01 april 2009

Out of the Box 4
Vraag om te beginnen tenminste 3 PSA's


Stel er is een PSA van 4,9 ng/ml bij je gemeten. Heb je dan een PSA van 4,9? Internetvriend en geestverwant Terry Herbert liet bij wijze van experiment in 2000 z'n PSA op 28 achtereen- volgende dagen bepalen, iedere dag op hetzelfde tijdstip door hetzelfde lab. Zie hier het resultaat van dit unieke experiment.

RESULTATEN VAN EEN 28 DAAGS PSA EXPERIMENT

01/28 4.90
02/28 5.00 +2%
03/28 4.90 -2%
04/48 5.00 +2%
05/28 4.90 -2%
06/28 5.00 +2%
07/28 5.00 0%
08/28 4.90 -2%
09/28 4.70 -4%
10/48 5.20 +11%
11/28 5.00 -4%
12/28 4.70 -6%
13/28 5.00 +6%
14/28 4.80 -4%
15/28 4.50 -16%
16/28 5.30 +18%
17/28 5.00 -6%
18/28 6.00 +20%
19/28 6.00 0%
20/28 5.60 -7%
21/28 5.00 -11%
22/28 4.60 -8%
23/28 4.60 0%
24/28 5.20 +13%
25/28 5.50 +6%
26/28 5.30 -4%
27/28 5.40 +2%
28/28 5.20 -4%

In het geval van Terry kon een PSA van 4,9 ng/ml dus evengoed een PSA van 4,5 of 6,0 zijn. PSA variaties zijn ook bij groepen patienten onderzocht. Roehrborn deed 2 PSA metingen kort na elkaar bij 295 patienten van wie het eerste PSA lager was dan 10 ng/ml. Bij 70% lag het verschil tussen de eerste en de tweede PSA binnen +/- 1 ng/ml, bij 30% boven de +/- 1ng/ml. Van deze laatsten bij 53 van de 295 (18%) een verschil tussen de +/-1 en +/- 2ng/ml, bij 20 van de 295 (7%) een verschil tussen de +/- 2 en +/- 3ng/ml en bij 16 van de 295 (5%) een verschil van meer dan +/- 3ng/ml. Een andere studie vond een variatie van 30% bij mannen met een PSA tussen de 4 en 10 ng/ml.

Bent u daar nog?

Zowel bij Terry als in de 2 studies waren er geen andere PSA verhogende activiteiten of omstandig- heden (zie verderop). Bovengenoemde schomme- lingen zullen voor een deel het gevolg zijn van onvermijdbare foutmarges bij immunochemische assays zoals PSA bepalingen (batches van reagentia die niet 100% gelijk zijn, calibratie onnauwkeurig- heden). Voor zo min mogelijk ruis is het een goede regel PSA bepalingen altijd door hetzelfde lab te laten verrichten. Maar ook bij strikt gelijke laboratorium omstandigheden (zoals hoogst waarschijnlijk bij Terry het geval) blijven er grote schommelingen die zeer onbevredigend biologische of fysiologische variaties genoemd worden.

On top of this stijgt het PSA na ejaculatie en rectaal toucher (betasten van de prostaat) bij ongeveer de helft van de mannen met ongeveer 25-50%. Aangezien de PSA halfwaardetijd in het bloed ongeveer 3 dagen is zou men idealiter meer dan 5 dagen moeten wachten met een PSA om dit effect teniet te doen. Ter geruststelling: fietsen heeft geen invloed op het PSA.

Wat doet Herr Doctor Fritz van het ERSPC met deze informatie? Niets. Bij een PSA van 3,1 ng/ml produceren z'n ERSPC computers automatisch een uitnodiging voor een biopsie. En professor Prostaat Pensioenplan? In z'n hele kankerboekje geen woord over PSA variaties. Je vraagt je af waarom. De enige reden die PSA Prostaatkankertjes kan bedenken is dat de heren vinden dat PSA evaluatie dan zo gecompliceerd en tijdrovend wordt dat ze er beter mee kunnen ophouden en dat is het laatste wat ze willen.

PSA Prostaatkankertjes stelt zich op het standpunt dat als je eenmaal een PSA waarde hebt dit dan ook grondig te evalueren. Zo grondig als in Terry's experiment is waarschijnlijk niet haalbaar, maar op tenminste 3 PSA's over een periode van 3 weken moet te doen zijn. Dan heeft men een redelijk goede indruk over de ware hoogte van het PSA.

Volgende keer gaan we het hebben over PSA bewegingen over periodes van jaren. Verder hebben enkele lezers gevraagd wanneer PSA Dichtheid en Vrij PSA/Totaal PSA aan de orde komen. Dit wordt waarschijnlijk aflevering 6.

8 opmerkingen:

Jos de Wit zei

Inderdaad, dit kreeg ik in de spreekkamer niet te horen.

Wat betreft Roehrborn cijfers. In de link is wel de 30% > +/- 1 ng te vinden maar niet de gedetaillerde cijfers die u geeft. hoe komt u aan die cijfers?

Henk Scholten zei

Voor de gedetailleerde cijfers moet je naar Urology om het hele artikel digitaal te kopen. Ik heb hier wel een print van de volledige publikatie, maar geen digitale versie.

Gert Meinders, Amsterdam zei

Zitten alle urologen er naast en heeft alleen Scholten gelijk? Dat kan ik me niet voorstellen. Aan de andere kant Scholten overtuigt en is ook goed gedocumenteerd. Ook schrijft hij leesbaar. Maar ik hou een gevoel van dit kan niet kloppen of dit kan niet waar zijn. Het is niet mis wat we hier lezen!

Waar blijven de urologen? Kennen zij deze blog?

Henk Scholten zei

Tja, ik weet dat er een aantal urologen zijn die deze blog lezen. Maar het is niet in het belang van PSA Prostaatkankertjes hier in het openbaaer te zeggen hoe ik dat weet.

Maar dit kan ik makkelijk kwijt. Via een programma kan ik globaal zien uit welke regio en land mijn bezoekers komen. Meer dan 95% komt uit Nederland en Belgie, een enkeling uit Suriname, Zuid Afrika en Spanje. Rond de 18e toen de ERSPC resultaten in Stockholm werden gepresenteerd en waar ook een aantal Nederlandse urologen aanwezig waren kreeg ik ineens dagelijks 10-20 hits uit Zweden. Nooit eerder had ik hits uit Zweden. Op hun hotelkamer zaten ze stiekum PSA prostaatkankertjes te lezen!

Verwacht niet dat de urologen snel zullen reageren op een openbare blog. Dit is een gilde dat graag enige afstand houdt van het publiek. Aan de andere kant ze hebben een PR bureau dat hen klemmend zou kunnen adviseren onder deze omstandigheden juist wel aan de openbare discussie mee te doen. We zullen zien. Ondertussen weet ik dat er een aantal urologen zijn die ook dit weer lezen.......

Anoniem zei

>>Op hun hotelkamer zaten ze stiekum PSA prostaatkankertjes te lezen!>>

Ik lig dubbel van het lachen! Weer hartelijk bedankt voor het laatste stukje. Wij, m'n man dan, gaan werk maken van die 3 psa's

Groeten

Claudia

Check it Out zei

Henk (Hendrik Jan) Scholten is van 1996 tot 2007 de lijfarts geweest van Nicolaas Pierson van het bekende bankiersgeslacht en zelf ondermeer sponsor van de Dierenpartij. Bij Pierson werd op 43 jarige leeftijd gemetastaseerde prostaatkanker vastgesteld. Op de boedhistische omroep is online een documentaire te bekijken van Pierson 6 maanden voor zijn dood. Aan het eind van de documentaire is ook Henk aan het woord.

http://player.omroep.nl/?aflID=4914002

Henk Scholten zei

check out, je hebt nu in je diverse reacties wel alles bij elkaar gesnuffeld wat er over me te vertelen valt...

Nu er waarschijnlijk lezers zijn die naar deze documentaire gaan kijken wil ik voor de goede orde enige zaken verduidelijken die in het interview, waar flink in is geknipt, niet helder overkomen.

Ik stelde Pierson voor de behandeling van Mitterand te imiteren en niet met Lucrin dat ook al in 97 de standaardbehandeling voor gemetastaseerd prostaatkanker was. Bijzonderheden over deze behandeling waren tussen de regels door te lezen in Gublers boek "Le grand secret". Gubler was de arts van Mitterand. De kern van de behandeling bestond uit het toedienen van oestrogenen. Zoals uit de documentaire blijkt was Pierson behoorlijk oosters georienteerd. Nu kwam ik erachter dat in de US een chinese kruidenmix genaamd PC Spes met alle kenmerken van oestrogenen (oa borstvorming) door sommigen met succes werd gebruikt bij prostaatkanker. Dit vertelde ik Pierson. Pierson wilde zeker de oestrogenen maar als het kon op oosterse wijze. Zo gezegd, zo gedaan. In het interview zeg ik zoiets als, "als ik hetzelfde kan krijgen met oosterse spullen dan neem ik die oosterse spullen", wat lijkt alsof het me allemaal niet veel kon schelen, terwijl ik juist enorm veel checks en dubbelchecks had gedaan op PC Spes maar die context was er uitgeknipt. Later bleek dat PC Spes was vermengd met westerse oestrogenen! Het werd uit de handel gehaald. We zijn toen overgegaan op DES, een synthetisch oestrogeen. We hebben veel plezier gehad over deze coincidentie met oosterse en westerse aspecten. Ik zei je kunt die chinezen nooit vertrouwen, daar kon Niek wel om lachen.

Wat betreft de Taxotere. Pierson werd er op het laatst te ziek van. In overleg met Prof Gerritsen van het VUMC werd toen besloten ermee te stoppen. Gerritsen was de man die het chemo aspect superviseerde. Ik kan hem van harte aanbevelen als iemand van jullie ooit in dit stadium van de ziekte komt.

Anoniem zei

Ik lees hier weinig over HIFU en laserptherapie. In Duitsland is er Die Heidelberger Klinik für Prostata-
Therapie wurde 15 Jahre alt. Aus
diesem Anlass veranstaltete die renommierte
Privatklinik am 10. Oktober
2009 einen Tag der Offenen Tür.
Die Besucher standen Schlange - sowohl
bei den Fachvorträgen als auch
in der Klinik selbst, die an dem Tag allen
Besuchern zur Besichtigung offen
stand. Dr. Thomas Dill referierte über
„Moderne minimal-invasive Diagnostik“,
Dr. Markus Schmidt-Gawaz zog
eine Bilanz nach sieben Jahren HIFUTherapie
in Heidelberg, und Dr. Joachim-
Ernst Deuster beschrieb die
Chancen und Möglichkeiten des
Greenlight-Power-Lasers.