09 oktober 2008

Gigantisch

In tabel 3.2 van het Prostaat Pensioen Plan van Bangma wordt de kans op prostaatkanker bij verschillende PSA waarden gegeven. Bij een PSA kleiner dan 1, tussen 1 en 2, tussen 2 en 3, tussen 3 en 4, tussen 4 en 10 en bij meer dan 10 zijn volgens deze tabel de percentages prostaatkanker na een biopsie respectievelijk 10, 17, 24, 27, 24, en 50%.

Dit is gigantisch. Ter vergelijking, bij borstkankerscreening wordt in 0,5% van de gevallen kanker gevonden. De afkapwaarde waarbij in Nederland een biopsie gedaan wordt is meestal bij een PSA waarde hoger dan 2 of 3, maar dit is volstrekt willekeurig. Bij een PSA kleiner dan 1 is de kans op kanker nog altijd 20 x groter dan de kans op kanker bij borstkankerscreening!

Als urologen vroege opsporing werkelijk serieus nemen, dan moeten ze consequent zijn en bij iedere man ongeacht PSA waarde een biopsie nemen. Dit is onverkoopbaar en dus sukkelen ze maar door en vertellen ze je, tegen beter weten in, dat je je geen zorgen hoeft te maken met je PSA van 1. Maar dat kan snel veranderen. Als door aanschaf van een Da Vincy operatierobot de operatiecapaciteit toeneemt, dan verlaagt men de afkapwaarde met zoveel nanogrammen PSA totdat de robot op volledige capaciteit kan draaien.

Geen opmerkingen: