12 januari 2011

"Ik zal erover nadenken"


We gaan verder met onze droeve plicht. Iemand moet dit onfrisse werkje doen. Niet zeuren of huilen maar net zoals de vuilnisman fluitend en met Out of Control keihard aan. Hup, de beerput in ......

In de de volgende situaties zit veel viezigheid, hier volgen wat tips om uit de shit blijven.

Zogenaamd voor jouw bestwil
Je bent aan het werk en er komt een collega met een snor vriendelijk informeren of jij ook al een PSA hebt laten doen. Je had al een hekel aan hem. Of je zit naar Toren C te kijken en begint je vrouw, die net een mammogram heeft laten maken, juist op dat ogenblik, erover of het niet verstandig is ook eens een PSA te laten doen. Het huwelijk was al niet zo goed. Zeg "Ik zal erover nadenken" Ga op een moment dat het je uitkomt hierheen, trek je conclusies en geef het gepaste antwoord als ze er weer over beginnen.

Buiten jouw wil
Je hebt last van je knie en in het ziekenhuis wordt routine bloedonderzoek gedaan waarin zonder enige reden ook een PSA wordt meegenomen: uitslag 5,5 ng/ml. Je wilt een overlijdensverzekering afsluiten (wat uberhaubt al een rip off is) en je wordt daarvoor gekeurd incl bloedonderzoek incl PSA: uitslag 3,1 ng/ml. Je hebt een verkeerde huisarts die voor wat lichte plasklachten toch een PSA laat doen: uitslag 8,1 ng/ml. Met hun schijnheilig gezichten adviseren ze je een biopsie te laten doen. Zeg "Ik zal er over nadenken." Ga hierheen, trek je conclusies en geef een gepast antwoord. Dit is ook interessant voor je.

"Positieve biopsie"
Mocht je toch naar je vrouw geluisterd hebben of naar die collega of werd je voor een fait accompli gesteld en raakte je onder de indruk van die ernstige gezichten en is er een biopsie gedaan dan heb je de first window of opportunity gemist. Nog is niet alles verloren alhoewel je nu stalen zenuwen moet hebben. Je hebt nu de tag kankerpatient in alle datasystemen en je krijgt een aantal barbaarse behandelingsvoorstellen voorgelegd. Zeg: "Ik zal erover nadenken" Lees hier, hier, hier en hier meer over de zogenaamde radicale prostatectomie (tegenwoordig volledig geautomatiseerd) en hier meer over de zogenaamde Active Surveillance (een terreurregime dat vaak alsnog op een RP uitloopt). Overweeg niets te doen en te wachten tot zich symptomen voordoen (wat meestal nooit gebeurd) en/of tot het PSA gestegen is tot 20ng/ml en laat dan een botscan maken. Onder de 20 zijn uitzaaingen zeldzaam, daarboven wordt de kans daarop redelijk groot. Bij een PSA van 100 ng/ml heeft bijna iedereen uitzaaiingen. Bij een positieve botscan heeft het zin te beginnen met (Intermitterende) Hormonale Therapie.

"Negatieve biopsie"
In 3 van de 4 gevallen is de biopsie negatief. De slijmjurk voor je feliciteert je maar zegt er dan wel weer bij dat hij je intensief wil blijven controleren wat meestal neer komt op iets Active Surveillance-achtigs. Zeg: "Ik zal erover nadenken" Ga hierheen en gooi het labbriefje weg.

25 opmerkingen:

Preventie? Ja! zei

Schandalig! Dit is niet de eerste keer dat je post vrouwonvriendelijk is maar dit slaat alles. Inderdaad vragen wij onze mannen een PSA te doen. Screening werkt, bij ons vrouwen en ook bij mannen. Marion Bloem heeft een voortreffelijk boek geschreven. Aan jouw botte hoofd is dit uiteraard niet besteed.

Claudia zei

@Preventie? Ja!
Wil je het aub niet over "ons vrouwen" hebben, want ik ben een heel ander soort vrouw dan jij. Het boek van Marion was voor mij "zum kotzen" Terecht heeft Henk het afgekraakt. Toren C is vast ook niks voor jou.

Anoniem zei

Vrij grof, maar erg goed. Deze informatie krijg je nergens anders en is altijd goed gedocumenteerd.

Pucker

Henk Scholten zei

I love Women, vooral van Chinaliefjes, maar niet van neppinda's zoals Marion Bloem.

De screeningsindustrie is een bedenksel van vrouwen, van het liefdevol castrerende soort. Het KWF is een vrouwenclubje, 90%. Bij Maatschappelijke Gezondheids Zorg van het Erasmus MC, die verantwoordelijk is voor de publieksinformatie van het ERSPC en die randdebiele ja/nee/weet niet enquetes werken bijna alleen maar vrouwen. Het ministerie van Volksgezondheid die vergunningen afgeeft voor borstkankerscreening en het ERSPC is een naaikransje.
Deze overbezorgde huismoeders met hun overbetaalde deeltijdfuncties richten zonder het te beseffen ravages aan, terwijl ze hun kinderen in creches laten verkrachten.

Ik weet dat ik me op glad ijs begeef door gender in verband te brengen met screening, maar ik kom er niet omheen.

Anoniem zei

Voor mij erg nuttig. Zit in segment negatieve biopsie, 70 jr oud en kettingroker. Ik gooi het laboratoriumbriefje maar weg.

VdV,A'dam

Bizaboum zei

Swingend blogje en nog nuttig ook.

Henk Scholten zei

Ik ben wel tevreden over de voorlaatste zin van mijn eerste reactie. Alleen "richten ravage aan" is verkeerd, dat moet zijn "faciliteren ravage", het echte sloopwerk wordt door urologen gedaan, sorry robots.

De preventiecultuur is een uitdrukking van het overbezorgde moedergevoel.

Blueboy zei

Uitstekend! Incl Stones link en Toren C hoertjes. De vrouwenkaart, tja,tja. Dit is toch wel een nieuwtje. I fully agree!! Maar dit is wel 100% politiek incorrect net als de hele rest van de blog....

Anoniem zei

Scholten heeft absoluut een punt met die vrijgestelde zorgmoeders. In de hoofdtekst scoort hij ook punt na punt. Deze blog is echt een verademing op prostaatgebied. Bedankt Scholten!

Ernst (fase 2 situatie)

Magda zei

Hendrik, gedraag je!

Inquisitie zei

Het lijkt me dat S. een tuchtrechtelijke aangepakt kan worden (door de medische inspectie) vanwege adviezen hier zich niet te laten behandelen. Verder door de rechter vanwege laster en smaad jegens Marion Bloem, maar daar zal ze dan zelf mee moeten komen.

Henk Scholten zei

Ik ben niet bang voor de inspectie. Bangma cs zouden eerder bang moeten zijn omdat ze het "Primum non Nocere" aan hun laars lappen. Marion Bloem kijkt wel uit, hoewel ik lastig voor haar begin te worden (Op Google staat Prostaatkankertjes 1 als je Marion Bloem prostaat intikt)

Anoniem zei

Ik (70jr) ben het slachtoffer van routine bloedonderzoek door mijn longarts. PSA te hoog en vervolgens RP. Impotent geworden, maar dit ervaar ik als niet zo erg, was al meer en meer vooral een knuffelaar.
Incontinentie, eerste 2 maanden vrijwel volledig, daarna geleidelijk beter oa met hulp fysiotherapie. Nu na ongeveer een jaar nog steeds stress incontinentie waarvoor Tena. Verbeterd nog steeds. Er valt mee te leven.
Rutger 70 jr, PSA ondetacteerbaar

Anoniem zei

Hendrik, ik moet zeggen dat je dit allemaal leuk doet. Als normaal denkend mens heb ik nooit overwogen zo'n bloedtest te laten doen. Ik dank je er voor dat je me er op wijst dat deze test ook gedaan wordt bij keuringen en dergelijke, zonder dat men hier weet van heeft.

V, Laren NH

Amehoela zei

Hi Henk,

Hartstikke goed en dikke pret! Ik heb woensdag a.s. voor een (buiten mijn wil) PSA van 6,3 afspraak bij uro en neem alle referenties uit "Ultimate Crap" mee. Hij moet met goede argumenten komen voor ik me in m'n kruis laat prikken. Zal verslag doen.

Claudia zei

Zeg Henk, hoe zit het met "Gaan we dat pikken?" Is het gestopt? Ik geniet overigens wel met volle teugen van de rechterkolom. De inhoud van de hoofdpost is voor mij als "senior member" wel bekend, maar toch weet je het altijd weer net iets anders te formuleren waardoor het levendig blijft en eris altijd wel wat nieuws

Henk Scholten zei

@Rutger, goed dat de continentie nog steeds verbeterd. Je lijkt alles goed te verwerken.

@V Altijd prettig jou een dienst te bewijzen

@Amehoela
Ben zeer benieuwd naar verslag bezoek Uro.

@Claudia
In het voorjaar gaan we verder met Ilse met een verbeterd out of the box concept. Eerst komen er nog een paar zware posts. Ik moet iets heel moeilijks zien te verwoorden, er zit namelijk nog een aspect van valsheid aan het hele screenings verhaal dat niet zo simpel onder woorden is te brengen.

Anoniem zei

@ UroWatch

Henk, bedankt voor deze informatie! Je komt steeds sterker te staan.

antiuro

Anoniem zei

Het is niet mijn gewoonte om op blogjes rond te hangen en zeker niet om daar op te reageren maar voor jouw blog maak ik een uitzondering. Ik heb en paar uurtjes door je site gescrolld en ik sta perplex.

Ik zal je eens wat zeggen. Kil, Bangma en de hele rest zijn typische 2e rangs figuren, die geen plaats kregen bij chirurgie en daarom maar uroloog werden. Een leuk dispuut kwamen ze niet in omdat ze of te burgerlijk of te saai waren. Als ze lid wilden worden van een hockeyclub kwamen ze niet door de bollatage van Laren of Victoria maar moesten ze naar RBC of Kameleon en zelfs daar werden ze nog gepest. Maar in dit griezelige land krijgen dit soort mannetjes wel posities en gaan ze precies als toen ze jong waren enge en benepen dingen doen, geholpen door hun al even enge vriendjes in de talloze staatscommissies die geacht worden de burger te beschermen.

Ik heb ook het Volkskrant artikel gelezen maar ik vind niet dat de zaak daar goed uit de verf komt. Dat moet opnieuw! De zaak is daarvoor belangrijk genoeg. Gooi er een persbericht uit en doe het gewoon over....

V, Laren NH

Henk Scholten zei

Hi V,

Ik zal het proberen zakelijk te houden, ik heb al genoeg karakteranalyses over deze losers gemaakt.

Het hele VK gebeuren was een deceptie. Er zijn later die week nog correcties geweest, maar minimaal. Het toppunt was dat Maarten Evenblij tevoren langs geweest bleek te zijn bij Bangma en daar met hem ondermeer sprak over een studie met nb een Ierse controlegroep, die de maandag daarop als Nieuws in de Volkskrant werd gebracht. Zonder dat hij het er met mij met een woord over heeft gehad. Pikant detail in dezelfde week verscheen 2x een advertentie van het Erasmus MC in de VK over de wetenschappelijke ranking van Erasmus MC. Geen zuivere koffie dus. Verder werd dit artikel wel op internet gezet en het interview met mij niet. Het had weinig zin hier verder energie in te steken maar ik vergeet niets.

Nu is er dus weer nieuws, ik ben weer bezig met de publiekspers maar ga uiterst omzichtig te werk. Ik heb m'n lesje geleerd.
We zullen zien...

Anoniem zei

De techniek schrijdt vooruit
De gezondheid schrijdt achteruit

Ra , ra , hoe kan dit ?

-- Simplistisch Verbond --

Blueboy zei

Waarom niet naar GEEN STIJL? Ik vermoed dat die dit wel zien zitten.

Henk Scholten zei

@blueboy
Nog even niet...

Amehoela zei

Ik zou nog terugkomen op mijn bezoek bij uroloog. Ik kwam op ramkoers binnen tot op de tanden bewapend met abstracts en klaar voor een confrontatie. Maar het liep heel anders. Uroloog was Kauer, OLVG. Vrij relaxed. Hij deed een inwendig onderzoek en stelde een vergrote prostaat vast die symmetrisch was en glad, vertelde me dat PSA verhoging hier goed mee verklaard kon worden. Hij stelde voor over 6 maanden PSA te herhalen. Volgende week nog een echo voor exacte volume bepaling. De sfeer was er totaal niet naar om niet die abstracts te komen en bovendien niet aan de orde. Maar het had ook anders kunnen zijn.

Henk Scholten zei

OK Amehoela dat is een goed contact geweest. Kun je ons nog zeggen hoe je aan dat PSA gekomen bent? Huisarts? Ziekenhuis? Keuring?