04 juni 2010

Zomaar een hardwerkende uroloog

Er zit een man met z'n vrouw op de PSA-poli. De uroloog weet hen te vertellen dat ze samen prostaatkanker hebben. De man en de vrouw wisselen een korte blik. De uroloog spreekt alsof hij net het wiel heeft uitgevonden. Uit z'n ogen spreekt "kijk mij eens even modern zijn." In z'n achterhoofd ratelt het kort dat de kans 1 op 48 is dat het paar werkelijk wat aan hem heeft en dat er waarschijnlijk veel ellende in het verschiet ligt. Maar omdat hij altijd positief blijft denken, knipt hij deze vluchtige gedachtes snel uit z'n goede gevoel. "We gaan voor genezing", besluit hij met een aanstekelijk enthousiasme, en u mevrouw laten we ook niet in de steek, maar we gaan u helpen te leren omgaan met de eventuele neveneffecten en hoe dit bespreekbaar te maken." Uit de printer rollen een aantal formulieren, er worden wat kruisjes gezet en vriendelijk gekeken. Dit is strak, dit is modern, dit kan niet verkeerd zijn.

De uroloog geeft gas en trekt even door tot 160. Pensioenplan doet het, Speerpunt doet het, Kil doet het en Marion Bloem vindt het allemaal OK. En ik zou het dan niet doen? Screenen en robots zijn de toekomst en mag ik misschien meegaan met m'n tijd? Dan schiet de sportleraar door z'n hoofd die zich met tegenzin uiteindelijk liet helpen en die nu volledig incontinent en failliet thuis zit. Een korte flits maar want de mobiel gaat. Het is Speerpunt. Of hij zin heeft nieuwe robotsoftware uit te proberen op 2 Bulgaarse vrijwilligers. Eigenlijk niet, maar ja, je zegt niet zo gauw nee tegen Speerpunt. Hij rijdt de oprijlaan in en denkt bij zichzelf, het is hard werken maar het is een goed leven.

Als hardwerkende Nederlander staat hij iedere ochtend om 6 uur op. Z'n eveneens hardwerkende vrouw is er dan ook al uit. Na het ontbijt laat hij de hond uit waarbij hij andere hardwerkende Nederlanders tegen komt die ook hun hond uitlaten. "We gaan er weer hard tegen aan," zeggen ze soms tegen elkaar bij wijze van groet. Om half acht is hij in het ziekenhuis. Door de operatierobot is het werk wel een stuk confortabeler geworden. Vroeger moest hij 2 tot 3 uur in een ongemakkelijke houding opereren, nu hangt hij in een fauteuil de joysticks te bedienen met een 3-D kijker op. Als hij zich afvraagt of je dit nog wel hard werken kunt noemen denkt hij maar dat dit het Nieuwe Harde Werken is.

Dan 's middags de PSA-poli. De gesprekken gaan nergens over, maar zo is dat tegenwoordig nu eenmaal vind hij, daar heeft hij mee leren leven. Geen symptoom, geen klacht, geen zieke patient. Alleen de PSA, de Gleason getalletjes en het spreadsheet en  de hele middag babbelen over kansberekeningen, sinds kort met een mooi meekijkschermpje voor de patient. De nieuwste mode:  kans op succes doorrekenen van Active Surveillance. Kan hij er wat aan doen dat de urologie die kant op is gegaan? Gewoon mee blijven doen is zijn devies. Veel angsten en zorgen bij de patienten, even goed bij de man als bij de vrouw. Begrijpelijk, begrijpelijk! Maar is het zijn taak dan als arts te zeggen dat er niets aan de hand is? Dankzij Marion is er nu gelukkig nog meer ruimte om te praten. Haar adviezen volgend overwegen hij en veel andere urologen een psychotherapeut in hun maatschappen op te nemen. Urologie blijft een groeispecialisme. Hij vindt dat hij indertijd een goede keuze gemaakt, maar dat het vak zo zou verweken had hij nooit gedacht.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een misantropische karikatuur. Sluit goed aan op een eerdere discussie over uro mentaliteit of deze arrogant is of kwaadwillend. Dit neigt naar arrogantie maar boven al naar kleinburgelijk materialisme en onverschilligheid.

Jelle Joustra

Anoniem zei

FYI : Eed van Hippocrates - Wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eed_van_Hippocrates :

" Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken , gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patient voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patient geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd . Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden . Ik zal mij open en toetsbaar opstellen , en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving . Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen . Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis , ook niet onder druk . Ik zal zo het beroep van arts in ere houden . Zo waarlijk helpe mij God almachtig / Dat beloof ik ."

-- Simplitisch Verbond --

Claudia zei

Henk, nogal een makabere lulligheid heb je neergezet! En ik, sicko, moet nog lachen ook
(altijd met een traan)

Die hardwerkende Nederlanders. Daar word ik ook zo moe van. Alle Nederlanders die werken zijn hardwerkend, inclusief alle lijntrekkers. Zelfs Femke Halsema heeft het over hardwerkende Nederlanders. Bah, bah, bah..

Keep it up en cherio,
Claudia

Hendrik Scholten zei

Simplisties Verbond, bedankt dat je dit hebt laten zien voor degenen die hiermee onbekend zijn. Alle regels worden bij vroege opsporing en behandeling met voeten getreden maar ons Prototype meent: "Ik werk toch hard, dan is het toch goed?"

George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Hendrik Scholten zei

Kwaadwillend vat ik op als het expres toebrengen van letsel. Ik geloof niet dat de urologen in die zin handelen. Wel dat ze de 1/48 verhouding wegrationaliseren om hun comfortabel kleinburgerlijk leven te rechtvaardigen, dwz ze handelen onbewust. Dit is zo mogelijk nog griezeliger. De rationalisering is het rigide volhouden dat 1 sterftegeval minder letselschade bij de overige 48 rechtvaardigt.

George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Hendrik Scholten zei

Take it easy George. Na de middeleeuwen hebben we hier de Gouden Eeuw gehad. Het politiek en culturele klimaat is hier inderdaad momenteel nogal beklemmend maar er blijft altijd wel een klein groepje Piet Heins, Brederodes en Jan Steens die de pit er in houden.

George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
George Berger zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.