18 januari 2010

Lucratieve handel in een groeimarkt


Het gaat goed met de prostaatkankerindustrie. Op de ERSPC site zijn de data inmiddels zodanig gemasseerd dat vroege opsporing en behandeling van een prostaatkankertje nu al 30% sterftevermindering oplevert (in werkelijkheid is dit maar 0,1%, zie hier. Nog meer cijfertjes hier). In de slipstream van dit gefabiceerde nieuws worden de robots uitgerold. Onlangs is weer een nieuwe robot geplaatst waarmee het totaal in Nederland nu op 10 komt. Met dit aantal kunnen per jaar zo'n 2000-3000 prostaatoperaties worden uitgevoerd.

De robotoperatie heeft als voordeel dat er preciezer geopereerd kan worden waardoor er minder weefselschade en bloedverlies optreedt met als gevolg dat de patient na 1 of 2 dagen weer naar huis kan in plaats van na een week zoals bij een open prostatectomie. Opschepperijen over minder incontinentie en impotentie hier en hier zijn oncontroleerbaar en worden niet bevestigd door analyse van gepubliceerde series.

Er moet wel eerst wel flink geinvesteerd worden. Een robot kost 1,5 miljoen euro en de servicekosten bedragen 150.000 euro per jaar. Dit bedrag wordt terugverdiend doordat de patient korter in het ziekenhuis hoeft te verblijven. Maar dan moet er wel volume gemaakt worden, liefst door volcontinu te opereren.

"De aanschaf van de Da Vinci is voor de Alysis Zorggroep een investering in de kwaliteit van zorg. Gert de Bey, voorzitter van de Raad van Bestuur, licht toe: Rijnstate is een topklinisch ziekenhuis waarin opleiding en innovatie hoog in het vaandel staan. We streven ernaar voorop te lopen bij medische ontwikkelingen. Bij alle innovatievraagstukken wegen we het te investeren bedrag af tegen de verbetering van de zorgkwaliteit. In het geval van de robotchirurgie blijkt heel duidelijk dat de investering de kwaliteit van zorg en dus het belang van de patiënt ten goede komt. Onze investering is bovendien mogelijk doordat zorgverzekeraars voor een operatie met Da Vinci een passende vergoeding ter beschikking stellen.”

Het gaat ongeveer zo. Een professor beweert dat de sterfte aan prostaatkanker met 30% vermindert door vroege behandeling. Een econoom rekent uit dat bij aanschaf van een robot na afschrijving en verrekening van kosten bij 200 RP's het break even point bereikt wordt en daarna forse winsten. Een zorgmanager noemt deze combinatie van kwaliteitsverbetering en kosteneffectiviteit innovatieve topklinische zorg. Na afspraken over de verdeling van de winst financieert een verzekeringsmaatschappij de hele mik. Dit is voor alle partijen een lucratieve handel en gezien het enorme potentieel nog niet aangeboorde aan prostaatkankertjes een echte groeimarkt.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag meneer Scholten . Hoe weet u dat zo'n Ding 1.5 miljoen moet kosten ? Heeft u er zelf ook een besteld ?

Als zo'n Ding ongeveer tien jaar megaat , zal het bedragje waarschijnlijk geleend worden . à raison van 8 à 10 % . Zeg grofweg 3 miljoen totaal . Komen nog onderhoudskosten bij van 150.000 per jaar . Dat zijn nog eens 1,5 miljoen . Samen 4,5 miljoen .
Die onderhoudskosten zullen niet alleen bedoeld zijn voor het steeds weer steriel moeten maken van het Ding - want de inspectie staat erbij en kijkt ernaar . Misschien ook voor het resetten en Bugvrij maken van het Ding . Als het Bugvrij maken van het Ding moet gebeuren tijdens de operatie van de patient , welke operatie krijgt dan de voorrang ?
Of is het niet zo slecht gesteld en zijn die 150.000 slechts bedoeld als betaling van rente ? Of van aflossing zonder rente ?

Een econoom zal al snel zien dat zo'n Ding per operatie 4,5m/2000 = 2.250 moet kosten . Of slechts 3m/2000 = 1500 . De salarissen zijn dan nog niet betaald . Andere kosten zijn niet duidelijk .
Met 4 dagen opnamewinst wordt 4000 gespaard , zal het ziekenfonds wellicht gedacht hebben . Maar die vier dagen worden natuurlijk opgevuld met nieuwe patienten , die anders in de wachtrij blijven staan . Dus daar zit de winst voor het ziekenfonds niet . Waar dan wel vraag ik me af ?

En waar zit de winst voor de patient ? Is hij nu echt beter en hoeft hij nooit meer naar de dokter ?

Vr Gr jApi

Hendrik Scholten zei

Japi,

Klik op de link exploitatie in het stukje voor de 1,5 mio.

Dit komt van een Belgische site:

"Experimenteren met dure robot, op kosten van de patiënt

Een ander onaanvaardbaar verhaal bij prostaatkankerpatiënten. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In Vlaanderen gebeuren naar schatting 2000 prostatectomieën (het chirurgisch weghalen van de prostaat) per jaar. Daarvoor wordt steeds vaker een speciale robot gebruikt. De veronderstelde voordelen zijn minimale ongemakken, minder bloedverlies, een kortere hospitalisatietijd en minder kans op nevenwerkingen als incontinentie en impotentie. Maar daarover bestaat onder urologen allesbehalve eensgezindheid.

Op 7 jaar tijd schaften 11 Vlaamse ziekenhuizen zich de peperdure robot aan. Ter vergelijking: in heel Duitsland staan er 13. De robot kost een ziekenhuis de eerste vijf jaar 520.000 euro per jaar, inclusief onderhoud, maar exclusief wegwerpmateriaal. Onderdelen zoals naaldvoerder, schaar, pincet en afdekdoeken moeten bij elke operatie vernieuwd worden. Dat kost 1500 tot 2000 euro, voor een groot deel te betalen door de patiënt. Net zoals bij borstreconstructies blijkt ook hier dat de verstrekte informatie over de kostprijs, de operatie zelf en bijwerkingen sterkt verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis.

Link:

http://www.tegenkanker.net/8_januari_2009_-_wat_kost_een_nieuwe_borst_dokter_een_onderzoek_naar_de_kostprijs_van_nieuwe_kankerb

Hendrik Scholten zei

link komt niet goed door. Ga naar
http://www.tegenkanker.net/ en tik in het zoekvak "robot" en klik op het artikel van 8 janari 2009

Anoniem zei

Dank u Meneer Scholten . Ik lees in het stukje van EMC :

Quote :
‘Opereren met robot is feestje’

Nadelen
Het grote nadeel van de Da Vinci zijn de
hoge aanschaf- en onderhoudskosten. De
robot kostte zo’n anderhalf miljoen
euro en het onderhoud bedraagt
anderhalve ton per jaar. Een ander
nadeel is volgens Busstra dat de
patiënt vaak onder een hoek van soms 40
graden met de benen omhoog moet liggen.
Er stroomt zo meer bloed naar het hoofd.
Door zwelling moet de patiënt daarom
vaak na de operatie beademd worden.

Waarom zou die patient op een hoek van 40 graden , met benen omhoog in zo'n daVinci moeten liggen ? Hadden ze zo'n duur ding dan niet 40 graden minder recht kunnen bouwen ?
Het bloed stroomt naar het hoofd en er onstaan zwellingen . Waar ? In het hoofd ?
Postoperatief moet zo'n patient beademd worden . Kan dat bij zo'n daVinci dan niet durante operatione ?

Het lijkt wel een feestje .....

Vr Gr jApi

Hendrik Scholten zei

Japi,

De patient ligt tijdens de operatie in een hoek van 40 graden met z'n hoofd naar beneden en z'n benen omhoog. Daardoor zakt het bloed vooral in de longen en in het hoofd/hals gebied en is het gebied rond de prostaat bloedarm.

De patienten worden al tijdens de operatie beademd om de longen die vol zitten met bloed te kunnen ventileren. Dat is niet op eigen kracht mogelijk want naast de longcongestie werkt ook het ademhalingscentrum in de hersenen minder goed door al dat bloed. Afhankelijk van de ervaring van de uroloog die de joysticks bedient duurt een operatie 2-4 uur. Daarna moet dan vaak ook nog 1 tot 2 uur beademd worden. Al met al 4-6 uur beademing.

Dan nog iets. Tijdens de operatie kan blijken dat het de robot niet lukt en de operatie gestopt moet worden, bv door verklevingen in de buik of andere omstandigheden waardoor een groter operatieveld nodig is. Ook komt het voor dat de software plotseling niet werkt. Er moet voor dit soort gevallen altijd een backup zijn met materiaal, verpleegkundigen en een chirurg die naast het bedienen van joysticks ook gewoon kan opereren. Dit brengt in ieder geval ook kosten met zich mee en je moet er maar op vertrouwen dat dit ook goed georganiseerd is en hier niet op is bezuinigd.

Anoniem zei

Dank u Meneer Scholten . Dat is klare taal !
Wat ik verder nog niet begrijp , waarom de lezers van het EM.Online nog geen reacties geplaatst hebben .
Als er een feestje is , zijn studenten en zo , er toch vaak als de kippen bij . Ook zou een glunderende goegemeente toch volop positieve reacties kunnen plaatsen .
Ook zijn er geen vragen geplaatst . Zou het verhaal dan zo duidelijk zijn , dat alleen ik het niet begrijp ?
Niets van dat alles . De Vlaamse Liga tegenK is een stuk wakkerder in contraire zin . Daar echter moet de Pa van zo'n student de bruine trekken , om het RALP feestje persoonlijk te mogen meemaken .
Zouden ze in Nederland ook moeten doen . Worden ze wakker van en kan de Ziekenfondspremie omlaag .
Of zie ik iets over het hoofd ?

Vr Gr jApi

Hendrik Scholten zei

Japi, ik hak er nog even op door. Het begint allemaal met de misleidende claim van 30% sterfte vermindering die uit de Rotterdamse modelberekeningen rolt. De professor reist het hele land af met z'n valse grafiekjes.

Zorgmanagers met topzorghallicunaties zien winstkansen in robotisering van het hele proces. Terug van een bezoek bij Intuitive Surgery California (Nasdaq ISGR) en stijf van de adrenaline roepen ze terug in Nederland innovatie, kwaliteit en nog wat van dat soort verschrikkelijke woorden. Allemaal gratis en voor niks, nou ja via de Ontzorgers....

Dit speelt zich af in het geliberaliseerde deel van de gezondheidszorg. Niemand heeft hier nog greep op. De overheid heeft zich teruggetrokken, een streng ziekenfonds is er niet meer en de patient wordt via Google naar de robot doorverwezen. We zijn allemaal Renee Frogers.

Wat de professor de zorgmanagers niet vertelt is dat voor elk leven dat "gered" wordt 48 operaties gedaan moeten worden waar het slachtoffer alleen maar slechter van wordt: incontinentie, impotentie, naadstenose, thrombose, longembolieeen, hartinfarcten (scroll door de blog voor cijfertjes hierover) De ellende hiervan is niet geliberaliseerd en drukt ook nog eens op het algemene ziekenhuisbudget, een soort bail out.

bizon zei

Klinkt niet fris. Ga alleen naar de dokter als je wat mankeert

George Berger zei

I can say only 2 things concerning the above. 1. JESUS CHRIST!! 2. Nederlander's zullen nooit wakker worden. Ik heb daar 36+ jaar gewoond, woon nu in Zweden, en bij zulke misstanden heb ik in NL niets krachtiger gehoord dan de vertrouwde "Zo is het nu eenmaal," en "er is toch niets aan te doen." Aanstande Zaterdag word ik (NLer van (gelukkig) Amerikaanse afkomst, binnenkort Zweed) geinterviewed door een Zweeds weekblad. Het zal gaan over mijn kijk op de NL gezondheidszorg en het gevaar daarvan voor Europa. Dr Scholten waardeer ik voor zijn combinatie van lef, geestigheid, en zeer veel kennis van zaken. Vergelijk deze site met het eeuwig, resultaatlos, gezeik op prostaat.nl, een plek dat, trouwens, niet deugt. Daar kan ik veel over vertellen, maar nog niet. Wacht even.