05 februari 2009

Too late


Vroeger, toen er nog geen PSA was, was er veel minder prostaatkanker, ongeveer 4000 patienten in 1991 tegenover ongeveer 8000 nu. De 4000 extra zijn PSA Prostaatkankertjes.

Als je prostaatkanker had dan was je in 1991 bijna altijd ouder dan 70 jaar.

Nu lopen er door het vele PSA-geprik ook grote aantallen vijftigers en zestigers rond met prostaatkanker, waarvan velen met letselschade (incontinentie impotentie) vanwege de behandeling die ze ondergingen.

Wat verder verslechterde was het sterftecijfer. 2100 mannen in 1991 tegenover tegenover 2400 mannen in 2007. Zouden lokale behandelingen van PSA Prostaatkankertjes (RP, radiotherapie) een sterfteverhogend effect kunnen hebben?

Allereerst 1 tot 2 op de 100 mannen sterft tijdens de RP-operatie. Sommige centra scoren beter, andere slechter. Deze sterfte moet geboekt worden als prostaatkankersterfte. Gezien het langdurig natuurlijk verloop van prostaatkanker en de lage sterfte eraan, hebben deze directe sterftegevallen veel gewicht.

Vanaf een inhoud van ongeveer 2 kubieke millimeter (0,002 cc) gaat het tumortje eigen bloedvaatjes ontwikkelen en raakt zo verbonden met het systeem. Aansluiting op de bloedsomloop betekent dat het zich zelfstandig kan voeden en niet afhankelijk is van diffusie van bouwstenen uit de directe omgeving. Het betekent ook dat het z'n afvalstoffen en allerlei groeifactoren die het maakt kwijt kan in het systeem. Deze groeifactoren bevorderen ongetwijfeld het metastatisch proces. Ter vergelijking het volume van PSA Prostaatankertjes ligt tussen de 0,2 en 2 cc. Het window of opportunity is dan al ruim gemist.

Een micrometastase is zo klein dat deze niet met imagingtechnieken zichtbaar gemaakt kan worden. Micrometastasen kunnen al voorkomen bij een heel klein volume van de primaire tumor. Verder zijn er aanwijzingen dat door het wegnemen van de primaire tumor micrometastasen juist sneller gaan groeien. Als dit werkelijk klopt dan blijft er niets meer over van het hele idee "curatieve behandeling". Zo'n behandeling zou dan altijd mosterd na de maaltijd zijn en bovendien nog schadelijk ook.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit klinkt huiveringwekkend.

Vergeet ook niet complicaties door de operatie zoals thrombose en infacten.