale borrel zeker niet gauw opscheppen over het achterwege laten van biopsieen.

Anoniem zei

Horen we dan in rotterdam eind volgende week het verlosende antwoord?

Henk Scholten zei

hmm, wat weet u, wie bent u?

Anoniem zei

Hendrik, ga vooral door, reageer weinig maar lees altijd, al 3 jaar

V, Laren NH

Jos Staes zei

Hetzelfde geldt voor mij, groeten Jos Staes, Gent

Anoniem zei

Sinds er bij mijn man per toeval uitgezaaide prostaatkanker geconstateerd is, overigens zonder dat hij ooit zijn psa heeft laten testen, en ik op het internet zoveel mogelijk informatie verzamel lees ik uw badinerende stukjes, de titel prostaatkankertjes is dan ook voor alle prostaatkankerpatienten respectloos, je mag alles aan de kaak stellen, je mag overal vraagtekens bij zetten maar zou dat niet kunnen zonder deze badinerende toon? Het boek van de heer Kil en mevrouw Marion Bloem heb ik ook gelezen zonder dat ik daar wijzer van werd, maar goed, dat terzijde.

AMK

Henk Scholten zei

AMK U zou moeten weten dat ik met prostaatkankertjes iets heel anders bedoel dan gemetastaseerde prostaatkanker. En ook, als u de blog regelmatig leest, dat PSA-razzia's op prostaatkankertjes nauwelijks invloed hebben op de sterfte aan prostaatkanker. In de rechterkolom bovenaan geef ik voor nieuwe lezers meteen aan waar ik het over heb, zodat er ook voor hen geen misverstanden hoeven te bestaan. Naast informatiedicht hou ik de blog graag luchtig. Dat maakt deze heavy stuff makkelijker leesbaar. Ook laat ik hiermee blijken dat ik geen enkel respect heb voor de Bangma's etc, die ik feitelijk beschouw als Witte Boorden Criminelen. Ik wens uw man het allerbeste. Naar mijn mening is het bij gemtastaseerde prostaatkanker beter zich door een oncoloog te laten behandelen dan door een uroloog. Verder heb ik een zeer serieus stuk geschreven over hormonale behandeling (zie rechterkolom) mogelijk dat uw man hier zijn voordeel mee kan doen.

Prosper zei

Henk word je niet heel erg moe van deze zaak? Je gaat nu het vijfde jaar in met je blog en er is niet heel veel veranderd. Overigens ben ik het volledig met je eens! Prettige avond!

Henk Scholten zei

Nee ik wordt niet moe, het houdt me zelfs scherp. Toets in Zoekbalk "Incident 1993" over de wijze waarop ik hier in verzeild raakte. Zie een soort Historische Plicht de zaak aan de kaak te stellen... enigszins pathetisch maar toch... Hou er zelfs rekening mee dat dit nog jaren kan gaan duren, maar gok op 2012. Heb wel degelijk medestanders onder artsen, maar die laten zich niet op dit Oncollegiale Vechtblogje zien. Stay tuned...

Anoniem zei

En wat hiermee?
http://leefgezonder.blogspot.com/2012/01/tijdige-screening-prostaatkanker-extra.html

Henk Scholten zei

Niets. de 25% betreft relatieve sterftevermindering Dit komt ongeveer overeen met het ERSPC resultaat, en betekent in werkelijkheid een absolute verlaging vd sterfte door prostaatkanker van een miniscule 0.07- 0,1%. Al vele malen hier op de blog besproken. Zie verder onderaan in de rubriek Urowatch een bericht over gelijkblijvende totale sterfte.

Verder als u nog een keer reageert, gebruik dan svp op z'n minst een alias of initialen.

Anoniem zei

Circa 4% van de mannen overlijdt aan prostaatkanker, dus bij een relatieve vermindering van 25% is de absolute vermindering 1%,

Kees

Henk Scholten zei

Had iets genuanceerder kunnen zijn.... De ERSPC cijfers gaan over 9 jaar. De cijfers van de Belgen kunnen moeilijk over een langere periode betrekking hebben omdat er geen langlopende vergelijkende studies zijn van meer dan 10 jaar. Hier abstract http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22103653 Heb het volledige artikel niet.

Denk aan de andere kant ook niet dat je zomaar 25% van 4%= 1% kan zeggen. Ca 2/3 van de sterfte aan prostaatkanker is na het 75ste jaar en ca de helft na het 80ste jaar. Het ERSPC cohort betrof de groep 55-70 jarigen. Qua sterfte cijfers gaat daarom grofweg om de groep 60-80 jarigen. Naarmate de follow up langer wordt zal het absolute cijfer van 0,07% waarschijnlijk wel hoger worden maar betwijfel of je dit lineair kunt doortrekken naar 1%. Er zijn 2 factoren die een steeds grotere rol gaan spelen: sterfte aan andere oorzaken en uitstel van sterfte door behandeling die bij langere followup als nog in de boeken komt. Beiden beperken de minuscule winst voor de screeningsgroep nog verder.

Hoor overigens van verschillende kanten dat er zeer binnenkort een ERSPC update komt met langere follow up. We zullen zien...