03 februari 2010

Prostaatkankertjes, mammobielkankertjes, 
heupjes en knietjes


Wie controleert de fancyprodukten en derivaten van de prostaatkankerindustrie? Er is maar 1 klein toezichthoudertje en dat is PSA Prostaatkankertjes.

Drs Goedkeuring die hiervoor officeel is aangesteld zit meestal op schoot bij Professor Pensioenplan maar ligt nu waarschijnlijk in de zon op Tenerife op kosten van Intuitive Surgery in afwachting van de Quality of Life studie van Herr Doctor Schreibtisch. Deze emeritus hoogleraar heeft het nu echter te druk met het promoten van een lagere PSA afkapwaarde, noodzakelijk om de voeding van de robots op peil te houden.

De urologen geven de voorkeur aan zelfregulering. Dat past het beste bij vrije marktwerking, vinden ze. Zeer tot ongenoegen van de huisartsen die moe worden van de nietszeggende gesprekken die ze moeten voeren over PSAtjes en op hun lippen bijten als ze moeten dealen met de aftermath van alle urologische bedrijvigheid. Hun praktijken lopen steeds voller met incontinente en impotente mannen. Ze zijn machteloos tegen PSA, wat moeten ze beginnen tegen patienten die op de NOS van een professor horen dat met deze eenvoudige bloedtest de sterfte aan prostaatkanker met tientallen procenten verminderd kan worden? Net als PSA Prostaatkankertjes wachten ze op de Quality of Life studie. Pas dan kunnen ze als beroepsgroep met een standpunt komen.

Meer in het algemeen nog dit. In de geliberaliseerde zorg, ik heb een bloedhekel aan het woord zorg in dit verband, gaat het het er niet om mensen beter te maken. Dat kan ook niet want de mensen hebben geen symptomen. Het zijn clienten met een aangepraat risicoprofiel op grond van statistieken die nog veel slechter zijn dan die van het IPCC. Ik reken hiertoe niet alleen PSA Prostaatkankertjes, maar ook vele mammobielkankertjes evenals het merendeel van de heupjes en knietjes. Het is geen toeval dat juist deze etiketziektes het geliberaliseerde circuit domineren. De clienten zijn niet ziek, dat is wel zo clean. Het maakt ook dat de "zorg" makkelijk ingepland en georganiseerd kan worden. Het zijn hapklare brokken voor zorgmanagers die met slogans als 30% sterftereduktie, 20% minder ligdagen, 10% kwaliteitsverbetering en 5% innovatie goed uit de voeten kunnen.

Het afhandelen van de letselschade van de vaak heftige ingrepen van deze geliberaliseerde zorg komt echter voor rekening van het klassieke circuit dat tegelijk ook nog eens verdrongen wordt door het beslag aan middelen. Dit is net als in de bankensector een vorm van bail out van op hol geslagen fantasieen. Een aardig deel van de 35 miljard Euro bezuinigingen die we binnenkort voor de kiezen krijgen kan gehaald worden door het aanpakken van deze op drift geraakte marktgeneeskunde.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

"Hij is net in Auschwitz geweest en is nu op weg naar Buchenwald"

Is dit echt nodig? Is dit leuk bedoeld?

TdV

Henk Scholten zei

PSA screening en vroege behandeling is een industrieel proces toegepast op mensen en in die zin te vergelijken met Nazi Duitsland. Ook newspeak termen als "Active Surveillance" roepen vervelende associaties op. Let wel alle bedrijvigheid is gebaseerd op crap getalletjes en zonder aanziens des persoons. Die persoon heeft geen klachten of symptomen en moet maar volledig vertrouwen op den goeden dokter, die echter een andere agenda heeft. Bovendien, heftige ingrepen bij symptoomloze mensen zijn in strijd met het Hippocratische "Primum non Nocere" (in de eerste plaats niet schaden). Zeker als deze een overlevingsprognose hebben van 10, 15 jaar of meer.

Extra Orwelliaans is dat de urologische martelpraktijken verkocht worden als gezondheidszorg. De dwang is groot want kanker wordt snel gassocieerd met een doodvonnis wat bij een PSA Prostaatkankertje maar zelden het geval is.

Ik zeg wacht tot de ziekte zich aandient met een plasprobleem of rugpijn en stel dan een behandeling in. In de overgrote meerderheid van de gevallen zal dit nooit gebeuren en indien wel dan pas op hoge leeftijd. Sterfte aan prostaatkanker bij mannen onder de 65 jaar is zeldzaam en juist in die gevallen falen vroege opsporing en behandeling jammerlijk.

Anoniem zei

TdV, dit was inderdaad nodig en nog leuk ook.

Ik heb het hier al eens eerder gezegd er is een algehele decadentie onder elites en enorme arrogantie, zie financiele sector. Geen enkele zelfreflectie. De bankiers raken je in je portemonnee, urologen in je kruis.

antiuro

George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei

Count me in with Anoniem on this one. Dr Scholten's comparison is fully apt. Let me be brief. The German philosopher Martin Heidegger was an important Nazi, at least in Freiberg. After the War he was asked what he thought of the mass muruer of the Jews and other minorities. He tastelessly compared this Nazi technique to mass-industry agriculture. Such massive projects are organised by the trpes of Elites that Anoniem alludes to. I, whose family was largely murdered in Auschwitz (the Dutch phrase Nooit Teruggekomen disgusts me: where did they go, to Mars?). So we have a Prostate Elite and a Final Solutuion Elite. I'm sorry to say that the comparison is apt in several ways. We can start with the secretly planned organisation on both occasions. There is more, but I would really like to get siome sleep. Suffice it to say that the comparison Nazi-Dutch Elite (of various sorts) is nearly thoroughgoing and has made Holland into what is called a "Soft Dictatorship." OK, more later, I mean another day.

George Berger zei

PS. In my anger I messed up some crucial sentence structure. I am a Jew, most of whose family was murdered at Auschwitz. I have read a lot about this horror, and especially about the exemplary role played by the Overheid in it. If you are interested, read Hannah Arendt's Eichmann in Jerusalem. If you do so, a bit of thought will assure you that the basic attitudes of too many Dutch towards their Overheid has not changed one bit. Nor have the Overheid's techniques of inducing submission to an extent that is unique. The Prostate Police State uses such techniques to get you to think that it's main goal is to help you. That is false. Like any Powe rElite it's goal is self- perpetuation and increase in their powers of influence and control. I know this, for if I had nit seen what was going on I might well have been dead by now. I looked this straight in the face, was not scared for one moment, took the necessary risk, and enjoyed it. And oh yes. I won and am proud of it. To see a bit of what I did to expose this horror, see the blog Opklaringen, in the NRC, starting last April. Look in the archives under Gezondheidszorg. I saved some lives and am proud of it. I would have done it even if my life was not under threat.