16 februari 2009

Robot Gekte


Na de Boulevard Hype rond Renee Froger die in 2005 helemaal naar Frankrijk moest voor een gerobotiseerde RP, is de robot ook in Nederland populair geworden. Je bent nu een beetje een sukkel als je voor minder gaat.

Als ik goed geinformeerd ben zijn er op dit ogenblik 8 Da Vinci robots in Nederland en komen er voor het eind van het jaar nog 3 bij. Een robot RP is minder traumatisch dan een gewone RP wat als voordeel heeft dat er minder bloedverlies tijdens de operatie. Daartegenover staat dat de procedure langer duurt waardoor de narcoserisico's groter zijn. De chirurgische uitkomst verschilt niet met die van een gewone RP, ook niet qua impotentie en incontinentie. Referentie

Deze robots kosten 1,5 miljoen euro per stuk en hebben hoge personeels- en exploitatiekosten. Waar eenmaal zo'n robot staat zal deze ook gebruikt moeten worden. De aanwezigheid van een robot is nu een extra factor geworden bij de afweging om een RP te doen, maar dit zullen urologen niet zo zeggen.

Als je robot operatie prostaat intikt op Google krijg je een gesponsorde link van het Maasstad Ziekenhuis te zien. Hier wordt duidelijk aan de weg getimmerd. Als je op de link klikt kom je op een informatiepagina waar ondermeer dit staat: Waar meer dan de helft van de mannen impotent raakt als gevolg van een prostaatkankeroperatie door middel van reguliere open chirurgie, vermindert een operatie met behulp van de robot aanzienlijk de kans op incontinentie en impotentie. Dit is geen
informatie maar een verkooppagina om patienten te lokken. PSA Prostaatkankertjes heeft het Maasstad Ziekenhuis om opheldering over deze claim gevraagd maar nog geen antwoord gekregen.

1 opmerking:

Henk Scholten zei

Na 2 weken werd het woord "aanzienlijk" verwijderd en daarmee stelden we ons tevreden.