20 februari 2009

Uitstellers


Ik weet niet hoeveel miljoenen onderzoeksbudget, subsidies, sponsorgelden en ziektepremies het ERSPC jaarlijks verbrandt om de tientallen Erasmus formatieplaatsen, commissies, committees, promotieonderzoeken en PR-activiteiten te financieren. Al jaren achtereen en in uitbundige mate.

De ERSPC staat voor European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer. In de sectie Rotterdam wordt de overleving van 21000 mannen die gescreend zijn vergeleken met 21000 mannen die niet gescreend zijn.

De ERSPC uitslagen zijn belangrijk omdat er dan een stevig fundament ligt voor een advies om al dan niet een PSA te laten prikken.

Eerst zouden de 12-jaarscijfers in 2007 gepubliceerd worden. Toen werd het 2008. In oktober 2008 werd bekend dat het uitgesteld werd naar begin 2009. Zojuist belde ik op en zei dat het inmiddels begin 2009 was en wanneer de publikatie kwam. Ik kreeg te horen dat er weer uitstel was en dat het 2010 zou worden. Begin 2010? Daar wilde men nog geen uitspraak over doen.

Waarom? Het Quality Control Committee schijnt in de clinch te liggen met het Data Monitoring Committee en het Causes of Death Committee. Helaas moet ik het woord schijnen gebruiken want degene die wel stellig was over de uitsteldatum wist hierover niet het neusje van de zalm.

Ik vermoed dat de gedachte is: Laten we het zo lang mogelijk rekken, dan genieten we nog een paar jaar van onze toeslagen, congressen en partnerprogramma's. Wouter Bos zou moeten zeggen: Nu publiceren of ik draai de geldkraan dicht.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het bepalen van de sterfte gaat grote problemen geven en discussies.

Neem een man die op de operatietafel een infarct krijgt en een paar weken later thuis aan hartfalen overlijdt.

Een cardiale dood of een prostaatkanker dood?

Dr X

Anoniem zei

Wat over een zelfmoord door chronische ernstige incontinentie?

Wolfje

Anoniem zei

>>Een cardiale dood of een prostaatkanker dood?>>>

Mogelijk gaat de prostaatkankersterfte door screening iets omlaag, maar blijft de totale sterfte gelijk of wordt zelfs hoger door meer sterfte aan andere ziekten die geluxeerd zijn door de ingrepen. Vergeet ook de lange termijn effectenvan bestraling niet.

Henk Scholten zei

De hele chirurgische preventiegeneeskunde staat op het punt in te storten. Niet alleen bij prostaatkanker, maar ook bij borstkanker.

In Zweden en Denemarken loopt de opkomst bij bevolkingonderzoek naar borstkanker hard terug. Men gelooft de praatjes en het gegoochel met cijfers gewoon niet meer.

Geld gaat ook een rol spelen nu we in een diepe recessie belanden.

Anoniem zei

Ik ben wezen kijken op de ERSPC site. De bureaucratie druipt er vanaf. zeer fraudegevoelig.

Wolfje

Henk Scholten zei

Dit liep dus anders. Deel van de ERSPC studie werd op 18 maart gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.