25 oktober 2008

PSA Junkies


Pagina 93 van Prostaat Pensioen Plan van Bangma:

Als de uroloog u vertelt dat hij tijdens de operatie geen uitzaaiingen in de lymfeklieren heeft gevonden en dat met microscopisch onderzoek is aangetoond dat alle kanker binnen het kapsel van de prostaat zat en dat de snijvlakken van de operatie geen kanker bevatten (wat betekent dat de uroloog er voldoende omheen heeft kunnen snijden), dan is dat een gunstige mededeling. Er kan dan van een succesvolle operatie gesproken worden.

In Rotterdam is het succespercentage van een RP voor een PSA Prostaatkankertje maar 40%. Bij de andere 60% is de tumor ofwel door het kapsel gegroeid of zijn de snijvlakken postief en spreekt men niet van succes. Ik hoop over deze groep later nog eens te spreken.

Maar dit is een best case scenario.

Van die 40% geluksvogels is er bij een kwart binnen 5 jaar PSA progressie.

Als, ondanks een chirurgisch succesvolle operatie, de kans nog steeds 25% is dat de tumor weer terugkomt dan verliest het idee curatie door eradicatie z'n geldigheid.

Kennelijk waren er al micrometastasen in omliggend weefsel, lymfeklieren of botten ten tijde van de operatie, maar op dat moment nog te klein om een invloed van betekenis te kunnen geven op de hoogte van het PSA.

Die 25% PSA Progressie geldt voor 5 jaar, over een periode van 10 15 en 20 jaar zal dit percentage nog flink groeien als nog kleinere tumorhaardjes meetbaar PSA gaan verspreiden in de circulatie.

Ik neem die PSA stijgingen niet al te serieus. Bij mannen met een PSA Prostaatkankertje die niets laten doen zie je ook PSA stijgingen maar op de hele lange termijn bijvoorbeeld PSA-verdubbeling van 4 naar 8 in 10 jaar. Het enige verschil met RP is dat het PSA niveau hoger ligt, want die wordt bij een RP tot bijna 0 gereduceerd.

Ondertussen blijven de urologen stug volhouden met hun "cure" paradigma, waaraan nu is toegevoegd de uitgestelde cure bij PSA Prostaatkankertjes die onder Active Surveillance staan. De PSA-business bloeit als nooit tevoren met levenslange controles, behandelingen en nabehandelingen.

Aangezien vroege behandeling toch niet werkt en met onacceptabel veel neveneffecten gepaard gaat vind ik het nutteloos en schadelijk met PSA-testen naar kankertjes te zoeken. PSA voor het doel van vroege opsporing zou moeten worden geschrapt uit het vergoedingenstelsel. De PSA business zal dan vanzelf doodbloeden zonder dat er iets aan de prostaatkankersterfte zal veranderen

Ik maak me overigens weinig illusies dat dit op korte termijn zal gebeuren. Alhoewel je weet het nooit. Als er een economische crisis komt en er gesneden moet worden in budgetten dan zou de PSA-business wel eens een van de eerste slachtoffers kunnen zijn.

Geen opmerkingen: