Money Talks
Vorige week viel m'n oog op een persbericht van het VUMC waarin verslag gedaan wordt over de oratie van een zekere van Moorselaar een getiteld "Operatierobot bij prostaatkanker beter dan 'gewone' kijkoperatie". Het persbericht werd integraal overgenomen door ondermeer de urologische lobbysite Prostaat.nl. Deze van Moorselaar was eerder feestvierend te zien in het Hermitage-clipje waarnaar ik verwees in Urowatch van 7 december.
Dat de operatierobot beter is hebben we al vaak gehoord en vaak weerlegd. We gaan daar nu niet weer uitgebreid op in. De context van de oratie is wel interessant. Uit het persbericht: Omdat ziektekostenverzekeraars niet op de hoogte zijn van de voordelen van robotoperatie boven een conventionele operatie bij prostaatkanker, willen zij de extra kosten van de robotoperatie niet betalen. In zijn oratie op 2 december waarschuwt prof.dr. Jeroen Van Moorselaar dan ook voor het gevaar dat een dergelijke operatie met de robot binnenkort in Nederland niet meer mogelijk zal zijn. Het gaat weer eens om geld en, zoals gebruikelijk bij urologen, dreigen met zogenaamde gevaren als ze dat geld niet krijgen. Plus deze keer een beschuldiging aan het adres van de Zorgverzekeraars. De Zorgverzekeraars zouden niet goed op de hoogte zijn van de Robotvoordelen. Ze zouden een studie van het ICER niet kennen, waarin "bewezen" werd dat door robotchirurgie de kans op complicaties en negatieve bijwerkingen geringer werd. Het verbaast me niets dat de Zorgverzekeraars deze studie niet kennen. Het ICER rapport is nergens gepubliceerd en kon ik pas na veel moeite achterhalen. Van bewijs kan hier moeilijk gesproken worden in dit gesponsorde verslag vol gepoolde data en modelberekingen, zie hier. Overigens zijn de Zorgverzekeraars goed op de hoogte over de pros en cons van de operatierobot. Hier een zeer interessante PDF.
Dan de uitzending op Nieuwsuur van afgelopen maandag met de bekendmaking dat Achmea per januari 2012 stopt met de extra vergoedingen voor Robotoperaties. Namens de urologen voert John Rietbergen nogal hooghartig het woord (meer over hem in Urowatch van 12 januari). "Ik laat het hele financiele gebeuren graag aan de Raad van Bestuur over" en "Je wilt graag uiteindelijk alle patienten met de robot opereren, ik denk dat dat als een paal boven water staat". Het gaat hier om 3000 E extra vergoeding per operatie dwz 300000 E voor het het Rotterdamse Centre of Excellence ( Franciscus Gasthuis) waar Rietbergen per jaar 100 ingrepen wil doen. Nu lijkt het me dat Rietbergen wel een persoonlijk overwicht heeft op RVB-lid Gerla maar of die uit eigen zak 3 ton wil ophoesten? Het zaad voor een conflict is gezaaid, waarbij de urologen krokodillentranen zullen gaan huilen om verslechtering van de zorg en de achterstand die Nederland oploopt. Wat mij betreft mogen de zorgverzekeraars nog een stapje verder gaan door op alle prostaatkankeroperaties te korten, of beter nog, deze helemaal niet meer te vergoeden. Dat zal bergen geld en een hoop leed schelen.
3 opmerkingen:
Dr Rietbergen had denk ik weinig keus. Dankzij de intensieve reclame op internet voor de operatierobot zag hij zijn patiĆ«nten waarschijnlijk steeds vaker kiezen voor een ziekenhuis met operatierobot. Als je als zeer ervaren chirurg je patiĆ«nten weg ziet lopen naar minder ervaren collega’s lijkt mij druk om zo’n apparaat dan ook maar aan te schaffen groot.
Kees
Is Rietbergen zelf ook niet 1 van degenen geweest die intensief reclame heeft gemaakt?
jammer, die robot is zeker wel een instrument die de voorkeur geniet. Het is jammer dat zoveel ziekenhuizen een dergelijke dure machine aanschaft zonder dat de markt daarom vraagt en de uroloog die niet vaak ( dagelijks ) met een robot opereert zal zonder voldoende ervaring wederom slecht opereren en vaak impotentie en incontinentie veroorzaken. Ik merk dat ik me heel boos maakt omdat ik er eerst achter kom dat elke uroloog maar de prostaat opereert met vaak incontinentie als gevolg. Nu door de robot wordt dat op zichzelf niet op gelost, WEL door een ervaren uroloog met robot ervaring. D.W.Z. dat 5 ziekenhuizen in Nederland de markt had kunnen bedienen met 10 urologen aan de knoppen van de robot. JAMMER maar wederom zijn de zieke geld verslindende urologen en ziekenhuizen weer niet in staat om het te regelen voor de patient.
Komt ooit de dag dat de patient er weer toe doet en niet de maatschap die geld moet binnenbrengen. GRRRRRRRR
Een reactie posten