10 maart 2010

Gaan we dat pikken: 8
"Breng me alsjeblieft naar Ilse"

Deel 1:  hier
Jansen keek vertwijfeld om zich heen. De hele wachtkamer zat in gespannen afwachting van wat nu zou gebeuren. Nogmaals klonk "Jansen 12-01-1951" Een ten hemel schreiende gil galmde door de wachtkamer. Het was Boukje weer. PSA Prostaatkankertjes was bang dat ze een acute kinderpsychose kreeg.

Jansen deed een paar stappen terug. De Security employees kwamen nu met grote schreden op hem af. Toen ze Jansen tot op een paar meter genaderd waren sprong Ricardo tussen hen in. "Wat zijn de heren van plan?" De employees maakten pas op de plaats. Ze keken in de ogen van Ricardo en zagen onmiddelijk dat ze hier met een professionele vechtgorilla te doen hadden. Ze maakten rechtsomkeert richting spreekkamer.

Terwijl ze terugliepen belden ze de meldkamer om extra versterking categorie A. Eenmaal weer in Speerpunts kamer ging meteen het rode lampje branden. Op hetzelfde moment kwamen uit verschillende richtingen de scootertjes van de Penjaga's op de Mannenkliniek aangesneld. Socrates werd met een taxi opgehaald en zou wat later arriveren.

Ricardo bracht Jansen in veiligheid en maande de wachtkamer tot rust. Toen het weer kalm geworden was kon Harm weer verder gaan. "Bij kankers in andere organen doet de arts pas verder onderzoek als er een knobbel is gevoeld, als er op een foto iets verdachts te zien is of als de patient symptomen heeft. De biopsie die nodig is om het vermoeden op kanker te bevestigen wordt altijd gedaan uit de knobbel of uit het fotografisch verdachte gebied. Behalve bij een PSA Prostaatkankertje, daar voelt men niets, is er op de foto niets te zien, heeft de patient niets maar prikt men blind met 6 en liefst meer naalden de prostaat aan. Met een zeer hoge pakkans want geen ander orgaan zit van nature zo vol met kanker als de prostaat."

De hele wachtkamer lag aan de voeten van Harm die zo rustig en verstandig sprak. Ricardo keek met trots naar hem. Hier stond de nieuwe Manusama, dacht hij. Boukje was iets rustiger geworden maar nog steeds niet goed. Ze lag verslapt in de armen van PSA Prostaatkankertjes met af en toe korte snikjes. "Wat moeten we doen? vroeg hij. "Breng me alsjeblieft naar Ilse", zei Boukje met een zwak stemmetje en zo gebeurde het.

Op het moment dat PSA Prostaatkankertjes met Boukje wegreedt arriveerden de eerste scootertjes bij de mannenkliniek.


(wordt vervolgd)

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit is niet alleen de leukste PK site maar ook de meest informatieve. Door de blog formule enigszins chaotisch maar dat is helemaal niet erg. Henk bedankt!

Henk van Tiggelen, Amstelveen

Claudia zei

Henk, ik ga compleet uit m'n dak!
Keep it up...

Claudia

George Berger zei

Ik ga akkord met mister/drs/dr/mr....van Tiggelen en Claudia. Als part-time chaosveroorzaker vind ik chaos vaak nuttig. Het maakt mensen attent, terwijl al die Zielige-Verhalen PK sites mij doodergert. Althans de NL sites die ik tot nu toe heb gevonden. Op het Belgische VLK site vind men echte discussies. En in tegenstelling tot prostaat.nl, worden die gesprekken niet gesloten verklaard (door Webmeester Christiaan en zijn 'editor') juist wanneer belangrijke informatie dreigt te worden doorgegeven. Daar vind je ook mensen die heuse links geven naar sites waar, bijv. bijwerkingen van medicamenten staan. Vergeet prostaat.nl, ga naar het VLK.

Henk Scholten zei

Claudia, Henk, George,

Bedankt voor jullie reacties.

Inderdaad de Vlaamse Liga tegen Kanker is OK. Je proeft hier in ieder geval meer beschaving en terughoudendheid dan op de Nederlandse schreeuwsites, "mede mogelijk gemaakt" door etc, etc. De helft van m'n lezers komt trouwens uit Belgie terwijl het aantal Vlamingen maar een kwart??? is van het aantal Nederlanders.

Take care and be good,

Henk

George Berger zei

Ja Henk, beschaving is het beste wooed om de adder op VLK te beschrijven. Ik heb nu te veel verantwoordelijkheden on daar veel te doen, maar il vind het een pretti, nuttig, en plezierig plek. Ik vond het per toeval. En indetdaad, ik kreeg niet het gevoel van "mede mogelijk gemaakt....." en ik weet van Belgische vrienden dat het niveau van onderwijs in Vlanderen hoger is dan dat van NL.

Riemersma zei

Ik lees al enige tijd met veel belangstelling prostaatkankertjes. Gaan we dat pikken? is amusant. Wat me opvalt is dat hier nooit gesproken wordt over radiotherapie, en brachytherapie. Dit zijn toch ook erkende opties. Wat is de reden hiervan?

Gedriedubbelcheckte PSA's (over periode van 4 weken)
5,2 4,9 4,9

Groet,
Victor Riemersma, Amsterdam

Henk Scholten zei

Of je doet iets helemaal of je doet het helemaal niet. Maar niet iets er tussen in. Dwz RP of Out of the Box In my not so humbly opinion zijn radiotherapie en brachy halfzachte tussenvormen van lokale therapie.

Bij een RP wordt het hele zaakje fysiek verwijderd en kan het resultaat door de patholoog beoordeeld worden. Bij radiotherapie en brachy weet je niet wat er werklelijk gebeurt is met het kankerweefsel en is er geen preparaat dat onderzocht kan worden.

Afhankelijk van de studie die je neemt bereikt na deze behandelingen 10-20% van de patienten een onmeetbaar PSA binnen 3 jaar. Bij een RP vrijwel direct in de overgrote meerderheid (dat het PSA later weer gaat stijgen is een ander verhaal). Vervelend en verwarrend is dat ongeveer eenderde tot de helft van de patienten na 2-5 jaar een PSA bounce krijg tengevolge van radiatie prostatitis. Dit zorgt voor veel onzekerheid en veel diagnostische activiteit.

Dan wat betreft neveneffecten. Impotentie komt ongeveer even vaak voor bij RP, radiotherapie en brachy. Incontinentie minder bij radiotherapie en brachy. Daartegenover staat weer vaker darmproblemen (radiatie colitis) en in sommige gevallen fistels.

George Berger zei

Henk, je zou ook iets kunnen zeggen over vormen van "combinatiebehandelingen," zoals die dat ik in Zweden kreeg. Dwz, External Radiotherapie+Brachytherapie (2x High Dose Rate)+neo-adjuvant aan het begin (Casodex 1 maand, Zoladex de hele 3 maanden)+adjuvant Zoladex voor tenminste 3 jaar. De voordelen van een variant werden beschreven door Prof. Anders Widmark et al in dit artikel: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(08)61815-2/abstract . Ik moet een keer leren hoe je klikbare links plaatst op blogs. Het is Lancet 24 Januari, 2009. Dit is een baanbrekend artikel dat gaat over zeer hoopgevend onderzoek. Als men de reeks: widmark lancet 24 Googlet kom je daar vanzelf----hoop ik. In NL moest ik het Hooggeleerde (waar?, door wie?) hoofd van het VU Cancer Center op de hoogte bringen van het artikel. Hier heb ik geen goed woord voor over.

Conservativo zei

Het slopen van de world as we know it, gebeurt via de internets en vooral op blogs. Scholten bralt er flink op los en trekt zich nergens wat van aan. Laatste groteske voorbeeld is bericht in Urowatch **Gevaarlijke Randdebielen** waar hij botweg een wetenschappelijk resultaat ontkent. Of neem Gevaarlijke Organisaties waarin KWF wordt weggezet als een Vrouwencollectief met belangstelling voor kanker en geinsinueerd wordt dat het geld opgaat aan excessieve hotelarrangementen. En dan nu dat zieke verhaal met die Molukkers waarin hij kleine huilende meisjes op schoot neemt en aanstuurt op een wild west orgie op een polikliniek. Bah, bah, bah. Een genante vertoning. Basta.

Henk Scholten zei

George, ik kom later op je vraag terug

Henk Scholten zei

Conservativo, bedankt voor je poging hier PSA Prostaatkankertjes te bevuilen en nog met gusto geschreven ook. Ik erken de Randachtige vragenlijstjes niet als wetenschappelijke methode, dat is iets anders dan ontkennen. De gansjes van het KWF krijgen er hier inderdaad flink van langs en terecht. Als zij eens wisten wat er in die dure hotelkamers met het door hun ingezamelde geld gebeurt... Inderdaad slopen van de Urologiewereld zoals we die hier kennen is 1 van de hoofddoelen van PSA Prostaatkanertjes. En bemoei je niet met Boukje of ik stuur Ricardo op je af!

George Berger zei

Hej Conservatio---Vertel ons precies waroom Dr Scholten ergens überhaupt iets van moet aantrekken. Als je DAT niet kunt uitleggen heb je geen argument maar slechts op de man gerichte retoriek. Ik begrijp je dus niet; inderdaad, je bewering is informatielos. NL is een Free Country, niet waar? (niet). Wat voor "normen en waarden" (mijn citaat) heb je het over? Die van wie? Welke instanties? Het trieste is dal te veel NLers nooit leren argumenteren. Ze kennen alleen maar kreten....zoals die van jouw. De redenen voor dit liggen diep geworteld in (1) Calvinistische Theologie en (2) de wens van de huidige regering en te veel eerdere regeringen, om het onderwijs te slopen. Als ex NL docent (en gelukkig bijna ex NLer) heb ik hier recht van spreken. Leg iets uit!

Conservativo zei

Is Scholten uroloog? Neen. Moeten we daarom enige waarde aan zijn opinies hechten. Neen. Is Scholten überhaupt
arts? Heel misschien. Maar iemand die zo tekeer gaat op Internet kan nooit een echte arts zijn.

George Berger zei

Wariom niet?

Henk Scholten zei

Je begint lastig te worden Conservativo en m'n praktijk te ondermijnen. Ter geruststelling van lezers en patienten. Op het BIG register kun je zien dat ik zonder clausules en beperkingen bevoegd ben de Geneeskunde te beoefenen. Toets H.J. Scholten in zoals als het hier staat en niet H J Scholten zonder puntjes.

Conservativo, je kan hier ook terecht voor een psychiatrisch consult. Zie voor gegevens Contact en consult in rechterkolom.

Henk Scholten zei

George,

Ik heb het abstract gelezen. Niet de volledige tekst want ik kan even niet in de full text bibliotheek door wachtwoord problemen. Over een aantal dagen weer wel. Dit is daarom een voorlopige reactie.

Allereerst gaat het hier om T3 patienten, dwz patienten bij wie bij Rectal Toucher een knobbel gevoeld wordt die door het kapsel is gegroeid. Deze tumoren zijn veel verder gevorderd dan de typische PSA Prostaatkankertjes die niet voelbaar zijn. Zeer generaliserend gesproken zijn deze tumoren zo'n 10 jaar verder dan een PSA Prostaatkankertje. Toets Lead time in in de blogzoekbalk voor meer hierover. Dit is wel belangrijk want het gaat hier over een andere groep patienten dan de focus van de blog.

Ik vat de resultaten kort samen voor hen die het Engels niet kunnen lezen. De helft van de patienten werd behandeld met bestraling plus hormonale therapie (A) de andere helft met hormonale therapie alleen (B). Opgemerkt moet worden dat de hormonale therapie na de eerste 3 maanden alleen uit flutamide bestond (antiandrogeen), de eerste 3 maanden LHRH analoog plus antiandrogeen. De 10 jaars kankersterfte in groep A was 12%, in groep B 24%. De totale sterfte respectievelijk 30% en 39%. Over neveneffecten wordt gezegd dat deze in groep A "slightly" frequenter waren zonder cijfers te noemen.

De conclusie is dat A beter is dan B. Ik heb echter een paar kanttekeningen. De hormanale therapie die gegeven wordt is mijns inziens suboptimaal. Er zijn een aantal studies van LHRH analoog vs Flutamide waarin de LHRH analoog superieur is. Als hier ook gedurende de hele periode een LHRH analoog gegeven was dan zou groep B in ieder geval dichter bij en misschien zelfs wel gelijk aan groep A gekomen zijn. Dit is natuurlijk speculatief maar niet onaannemelijk, zeker het eerste. Verder valt op dat het verschil in totale sterfte minder is dan in prostaatkankersterfte. Hoe zit dat? Zijn dit effecten van bestraling? Bijvoorbeeld inductie van darmkanker door bestraling. Over aard en ernst van de neveneffecten zou ik meer willen weten.

Voorlopig tot zover. Als ik de volledige tekst heb kan ik op enkele zaken waarschijnlijk nog wat inzoomen.

George Berger zei

Henk, Wanneer je de tekst lees die ik je opgestuurd heb zal je zien dat ondanks wat er in het abstract staat, het beoogde groep bestaat uit locally advanced OR high risk patiënten, wasronder schrijver dezes. Jevkan je afvragen hoe ze weten dat het resultaat OOK voor local high risk opgaat. Dat weet ik niet.

George Berger zei

De effectiviteit voor local high risk werd duidelijk van studies binnen individuele ziekenhuizen. Dat was ik vergeten. Maar Widmark leidde een pan-Nordik groep in de eerste volledig gerandomeseerde trial.

Henk Scholten zei

George bedankt voor de PDF, ik zal er naar kijken.