24 maart 2010

Moreel en medisch hersendood

(vervolg op columns van 19/3 en 13/3)
Blijft de vraag: wat speelt zich in die hoofden af? In die hoofden die weten dat ze 47 mannen moeten behandelen die daarvan direct letselschade ondervinden om 1 sterftegeval aan prostaatkanker na 9 jaar te voorkomen. Hier nog een keer de studie waar de New York Times en PSA Prostaatkankertjes naar verwijzen en die iedere uroloog kent.

Denkt het hoofd: "zachte heelmeesters maken stinkende wonden? Ik red een leven daarvoor moet ik hakken en dus vallen er spaanders?" Denkt het hoofd er misschien bij: "is impotentie voor een vijftiger of zestiger nou zo erg, is de helft niet al impotent en met wat Tena is er met incontentie toch ook te leven?" Of: "iedereen doet het, moet ik dan de enige zijn die geen operaties doet? En dat kan niet eens want dan wordt ik geroyeerd door de NVU?" Of wetenschappelijk: "de studie die ik doe is zo belangrijk dat ik wel moet opereren en veel ook." Of cynischer: "Ik kan de operatierobot toch niet werkloos laten dat kost klauwen geld" Of: "Maar ik heb 2 hypotheken en heb ik dan geen recht op m'n 3 wintersportvakanties?"

Nu is het zo dat het zg Active Surveillance (Orwell-term verzonnen door Professor Pensioenplan) in de mode begint te komen. Hierdoor hoeft niet iedereen direct onder het mes. In plaats daarvan wordt men onderworpen aan een ware PSA terreur met jaarlijkse biopsieen, een regime dat in de helft van de gevallen uitendelijk toch eindigt in operaties. Hier is het Medisch-technisch denken verstoord. Het belangrijkste criterium om de patient al dan niet onder Active Surveillance te plaatsen is de Gleason score. Alleen patienten met een score van 6 of lager komen in aanmerking. Hier is al Ad Nauseam besproken dat de Gleasonscore van de blinde biopsie dermate onbetrouwbaar is dat op basis hiervan geen klinische beslissingen genomen zouden mogen worden. (zie rechter kolom en hier). Maar het interesseert de urologen niets dat op grond van hun sorteercriteria voor Active Surveillance dan wel opereren/bestralen in de helft van de gevallen de verkeerde beslissing genomen wordt.

De handel en wandel van Herr Doctor Fritz en Pensioenplan cs is zowel moreel als medisch gezien beneden alle peil. Ze kunnen rustig hun gang gaan omdat niemand buiten het urologenwereldje voldoende op de hoogte is voor een kritisch oordeel. En zolang ze Drs Goedkeuring (momenteel geloof ik op de Torremolinos) maar leuke reisjes laten maken, hebben ze van VWS ook niets te vrezen.

Ter afsluiting. In de aangehaalde studie daalde de sterfte aan alle doodsoorzaken niet. Hoe zou dat komen? PSA Prostaatkankertjes vermoed dat dit het gevolg is van longembolieen en infarcten die ontstonden tijdens of vlak na de operatie bij de 47 die niet profiteerden en later tot chronisch hartfalen leidden. De zg Quality of Life studie waarop we nu al een jaar wachten en die maar niet af komt, zou hierop antwoord moeten geven.

In geduldige afwachting....
Uw Toezichthouder

21 opmerkingen:

Claudia zei

Henk je gaat maar door en door en door. En ik hoor, hoor, hoor...Ik hoop maar dat die Chinaliefjes goed voor je zorgen.

Keep it up!

Rotterdammer zei

Ik was al woest. Ik ben nu nog woester.

Henk Scholten zei

Mooie poetisch verwoorde reactie van je Claudia

Blueboy zei

Henk, weer zeer bedankt. Deze molochinstituties zijn moeilijk te slopen. Kijk naar de bankwereld waar ondanks alle corruptie de bonuscultuur gewoon doorgaat. Ablin heeft nog weinig bijval gekregen na zijn NTY artikel, maar dat kan nog komen. In dit veld van prostaatkanker ligt de zaak extra gevoelig. Gepakt worden in je kruis door een griezels als Pensioenplan daar kan uiteindelijk SBS6 verontwaardigd over worden. Boze tokkies bestormen Dijkzigt! Maar zover is het nog niet.

Zelf zit ik (58) opgescheept met een PSA van 7,6 en een negatieve biopsie. Sinds die biopsie 1 x een gedubbelcheckte van 7,65 ( 7,5 en 7,8, 3 weken interval). Ik volg nu verder je voorstel in Out of the Box.

Henk Scholten zei

Tja Blueboy, ze zullen niet snel op hun rug gaan liggen met de pootjes omhoog. Hun PR- en communicatieadviseurs zullen overuren moeten gaan draaien. Niet ondenkbaar dat ze extra formatieplaatsen gaan vragen voor media en publieksvoorlichting en wachtkamerbeveiliging gaan eisen.

Wat betreft je PSA, heel verstandig dat je Out of The box volgt.

Anoniem zei

Allemaal smaad en laster

prouro

Henk Scholten zei

OK prouro, dat van die 3 wintersportvakanties is misschien een beetje overdreven, laten we er 2 van maken. Nu tevrden?

Anoniem zei

Na even wat gegevens op een rijtje gezet te hebben , komt onze voortgangscommissie tot de voorzichtige conclusie , dat er mogelijk sprake van een in gang gezette , Darwinistische involutie onder ede van Hypocrytes is .....
-- Simplistisch Verbond --

Claudia zei

Simplisties Verbond zou je misschien wat simpeler kunnen schrijven zodat mensen als ik het ook kunnen begrijpen? Dank je.

Emiel Claes zei

Eigenlijk is dit een reactie op het bericht van 19 maart maar die thread is niet meer actueel vandaar hier een reactie. Uit dit bericht:

"On Tuesday, March 9, an op-ed in The New York Times, written by Dr. Richard J. Ablin, inaccurately asserted that the AUA supports routine PSA screening. The article has received significant attention from news outlets around the country and the AUA is working with media outlets to respond."

Nu ben ik geabonneerd op newsalerts prostaatkanker van Google en de laatste 14 dagen is het voornamelijk Dennis Hopper dat de klok slaat. Eind vorig jaar werd bij hem vergevorderde prostaatkanker vastgesteld en nu is hij terminaal. Hij had zich nooit laten screenen.

Sinds 14 dagen is de AUA ook aan het "werken met de media outlets" Coïncidentie of PR?

Anoniem zei

Interessante observatie. Ik zou zeggen PR

antiuro

Anoniem zei

Tsja , die Dennis Hopper (Modderschuit) is natuurlijk nogal wat belangrijker dan die hele Ablin(s) (Perhaps?) .
Claudia : er staan maar drie moeilijke woorden in de uitspraak van van onze voortgangscommissie :
1) Darwin : een Engels rijkeluiszoontje die , toen hij zich een beetje verveelde , met een schuitje de Grote Stille Oceaan opzeilde . Aangezien er niet veel te doen was , liet hij zijn licht schijnen op wat torretjes en schildpadjes . Waarschijnlijk ook omdat hij een bloedhekel had aan bloed . Zijn belichting schreef hij allemaal op in een boekje .
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
Mensen , die door dit boekje in vervoering zijn geraakt , worden door onze voortgangscommissie darwinisten genoemd .
2) Involutie : als er alleen maar evolutie ( "voortwenteling " of opbouw ) zou zijn , zou Adam ( de eerste , en Eva de eerste zo je wilt ) nog steeds in leven moeten zijn . Er is echter gebrek aan bewijs daarvoor . Daarom zal er ook sprake zijn van involutie ( "terugwenteling" of afbraak )
3) Hypocrytes : is een verzinsel van onze voortgangscommissie . Het begrip vertegenwoordigt het verschijnsel van een leugentje , om een belang van de ondergang te redden .
Hypocrytes word door de voortgangscommisie gezien als de voorganger van Hippocrates .
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hippocrates_van_Kos .
Naar deze arts is een eed vernoemd . Er is ook een Nederlandse , actuele variant :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eed_van_Hippocrates .
Hoogachtend :
-- Simplistisch Verbond --

Anoniem zei

Betreft Dennis Hopper:

Verbijsterend hoe men hier de feiten ontkent en een samenzweringstheorie verzint. Dennis Hopper gaat sterven aan prostaatkanker hetgeen te voorkomen zou zijn geweest als hij zich tijdig had laten screenen.

prouro

Henk Scholten zei

prouro,

Ga naar het archief voor het stuk van 8 november waarin cijfertjes.

Daar kun je lezen dat door screening de prostaatkanker sterfte met 0,07% nl van 0,36% naar 0,29%. Om in hele getallen te blijven, per 10000 screenees geen 36 maar 29 doden door prostaatkanker.

Heel misschien dat Dennis Hopper bij die gelukkige 7 had gezeten maar daarvoor zouden dan wel 7x47=329 anonieme amerikanen ernstig mishandeld moeten worden.

Claudia zei

Zag vanmiddag pas in rechter kolom link Prettig Gesprek met Nicolaas Pierson. Met open mond gekeken, wat een prachtige uitzending!

Anoniem zei

Lees zojuist in de Volkskrant dat Paul Witteman vandaag wordt geopereerd aan prostaatkanker. Witteman hoopte dat hij pas na half mei geopereerd hoefde te worden, maar artsen hebben hem dit ontraden.
Pauw gaat het tijdelijk alleen doen, verwacht wordt dat Witteman over 2 of 3 weken terugkeert.

antiuro

Blueboy zei

Antiuro bedankt, de Oppersukkel van de NOS gaat dus onder het mes. Ben benieuwd of en in hoeverre hij nu ROLmodel gaat spelen voor National TeeVee namens de United Professors.

Anoniem zei

Gisteren steun uit onverdachte hoek voor PSA prostaatkankertjes.
In NOVA gaf Maarten 't Hart als eerste in een reeks bekende Nederlanders zijn suggestie voor bezuinining op de overheidsfinancien.
Hij pleitte voor het afschaffen van de schreening op kanker. Naast darm-, borst- en baarmoederhalskanker noemde hij ook prostaatkanker als voorbeeld.
Jammer dat hij bij zijn afweging van kosten en baten niet het geestelijk en lichamelijk leed dat gescreenden wordt aangedaan noemde.
Ook was het jammer dat Arnold Heertje die commentaar mocht leveren, het niet helemaal begrepen had.
Hij dacht dat Maarten van het Hart pleitte voor het niet meer behandelen van oude mensen met levensbedreigende ziektes.

Kees

Henk Scholten zei

Kees, bedankt voor je bericht. Goed van Maarten. Ik heb de afgelopen dagen de zorgbezuinigingen enigszins gevolgd. De ambtelijke werkgroep wil een entreekaartje van E 775, naast hogere premies en minder gedekte voorzieningen. Nauwelijks woorden over de aanbodzijde.

Het aanbod raakt meer en meer vervreemd van de vraag: prostaatkankertjes, mammobielkankertjes, baarmoederkankertjes. Eerst SYMPTOOMLOZE mensen bang maken via KWF en verwante stichtingen, platforms etc dan aanbieden en cashen.

Nog groter dan de kankertjes business is de Diabetes 2 business. itt tot diabetes 1, waar mensen daadwerkelijk symptomen van suikerziekte ondervinden is diabetes 2 een uitvinding van academici en industrie. Net als PSA zijn het hier ook getalletjes die alle bemoeienissen triggeren. De patient zelf heeft nergens last van. Hier gaat enorm veel geld in om. Ook veel angiogrammen en open hartoperaties horen tot deze categorie

Door de zg marktwerking komt het accent meer en meer te liggen op symptoomloze fancy-ziekten die alleen in de hoofden van artsen bestaan, niet in de lichamen van patienten. Belangrijk gemeenschappelijk kenmerk van deze nieuwe ziekten is dat ze procesmatig op een industriele manier verwerkt kunnen worden en makkelijk ingepland kunnen worden in de schema's van zorgmanagers.

Door al deze bedrijvigheid krijgt de echte patient, iemand met een symptoom, steeds minder aandacht. Zo iemand is zelfs een beetje vies en al gauw een zeurpiet.

Nu dus om toegelaten te kunnen worden tot dit zorgparadijs nog entree betalen ook. Dit gaat niet gebeuren. Men zal zich gaan afvragen "Wat krijgen we ervoor?"

In plaats van entree te gaan heffen dienen naar mijn mening de zorgparadijzen afgebroken te worden te beginnen met het paleis van professor Pensioenplan. Dat levert veel meer op en bespaart de Nederlandse man niet alleen geld maar ook nodeloos toegebrachte verminkingen.

Van al deze fancy-ziekten zijn prostaatkankertjes het meest in het oogspringend gezien het hier gebruikte grove geweld dat tot ernstige letselschade kan leiden (wat 't Hart zich mogelijk niet bewust is). De pilletjes die voor diabetes 2 gebruikt worden geven weliswaar bijwerkingen maar kosten vooral veel geld.

Anoniem zei

test

Anoniem zei

Die Zorgparadijzen zijn een illusie.
Die illusie ontstaat ondermeer door het vertrouwen dat ingewikkelde apparaten inboezemen in combinatie met die strakke computeruitdraaien. Dat maakt indruk!. En natuurlijk die after shave lucht.

vdH