28 januari 2009

Leadtime


Leadtime is de tijd die verloopt tussen een positieve screeningstest en het optreden van symptomen als men niets zou doen.

Ik heb leadtime in een eerdere kolom al kort aangestipt en noemde toen een periode van 8-10 jaar. Nu heb ik een referentie, uit Rotterdam nog wel. Hierbij komt men uit op een periode van gemiddeld 10-12 jaar. Dwz de eerste 10-12 jaar levert PSA screening in ieder geval niets op. De jaren daarna vrijwel zeker ook niets, maar daarvoor moeten we wachten op de uitkomsten van de ERSPC.

Deze 10-12 jaar is een gemiddelde. Over de consequenties voor het individu is niets te zeggen. Tumoren met een Gleason som van 8 of hoger bij biopsie zullen gemiddeld eerder symptomatisch worden en tumoren met een Gleason som van 6 of lager later. De biopsie Gleasonscores zijn echter dermate onbetrouwbaar dat dit in de praktijk nauwelijks houvast geeft. (zie kolommen december 2008). Alleen als alle 6, 8 of 10 naalden vol zitten met Gleason 5 en 4 patronen hoeft men niet te twijfelen, maar dat is een zeldzaamheid.

Geen opmerkingen: