19 januari 2009

Nog steeds geen antwoord


DE ERSPC trial (European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer), met hoofdkwartier in Rotterdam, loopt nu al meer dan 15 jaar.
In deze trial wordt het effect op de sterfte aan prostaatkanker onderzocht door een grote groep mannen die een PSA test onderging te vergelijken met een even grote groep mannen die geen PSA test kreeg. Nog steeds is het wachten op de definitieve ERSPC-publicatie, nog steeds hebben we geen antwoord op de vraag of PSA-screening de sterfte aan prostaatkanker al dan niet vermindert.

Als er een sterftevermindering was geweest dan was daar natuurlijk al lang over gepubliceerd. Nu we maar niets vernemen van het duur betaalde onderzoeksteam (alleen in Rotterdam al 40 medewerkers) kunnen we er rustig vanuit gaan dat screening voor prostaatkanker in ieder geval de eerste 15 jaar geen sterftevermindering oplevert.

Wat zullen de spindokters er van gaan maken?

Mogelijk dat hun spreadsheets toch een subgroepje weten te genereren waarbij een lichte sterftevermindering optreedt. Dit kan dan opblazen worden en gepresenteerd worden als een positief resultaat (door Renee Froger in een show van Ivo Niehe).

Eerst was ons 2005 beloofd als uiterste publikatiedatum, daarna 2007 en daarna 2008, nu maar weer afwachten of we in 2009 iets te horen krijgen.

Geen opmerkingen: