02 februari 2009

Prostatitis


Prostaatkanker en chronische prostatitis veroorzaken beiden PSA stijgingen. Vaak zijn ze allebei aanwezig in 1 patient. Het is niet uit te maken hoeveel nanogram afkomstig is van de prostaatkanker en hoeveel van de prostatitis. Dit is een van de vele redenen waarom de PSA test zo problematisch is.

Prostatitis betekent ontsteking van de prostaat. Ontsteking kan ontstaan door bacteriele infectie of door chronische aspecifieke prikkeling. Chronische prikkeling kan een mechanische of chemische oorzaak hebben.

Er zijn auteurs die prostatitis verantwoordelijk houden voor ontstaan en groei van prostaatkanker. Dit zou gebeuren door het lokaal vrijkomen van toxische stoffen uit het ontstekingsgebied die een stimulerende invloed hebben op de celdeling van omliggende prostaatcellen.

Een dergelijk mechanisme speelt bij longkanker. Roken (chronische prikkeling) veroorzaakt ontsteking en de onsteking speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van longkanker.

Voorkomen van en groeivertraging van reeds aanwezige prostaatkanker zou volgens deze theorie bereikt kunnen worden door het bestrijden van de prostatitis. In het geval van bacteriele prostatitis kan dit goed door antibiotica te geven. Bij chronische aspecifieke prostatitis ligt dit moeilijker.

Prostatitis als (mede)veroorzaker van prostaatkanker wordt door bijna geen enkele uroloog serieus genomen. Bijgaand een abstract afkomstig uit het Memorial Sloan Kettering Instituut, toonaangevend op het gebied van de medische behandeling van prostaatkanker.

Geen opmerkingen: