01 juni 2009

Out of the Box 13
De Japanners komen


Na het operatieprogramma van die ochtend was er direct aansluitend werkoverleg. Bij de rondvraag zei Ilse dat ze met onmiddelijke ingang ophield met RP's. Ze lichtte haar besluit toe met de 2 geciteerde studies uit OoB 12. Er viel een langdurige stilte.

Rampsnijder (gemiddeld bloedverlies per RP 1 liter) doorbrak de stilte: "Ilse, we weten allemaal dat RP's niet perfect zijn, maar het is het beste wat we hebben. En dat brengt me tot een belangrijke vraag, nl wat ga je dan doen? Niets soms?" Hij keek hierbij alsof hiermee het pleit beslist was.

Ilse: "Als behandeling nodig is dan ga ik voortaan hormonale therapie doen, bij voorkeur intermitterend."

Rampsnijder: "Dat kun je niet menen, dat is palliatief en niet curatief!"
Ilse zweeg en keek naar het plafond.

Nu nam Bot het woord: "Je realiseert je dat dit de Maatschap geld gaat kosten, neem ik aan."

Ilse, oostindisch kortaf: "Dat is dan jammer, maar het is niet anders".

Rampsnijder, voorzitter van de Maatschap, calculeerde. Als hij haar uit de Maatschap zou zetten, betekende dat het einde van de reconstruktieve urologie en dat zou pas een echte aderlating zijn in vergelijking met de 12 RP's die ze jaarlijks deed. Als er al een opvolger gevonden zou kunnen worden, zou dit minimaal een jaar nemen.

Hij zei: "Ik respecteer je besluit voor dit moment, maar we moeten er binnenkort toch verder over praten want dit raakt de Maatschap in organisatorisch opzicht. Niet onoverkomelijk, maar het moet wel verder uitgewerkt worden."

En daarmee sloot hij de vergadering. Die middag dicteerde hij nog een brief aan de NVU (niet Nederlandse Volks Unie, maar Nederlandse Vereniging voor Urologie) waarin hij de situatie uitlegde en informeerde naar wat er mogelijk was in de sfeer van sancties.

Urologen geven hoog op van "genezing" door "totale eradicatie". We hebben gezien wat hiervan in de praktijk terecht komt. Hormonale Therapie (HT) en Intermitterende Hormonale Therapie (IHT) hebben niet de pretentie van genezing maar beogen het beheersbaar houden van de ziekte, net zoals bij andere chronische ziektes. (I)HT is nu standaardbehandeling bij patienten met metastasen. In Out of the Box is (I)HT ook de behandelwijze van aggressieve PSA Prostaatkankertjes.

(I)HT is niet een rare gril van PSA Prostaatkankertjes die zomaar uit de lucht komt vallen. Hormonale therapie voor lokale prostaatkanker is de behandeling van eerste keuze in Japan. In deze Japanse studie was de 10 jaars levensverwachting van mannen met lokaal prostaatkanker die hormonale behandeling kregen gelijk aan die van mannen zonder prostaatkanker. Niet alleen zijn Japanse auto's, hifi apparatuur en computers gewild in de VS, ook Japans eten en de Japanse aanpak van prostaatkankertjes mag zich de VS in een toenemende populariteit verheugen. Hier.

Wie zich serieus wil verdiepen in (I)HT kan zich hier vast orienteren in de vele beschikbare soorten hormonale therapie, toedieningsvormen en bijwerkingen. In komende Out of the Boxen komen we nog uitgebreid over hormonale therapie te spreken.

Het wordt nu tijd om de draad weer op te pakken van OoB 11. Het is vrijdagmiddag half vijf, buiten stormt het en in de wachtkamer zit de heer Huisvlijt.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is heel fijn om aan de hand meegenomen te worden om zo inzicht te krijgen in de ingewikkelde PSA-wereld. Heb genoten van Out of the Box 12 en ook van dit vervolg. Ben heel benieuwd hoe het verder zal gaan met Huisvlijt met zijn nuchtere kijk op de zaak. Ik hoop dat wij die zelfde nuchtere kijk ook vast zullen kunnen houden bij evt.PSA stijging. In elk geval is OoB daarin wel een hele steun.
Voorlopig nog niet bij uroloog geweest overigens. Wachten volgende meting bij huisarts in sept. eerst af en volgen verder OoB en de belevenissen van Huisvlijt en ook van de jonge urologe.
Vriendelijke groeten,
MJ 4,4

Anoniem zei

Er ontstaat hier een relaxed oosters sfeertje waarin types als Rampsnijder en Professor Pensioenplan met hun Sneldiagnostiek als een stelletje barbaren worden weggezet.

antiuro

Peter zei

Heb uw uitleg en informatie over hormonale therapie als onderwerp met belangstelling gevolgd.
Even een beknopt stukje voorgeschiedenis:
Ben man 64 jaar, geen klachten.
Bij medische controle werd een PSA van 12 geconstateerd.
Via huisarts naar uroloog.
Uroloog constateert oneffenheid op de prostaat, waarna een biospi wordt verricht.
Prostaatkanker wordt vastgesteld,
behandeling verwijderen, of externe bestraling.
CT-scan en botscan gehad, waarbij geen uitzaaingen werden geconstateerd, mij werd wel verteld dat opereren niet mogelijk was daar de tumor groter was dan men aanvankelijk dacht.
Enige mogelijkheid externe bestraling en tegelijkertijd hormonale behandeling.
Bovenstaande onderzoeken hebben meer dan 3 maanden inbeslag genomen, daar afspraken in het ziekenhuis soms weken in beslag nemen.
Heeft het zin om met mijn medische gegevens van de ene naar de andere kliniek te gaan, of zal ik mij maar bij de situatie neerleggen?
Wil mij nog wel informeren over de bevriezingsbehandeling van de tumor.
Vr.Gr.
Peter

Hendrik Scholten zei

Peter,

Als de uroloog bij rectaal toucher iets gevoeld heeft dan mag je verwachten dat naast blinde biopten ook in de gevoelde afwijking zelf geprikt is. Een biopt uit de afwijking geeft een betrouwbaarder Gleason score dan een blind biopt. Als de uroloog zo heeft gehandeld dan hecht ik meer waarde aan de Gleason score dan bij een puur PSA Prostaatkankertje waarbij niets te voelen is.

Ik zie niets in lokale behandelingen om redenen die door de blog heen te lezen zijn. Dat geldt ook voor radiotherapie.

Ik zou aan uw behandelend arts voorleggen of hij IHT wil geven in geval van een Gleason van 7 of hoger (als hij in de afwijking heeft geprikt). Bij een lagere Gleason is het de vraag of er wat moet gebeuren. In de tussentijd kunt u net als Huisvlijt met gedubbelcheckte PSA's het verloop volgen. Als alles naar uw gevoel te lang duurt zou ik ergens anders heen gaan, bv naar het VUMC.

Op grond van de spaarzame gegevens en omdat ik u verder niet ken is dit geen medisch advies maar een suggestie. Zie disclaimer.

NB
(I)HT is weliswaar al herhaalde malen aan de orde geweest in OoB, maar in komende Oob's zal hier een stuk uitgebreider op worden ingegaan.

Peter zei

Bedankt voor uw reactie op de door mij geschetste situatie. Het is mij ook duidelijk dat u zonder meerdere medische gegevens moeilijk een advies kunt geven.
Misschien kunt iets duidelijker zijn in uw suggestie, waarom radiotherapie niet uw voorkeur heeft.
Peter