17 februari 2010

Gaan we dat pikken? 4
Een kijkje op de UroMax poli


In afwachting van de zg ERSPC Quality of Life studie, die eerst in de zomer van 2009, daarna in het najaar zou uitkomen en nu ergens dit jaar wordt verwacht en waar waarschijnlijk enorme problemen mee zijn, pakken we de draad van "Gaan we dat pikken?" weer op. Ga eerst hierheen voor deel 1.

Professor Eugene Speerpunt loopt met grote stappen door de gang en verheft z'n stem. "Ik heb echt geen tijd voor je miezerige praatjes tegen de vooruitgang. Ik heb een uitpuilende wachtkamer vol prostaatkankerpatienten. Die vragen om hulp en die wil ik graag bieden als je het tenminste goed vindt."

PSA Prostaatkankertjes die hem nauwelijks bij kan houden, geflankeerd door Harm en Boukje, zegt: "Noem je het achterna zitten en opjagen van onschuldige tumortjes vooruitgang?" Achter het drietal loopt Ricardo met een bedenkelijk gezicht.

Speerpunt is inmiddels in de wachtruimte aangekomen en houdt even stil. Hij spreekt zo hard dat iedereen het hoort, blijkbaar om indruk te maken. "Wij redden levens maar jij geeft in je nihilisme nergens om. Het maakt je niet uit dat mannen kermend van pijn een verschrikkelijke dood sterven."

Hier laat PSA Prostaatkankertjes zich niet door afschepen."Je dramatiseert op onuitstaanbare wijze. En het zou me niets verbazen als je krenterig bent met Morfine. Verder redt je geen of maar heel weinig levens en ruineer je een veelvoud."

De mensen in de wachtkamer schuiven ongemakkelijk op hun stoel. Ricardo houdt de sitatie nauwlettend in de gaten.

"Laat me nu met rust wil je, je ziet ik heb een wachtkamer vol prostaatkankerpatienten."

"Gezonde mannen zult u bedoelen, waar u grote aantallen incontinentie-, impotentie- en strictuurpatienten van gaat maken of al van hebt gemaakt, snerpt Boukje die ineens naar voren schiet, dit dan nog afgezien van hartinfarcten en longembolieen die u veroorzaakt en die fataal kunnen aflopen."

Overrompeld door zoveel expressiviteit zegt Speerpunt:
"Zeg klein bijdehandje, je hebt zeker nog nooit van Active Surveillance gehoord, he."

Harm lacht hem hierop recht in z'n gezicht uit: "over die kafkaeske Polizeiterm is al een halve blog over volgeschreven. Uiteindelijk gaat de helft tot een derde binnen 5 jaar alsnog onder het mes en wordt van de andere helft de prostaat kapotgeprikt door al je blinde herhalingsbiopsieen.

Speerpunt snelt nu de spreekkamer in, smakt de deur hard achter zich dicht en pakt direct de telefoon.
"Ja, Speerpunt hier, graag snel Security op de UroMax poli, ik heb hier een gevaarlijke gek met twee agressieve allochtone hangjongeren."

(wordt vervolgd)

18 opmerkingen:

Claudia zei

Hoera, Speerpunt is back!

Anoniem zei

Scholten, je maakt jezelf volledig belachelijk (voor de zoveelste keer). Prostaatkanker is geen slapstick. Je informatie en analyses zijn nuttig en scherp, hou het daar aub bij.

Hagendoorn, Rotterdam

George Berger zei

Ach Anoniem. Zonder gevoel voor humor zijn we al dood. BV. Ik had het over mijn PK met een vriend hier in Zweden. Hij zei dat hij mijn "galgenhumor" en algemene houding bewonderde. Ik zei, zonder aarzeling, Nee Johan, je hebt het letterlijk bij het verkeerde end. Het is beter als je denkt aan dat lievertje Graf Vlad van Transylvaniƫ, en wat hij deed met Ottomannen die hij niet mocht! Johan schoot in de lach. Trouwens, dat deed ik ook zodra ik las dat NVU van onze gastheer (Our Host, in de hier verbotene taal). Maar ik vroeg me ook af hoeveel lezer's die "pun" zullen begrijpen.

Anoniem zei

Meneer Scholten ,
Eventjes iets anders : ik laat me niet voor een agressieve allochtone hangjongere uitmaken ! Wat denkt die vent wel ?
"Alleen autochtone intellectuelen hebben gelijk" ?

jApi

George Berger zei

Anoniem---Als voormalige Amerikaanse allochtoon die werkzaam was aan een NL universiteit, kan ik je verekeren dat Dr Scholten een leuke caracatuur heeft gecreerd van een soort NLer die echt bestaat---in overvloed. Je moet die lui belachelijk maken, uit zelfbehoud. Ik heb zulke waardeloze types 36+ jaren meegemaakt . Ik veracht ze. Die nep-intellectuelen praten ECHT zo onder elkaar. Ook in mijn aanwezigheid, zonder te denken dat ik misschien niet gediend zou zijn met zulke racistische praatjes. Ik heb ze van repliek gediend.

George Berger zei

Nu een verband met PK. Tijdens mijn geslaagde poging om bepaalde urologische wanprestaties bekend te maken (met namen) heb ik een email geschreven aan een in Duitsland geboren en getogen PK baas. Ik vertelde hem over mijn ontsnaping. Hij beantwoorde me door niet in te gaan op mijn problemen, maar te zeggen iets als "I am sorry thatvyou had such a bad experience in OUR country." (mijn nadruk) Deze uiting heeft een subtekst; het is MIJN land maar niet UW land. Laat ik volsta om te zeggen dat mijn aantwoord niet over PK ging. Ik had het ook in de task van ZIJN land kunnen schrijven, maar Wilde mijn tijd niet verspillen. MORAAL: Te veel artsen in NL verachten Hun patienten. En nu dat PK bijna iedere dag in het nieuws is (ook hier) hou ik mijn hart vast voor de slachtoffers van een door de verzekeraar's geregeerd medisch NL. Ikbwou eigenlijk iets over Watchful Waiting, maar nu moet ik ga slapen.

George Berger zei

Eerst mijn excuses voor al die fouten in mijn twee bijdragen aan deze blog. Ik moet nog leren mijn iphone goed te gebruiken.
Ik ben zeer skeptisch ten opzichte van dat Watchful Waiting. De vader van een goede Amerikaanse vriendin is doodgegaan aan PK omdat er uitzaaiingen kwamen tussen perioden van controle. Hij was boven de 70. Een andere goede vriend van mij die in New York City woont, heeft minder dan twee jaar geleden gekozen voor dat afwachten. Hij is jonger dan ik en ik ben 67. Hij is nu bang, want z'n PSA loopt op. Zijn Gleason Score is 6. Hij denkt nu na over een operatie. Ik ben niet in staat om hem van advies te diened, maar hij denkt nu dat al dat wachten de kanker alleen maar gevaarlijker heeft gemaakt. Een jaar geleden heb ik hem hiervoor gewaarschuwd, maar ik wist en nog steeds weet te weinig af van Watchful Waiting. Gezien de link die Our Host (pardon: Gastheer) geeft, en het feit dat veel Watchful Waiters toch onder het mes gaan, vermoed ik zeer sterk dat het geen goede keuze is: NOOIT. AUB Henk, wat nadere uitleg. Met gevoel voor humor.

Henk Scholten zei

George,

Over de Orwell term Watchful Waiting

Voor een goed begrip, toets *lead time* in in de zoekbalk en dan kom je bij "Gevaarlijk Kruisje".

Lead time is de tijd die verstrijkt totdat een asymptomatische aandoening symptomen gaat geven. Voor een gemiddeld PSA Prostaatkankertje is dit 8-10 jaar. Zodra er eenmaal symptomen zijn en je behandelt deze symptomen dan is de gemiddelde 10 jaars ziekte-specifieke overleving (overleving van hen die niet aan iets anders overlijden bv hartinfarct) ca 85%. Zie de Zweedse Orebro studies waarnaar ik verwijs in Gevaarlijk Kruisje en die ik in 2008 uitgebreid besproken heb in de blog. In deze studie die startte in de 70er jaren en de langst gedocumenteerde prostaatkanker serie is werd alleen behandeld als er symptomen waren: meestal plasproblemen en een enkele keer pijn door uitzaaiingen waarvoor als behandeling respectievelijk TURP (uitschrapen prostaat) en hormonale behandeling. Let wel in deze studie werd GEEN PSA gedaan, puur op symptomen.

Als je nu lead time en Orebro combineert kom je voor een gemiddeld PSA Prostaatkankertje op 23-25 jaars ziekte-specifieke overleving van 85%, maar in de tussentijd zijn de meesten al aan iets anders overleden.

Gemiddeld.... Hoge Gleasonscores doen het slechter, lage beter. Maar de kwaliteit van biopsie Gleasonscores is zo slecht dat je er weinig aan hebt. Alleen als meerdere naalden 100% tumor bevatten heb je er iets aan.

Het PSA/biopsie combo is substandaard. Ik doe er niet aan mee. Ik laat geen PSA prikken, ik merk het wel. Out of the Box is een alternatief voor degenen die in de molen terecht zijn gekomen en het PSA spel wel willen spelen.

George Berger zei

Henk, bedankt voor de informatie en je verwijzingen. Jouw "zodra" versterkt me in m'n mening dat ik gelijk had om meteen tot behandeling over te gaan. Die hoge Gleason Score van mij--8--versterkt me in m'n mening dat m'n huidige hormonale behandeling het beste voor me is. We zullen zien. Ik zal de bronvermeldingen vandaag nog bekijken. Wat m'm NYC vriend betreft, daar kan ik geen uitspraak over doen, want ik weet niet hoe lang hij gewacht heeft sinds de ontdekking van z'n symptomen. Maar hier ook heb je m'n mening versterkt, aan de hand van de trial. Ik zou nooit zo lang gewacht hebben! Hij zegt dat hij "does herbels," en dat zijn arts "is open to alternative medicines." Deze uitspraken baarde me zorgen. Wat gezondheid betreft ben ik niet zachtaardig. Ik heb hem met klem aangeraden zo snel mogelijk een 2nd opinion te krijgen en tot behandeling over te gaan. Dat wilde hij niet doen. Dat was meer dan 6 maanden geleden. Nu pas is hij begonnen een beetje nerveus te worden.
PS. Wat jou "zodra" betreft. Meteen na mijn biopsie-bericht probeerde ik een afspraak te maken voor test's. Iemand heeft de MRI afdeling van het VUMC voor me gebeld. Ze wilden daar geen datum prikken. Wel. Ik ging daar zelf naartoe en vroeg waroom. Antwoord: "Vanwege de planning." IK: Dat is geen antwoord, enz. Zodra ik thuis was belde ik het ziekenhuis hier en regelde alles in een keer. Ik kon meteen komen. Binnen 1 1/2 week was ik weg. In de tussentijd heb ik die uroloog flink geconfronteerd met bepaalde tekortkomingen in zijn verhaal over hoe hij mij wilde behandelen. Ik was niet zachaardig, ontdekte de leeftijdsrestrictie, begon te lezen, en ging weg. Al tijdens m'n behandeling hier las ik de nodige artikelen en kon alle leemtes invullen. Medisch gezien had ik gelijk. Wat ik hier krijg is,,,,eh, Cutting-Edge, zelfs zonder Da Vinci.

Anoniem zei

Gisterenavond hier aangeland en hele nacht doorgelezen. Na alle shit op prostaatsites zus en zo hier dan eindelijk klare taal. Opgescheept met PSA 3,8 na bezoek cardioloog die zich bezorgd maakte over plasklachten die overigens wel meevallen. Zojuist uroloog afgebeld naar wie ik verwezen was. Geen zin in hun biopsie en gedoe. Ben 66 jaar met hartinfarct in verleden. Hart is mijn zwakke plek, evt operatie voor klein pestpokken prostaatkankertje zou m'n dood kunnen betekenen.

Henk Scholten bedankt en hak vooral door.
Henk van Tiggelen, Amstelveen

George Berger zei

Hallo Anoniem--je hebt gelijk. Ook ik heb verschillende Nederlandstalige prostaatsites bezocht en werd kwaad. De bijdragen op, bijv. Prostaat.nl zijn vaak net Reality TV (zielige verhalen), en de uitwisseling van "informatie" is vaak tegenstrijdig. En waroom zou ik hed advies van een wildfreemde volgen? Soms kan personen op die site een andere troosten of sterkte wensen, bijv als een geliefde aan PK overleden is. OK, maar verder past jouw "shit" prima. Toen ik een kritische noot wilde kraken op prostaat.nl, werd ik verwijderd, terwjl de kritieken van anderen mochten blijven. Per toeval ontdekte ik dat de persoon wier handelen ik wilde bekritiseren een redacteur is van prostaat.nl . Dat kan geen toeval zijn. Belangrijker nog, het laat zien wat een ongelofelijk gesloten circuit van boeven de NL gezondheidszorg "regeert."

Anoniem zei

Vanochtend ook m'n huisarts gebeld om m'n PSA gedoe en m'n weigering voor verder follow up. Hij was het volledig eens met m'n beslissing en wond zich op over het initiatief van de cardioloog om nav mijn plasklachten een PSA te doen. Hij zei me dat de meeste PSA's aangevraagd worden door specialisten die patienten voor een andere aandoening behandelen. De huisartsen in Amstelveen zijn zeer terughoudend met het aanvragen van PSA's, zei hij ook nog.

Wat betreft plasklachten, zolang ik er niet van uit de slaap gehouden wordt wilde hij niets doen.

Groet,
Henk van Tiggelen

Anoniem zei

Met instemming nieuwe rubriek Gevaarlijke Organisaties gelezen.

antiuro

Claudia zei

I second that! Wel weer enigszins sexistisch over het KWF maar alla, ik moet ook weinig van dat soort trutjes hebben.

George Berger zei

Claudia--Ik vertrouw KWF voor geen cent. Ik zal het kort uitleggen. Ik weet heel goed dat de huidige kijk op hormonenbehandelingen (Androgen Deprivation Therapy) met hoog-risiko Kanker aan het verandering ten goede is. Vandaag krijg je het voor tenminste 3 jaar bij "locally advanced, " Gleason>7, of PSA.20, voor, gedurend en na behandeling. Dit laatste heet adjuvant en in 2007 werd besloten dat 3 jaar beter is dan de oudere vorm, 6 maanden. Nou de Richtlijn van 2007 zegt dat 6 maanden lijkt voldoende te zijn. Dat staat op Oncoline , wat de infoline van KWF gebruikt om patienten van advies te dienen! ZE WORDEN MISLEID EN DE VERPLEEGSTERS BY INFOLINE WETEN DAT NIET!!. Ik heb ze eens opgebeld om hen te informeren. Ik werd verteld dat ze de Richtlijn volgen. Toen ik probeerde deze fout uit te leggen, WERD DE VERPLEEGSTER KWAAD EN ZIJ LEGDE DE HORN NEER!!! Zulke achtelijk gedoe EN desinteresse aan de paart van zelfs Infoline KOST LEVENS.

Angry Amazones zei

Wij laten onze borsten niet pletten in mammobiels en we verbieden onze mannen een PSA te laten doen. Fuck de KWF!

George Berger zei

Ja, Ms Amazone---Ik gebruikte dezelfde woorden destijds. Trouwens, dat was geen 6 maanden geleden. Het definitieve Artikel over langdurende Androgen Deprivation Therapy werd op 24 Jan. 09 gepubliceerd, in Lancet , een zeer belangrijk en toonaangevend Brits medisch tijdschrift. De "main author" (mijn excuses Henk) is Prof. Anders Widmark van de Universiteit van UmeƄ hier in Zweden (ik woon in dat land). De Zweden, Amerikanen, en Duitser's gebruiken dit al sinds ong. 2003, want Widmark en anderen waren toen al klaar en er werd over soortgelijke resultaten geschreven. Toen ik dit vertelde aan Prof O.S. Hoekstra, Radioloog op het VUMC, zei hei dat we Nederlander's hebben onze kijk op de zaak. Ik heb in 6 landen gewoond, en zulke BENEPENHEDEN werken op mij als een rode laap voor een stier. Ze houden het in NL goedkoop terwille van de verzekeraar's, de medici weten dat, en de patient wordt ten (waarschijnlijke) doode opgeschreven. Je kunt niet alleen maar KWF f-en! Geloof me. Ik heb over deze zaak werelwijd gepubliceerd en ben niet van plan op te houden, als ik een nieuw idee krijg. Zie het Blog "Opklaringen" van Prof. Marc Chavannes van het NRC, sinds April 2009, kijk onder gezondheidszorg, en je zal me overaal tegenkomen. Ik veracht die lui, vooraal Dr R.J.A. van Moorselaar Afdelingshoofd urologie van de VU, die mij 2 behandel opties gaf: in Zweden heb ik geleerrd dat ik gelij had om hem niet te vertrouwen. Ik las de literatuur en kwam tot de conclusie dat m'n leven inderdaad op het spel stond. ik had gelijk om weg te gaan. Hij weet wat ik van hem vind, hij weet dat ik veel andere mensen dit alles vertelde (met naam en toenaanm) en dat kan me geen moer schelen. Hij is de redacteur van prostaat.nl, waar ik het over heb gehad (zie boven).
Met dit alles in m'n hoofd nu, vrees ik dat je het KWF ook niet bij borstkanker kunt vertrouwen.

Anoniem zei

Ik geloof nooit in liefdesverklaringen totdat ik mijn vriend ontmoette die me alles over DR.Chamberc vertelde die zijn ex-vriend bracht, zelfs toen ze me vertelde dat ik haar niet geloofde omdat ik dacht dat ze ook hetzelfde valse spell-wiel zou hebben om mee te nemen mijn geld. Hoewel ik haar de kans gaf om alles te vertellen wat ze te vertellen heeft over DR.Chamberc, vertelde ik haar dat er veel oplichters zijn die ons geld willen nemen en dat ik nooit een slachtoffer voor hen zal zijn, ook al is mijn verloofde verondersteld met me te trouwen. een paar maanden verder wacht ik geduldig op een andere man, maar ik hield zoveel van hem. Ze vertelde me dat deze DR.Chamberc geen nep is dat hij gelijk heeft en hij heeft veel mensen geholpen om hun schat terug te krijgen, dan vraag ik haar hoe deze spelling werkt en welke vereisten ik moet doen voordat hij mijn kan gooien liefde rolt op mij? Ze vertelde me dat ik hem zou e-mailen op chamberc564@yahoo.com en ik zou hem moeten vertellen wat ik wil. Ik heb hem echt gemaild en gezegd dat ik mijn ex-kerel nodig heb. Ik vertelde hem dat mijn vriend me naar hem had gestuurd, waarom ik aan zijn werk twijfelde? Hij zei dat zijn werk 100% veilig is en zorgt ervoor dat niemand ooit naar zijn tempel is gekomen en dezelfde blijft. Ik werd stomverbaasd over zijn woorden die hij tegen me zei en er kwam een ​​gedachte bij me op hoe ik dit weet over alle dingen die we eerder bespraken. Hij zei voordat hij mijn situatie kon beginnen, dat ik geloof moest hebben en hem moest vertrouwen en andere spellchessmen moest verlaten en geduldig op mezelf moest wachten. Als ik dit alles kan zeggen, zal ik mijn geliefde 72 uur lang terug krijgen. Ik zei oke, ik beloof alleen met jou te werken, daarna gaf hij me een formulier om te vullen zoals ik deed en stuurde het naar hem met mijn foto's en de foto's van mijn ex-geliefde. Hij antwoordde me 30 minuten later en vertelde me dat zijn goden wat dingen nodig hebben om de spelling op me te gooien en mijn probleem is heel gemakkelijk als ik deze dingen kan aanbieden. Wanneer ik hem dan vraag hoe kan ik deze dingen krijgen en hoe kan ik hem naar hem sturen voor het gooien van het liefdesspel, hij vertelde me dat ik me geen zorgen hoef te maken dat er hier een verkoper in zijn eigen land is. krijg dingen voor mij. Dan vraag ik hem hoeveel kost het om al deze goederen te kopen? Hij vertelde me wat ik hem vol vertrouwen stuurde. Na een uur later belde hij me en vertelde me dat mijn probleem is opgelost dat ik 72 uur zal wachten dat mijn liefde me zal vragen zoals ik deed volgens zijn woorden toen het ongeveer 6 uur was de volgende drie dagen mijn ex belde me als hij thuis is wil hij me snel zien. Ik zei hem dat hij hoopte dat alles goed was. Hij zei ja toen ik hem vertelde dat hij kon komen, mijn ex kwam terug naar mij en hij vroeg vergiffenis dat hij wist wat er over hem heen ging. Op dit moment ben ik zo blij dat ik mijn geliefde terug heb hersteld en we zijn van plan binnenkort onze bruiloft te organiseren, ik heb DR.Chamberc gebeld en hem heel erg bedankt en hem gevraagd wat hij als een waardering voor hem moet doen, hij vertelde me dat ik moet mijn geld vergeten en behouden dat hij niet achter geld aan zit, maar om mensen te helpen die daar hulp nodig hebben, alles wat hij van me vraagt ​​is meer getuigenissen over hem geven, zodat mensen die hulp nodig hebben hem ook zullen sturen wat is Waarom ben Ik vandaag om mijn getuigenis te geven. Moge je goede man doorgaan hem te zegenen en hem langer levenloos en wijs te maken. DIT IS DR E-mail adres chamberc564@yahoo.com