26 februari 2013

Xtandi & Zytiga, een interessant stel


Het zal voor sommigen nuttig zijn, alvorens verder te gaan, eerst Hormonale Therapie bij Prostaatkanker te lezen. De begrippen en afkortingen die hier gehanteerd worden, staan daar uitgebreid beschreven.

Nog niet zolang geleden sprak men van HRPC (Hormonal Refractory Prostate Cancer) bij prostaatkanker die niet meer reageerde op hormonale therapie. Deze term is nu vervangen door CRPC (Castrate Refractory Prostate Cancer). De reden hiervan is dat bij stijgend PSA en castraatwaarden Testosteron toch nog gevoeligheid voor hormonale manipulaties blijft bestaan.

Onder hormonale behandeling, waaronder we hier verstaan ADT1 of ADT2, treden geleidelijk veranderingen (mutaties) op in bepaalde cellijnen van de tumor. Deze veranderingen stellen deze cellijnen in staat te blijven bestaan en uiteindelijk te groeien. De belangrijkste mutaties zijn verandering en vermeerdering van de androgeenreceptoren (type 1) en het vermogen van de tumorcellen zelf androgenen te synthetiseren (type 2). Hier een overzichtsartikel met referenties over de mechanismen hiervan.

Twee nieuwe middelen zijn effectief tegen boven beschreven gemuteerde prostaatkanker clonen. Enzalutamide (research naam MDV3100, merknaam Xtandi) is actief tegen mutaties van het type-1. Xtandi is te beschouwen als een Super Anti-androgeen met een tweeledige werking. Het heeft een sterkere affiniteit tot de androgeen receptor dan gebruikelijke anti-androgenen zoals biculatumide (Casodex). Daarnaast gaat het de biochemische effecten tegen die het gevolg zijn van bezetting van de receptor door androgenen. Abiraterone (Zytiga) is effectief tegen type-2 mutaties door het enzymsysteem dat nodig is voor androgeensynthese uit te schakelen. Hetzelfde enzymsysteem voor de synthese van androgenen is in de bijnieren aanwezig en wordt ook door abiraterone geblokkeerd, wat ook bijdraagt aan het effect. Zie Hormonale Therapie bij Prostaatkanker.

Van beide middelen is de effectiviteit in grote trials aangetoond. Zytiga en  Xtandi verlengden de overleving bij patienten die niet meer reageerden op Taxotere met respectievelijk 4 en 5 maanden. Hier en hier. Voor deze indicatie zijn beide middelen geregistreerd in de USA. In Nederland hiervoor alleen Zytiga (in combinatie met lage doses prednison of hydrocortison). In kleinere verkennende trails, hier en hier, bij patienten die nog geen taxotere kregen hadden maar wel refractair waren voor ADT, bleken beide middelen, zoals te verwachten, ook bij CRPC effectief (PSA verlaging, radiografische verbetering en symptoomvermindering). Voor deze indicatie, dus voor patienten die nog geen Taxotere kregen zijn beide middelen nog niet geregistreerd, ook niet in de  USA. PSA Prostaatkankertjes vindt dit de meest interessante indicatie.

Xtandi en Zytiga zullen ongetwijfeld een belangrijke plaats krijgen bij hormonale therapie. Welke plaats is nog niet duidelijk. Vooralsnog zullen ze alleen ingezet worden bij CRPC nadat alle manipulaties met bestaande hormonale middelen zijn uitgeput (zie vorige stukje). Maar het ook is goed denkbaar dat ze alleen of in combinatie op termijn in een veel eerdere fase zullen worden ingezet.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Erg verhelderend dit stuk over werking en plaats van deze nieuwe middelen.

KvdH, Amsterdam

Antiuro zei

Volg deze blog al van het begin en met grote instemming. Ben inmiddels in 2009 op 59 jarige leeftijd gediagnostiseerd met een T1c, Gleason 7 bij PSA van 11,8. Uiteraard niet ingegaan op een voorstel voor RP. PSA is na bijna 4 jaar gestegen naar 17,3 met een gemiddelde verdubbelijngstijd tussen 4 en 6 jaar. Dit is voor mij dus geen reden met een behadeling te beginnen. Als ik snelle en sterke stijgingen krijg zal ik met hormonale therapie beginnen, liefst intermitterend. Ik vind het nuttig en leuk nu alvast ook therapieen te bestuderen die daarna komen. PSA Prostaatkankertjes lijkt ook hier weer de weg te wijzen...

Nummer C zei

Interessant, maar middelen zijn niet geregistreerd in de pre-chemo fase. Las ergens dat dit via een omweg wel kan via een zg "compassionate use programma" Wat is dat en hoe werkt dat?

Hendrik Scholten zei

Zie voor "compassionate use programma" Google. Het kan op 2 manieren werken. Aanschrijven van de fabrikant of via een arts. Vermoed dat de meeste kans bestaat bij een arts die werkt in een academisch centrum.


Denk dat er bij CRPC met alleen PSA stijgingen weinig kans is op enzalutamide, want er zal toch sprake moeten zijn van een schreinende situatie met pijn etc wil men voor een dergelijk programma in aanmerking komen. Voor abiraterone ligt dit anders, dit is immers al geregistreerd voor de post chemo fase. Zou hier niet CUP weg bewandelen maar het gewoon vragen aan de behandelend arts. Het is voor hem een kleine moeite hiervoor een recept te schrijven hoewel dat officieel niet mag. Mogelijk zouden verzekerings maatschappijen moeilijk kunnen gaan doen via de declaratie DBC ( Diagnose Behandelings Combinatie) die dit niet toestaat voor de Pre Chemo fase.