24 augustus 2010

Ultimate Crap

Ik zou het hebben over de Ultimate Crap: de blinde biopsie. Ik ga het verhaal niet nog eens vertellen maar loop de blog door. In de rechterkolom staat de kritiek op de blinde biopsie ook in het kort samengevat.

Op 21 april 2008 komt de blinde biopsie voor het eerst aan de orde. Hierin ook 2 interessante links over het verschil in kankeropbrengst van blinde biopsieen met respectievelijk 6, 12 en 18 naalden .

Op 28 april 2008 bespreek ik de slechte representativiteit van de Gleasonscore die in de helft van de gevallen ofwel te hoog of wel te laag is. Niettemin worden op grond van de biopsie-uitslag behandelingsbeslissingen genomen.

Op 21 november 2008 bespreek ik een studie waarbij maximaal 3 herbiopsieen gedaan werden bij een eerste negatieve biopsie. In circa eenderde van de gevallen wordt de tumor bij de eerste biopsie gemist. Na een negatieve biopsie kan je dus niet gerust gesteld worden. Op 11 december 2008 ga ik hier op door.

Op 20 december 2008 wind ik me weer eens flink op over de blinde biopsie en nog een keer op 24 december.

Op 3 januari 2009 bespreking van een zeer interessante studie. Mannen met een prostaatkankertje vastgesteld door een biopsie en die nog niet behandeld werden kregen herbiopsieen. Bij de helft van de mannen werd bij de herbiopsie geen kanker gevonden. Als we het omdraaien en de herbiopsie eerst was gedaan dan zouden deze mannen nooit in het kankercircuit te recht zijn gekomen. Dit illustreert de willekeur nog het best.

Op 9 maart 2009 een naar mijn mening evenwichtig overzichtstukje over de blinde biopsie

Op 27 juli 2009 noemt Ilse 8 studies over verkeerde Gleasonscores en Harm 3 studies over gemiste tumortjes

Op 16 december 2009 een bespreking van de gigantische hoeveelheid prostaatkanker die bij obducties wordt aangetroffen. Gecombineerd met een amerikaans onderzoek, waarin in iedereen ongeacht PSA een biopsie kreeg, is af te leiden dat niet eenderde (zie boven) maar de helft van het aantal aanwezig tumortjes gemist wordt.

Dan nog dit. Een biopsie is geen pretje en kan vervelende gevolgen hebben. Uit ERSPC gegevens blijkt dat 23% van de gebiopteerden langer dan 3 dagen last had van bloed in de urine, 50% bloed in het sperma. 3,5% van de mannen kreeg koorts. 0,5% moest opgenomen worden vanwege bloedvergiftiging.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

M'n broer kreeg een (1) anti-biotica pilletje , in te nemen voor de biopsie . Ik heb hem aangeraden een week anti-biotica te gebruiken , ook post-biopsie . Recept verkregen via de huisarts . Gelukkig geen koorts of bloedvergiftiging opgetreden .
Uitslag : 0 PK's

:) Vr Gr jApi

Anoniem zei

Ultimate Crap is voor mij reden geweest biopsie te annuleren. Ga out of the box approach volgen. Ben benieuwd hoe uroloog op gedubbelcheckte PSA's gaat reageren. Neem printjes van referenties mee.

Leendert H.

Prosper zei

Hallo,

Vrij nieuw hier, maar in korte tijd verslaafd aan deze blog die voor een nieuweling eerst vrij chaotisch overkomt maar informatiedichter is dan welke andere PK site ook. Werkt ook goed op lachspieren! Morgen een afspraak met de uroloog die vrijwel zeker weer een biopsie zal aanbevelen zoals in mei jl. PSA's: aug09 5,6; nov09 5,8; feb10 5,7; mei10 6,0; aug10 6,1. Leeftijd 58, geen klachten. Ik heb 10 biopsie referenties uit Ultimate Crap (die van Ilse en Harm) uitgeprint plus Vissen in een Overvolle vijver van 16/12/09. Als hij met een biopsie voorstel komt wil ik eerst dit materiaal met hem bespreken. Zal morgen hier verslag doen.

Prosper zei

Zoals verwacht wilde de uroloog een biopsie doen. Ik zei dat ik twijfelde aan de informatieve waarde van de biopsie. Hij zei dat ik me daarover geen zorgen moest maken. Toen kwam ik met de studie 50% verkeerde Gleason. Waarop grappend bedoeld maar denigrerend overkomend - zo meneer is aan het studeren gegaan- oid Verder dat geen enkele medische test 100% is, maar de helft verkeerd dat was zwaar overdreven. Toen overhandigde ik hem het abstract, hij keek er even in en zei dat hij het later verder zou lezen maar niet nu - het is hier geen studiebijeenkomst- Tenslotte zei hij dat ik er nog niet aan toe was blijkbaar, dat hij er geen bezwaar tegen had weer een PSA te doen over 3 maanden en dat hij het abstract zou lezen. Snel, snel , voor ik het wist stond ik weer buiten. Eindresultaat geen biopsie en nog een PSA OK, maar niet de manier waarop. Vervolg over 3 maanden...

Anoniem zei

Hallo Prosper, waarom niet naar een andere uroloog gezien de matige communicatie. Deze uroloog heeft alleen belangstelling in productie leveren (brengt veel op)

vr gr Arend

Prosper zei

re: Arend

Doorgaan met PSA's was hoe dan ook m'n bedoeling en de discussie is 3 maanden naar voren geschoven. In de tussentijd ga ik wel om me heen kijken. Van uroloog wisselen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is altijd intercollegiaal contact en daarin krijg ik makkelijk een "tag" mee van lastig en wantrouwend. Als er wat moet gebeuren denk ik aan een out of the box benadering via een oncoloog dus buiten het urologisch circuit.

Anoniem zei

Hallo Prosper, Ik denk dat het goed is om je goed te orienteren ook naar een andere uroloog evt academisch centrum bijv Nijmegen of Amsterdam(VUMC). Het is belangrijk om een arts te hebben waarin je vertrouwen hebt en die je serieus neemt. Er is m.i geen reden om niet lastig te zijn omdat het uiteindelijk je eigen lichaam betreft en ook niet die intercollegiale contacten want dan kies je weer de verkeerde uroloog.

Veel succes

Arend

Anoniem zei

Ik word erg Bang als ik de 'niet-discussie' lees in H&W. Om in urologie taal te spreken: het gezonde verstand wordt naar de 'kloten' geholpen..Ik stel voor de weg van letsel schade te volgen en een inventarisatie te organiseren in huisartspraktijken van komplikaties van prostaat biopsie and prostaat behandelingen (chirurgie, robotchirugie, brachy etc.). De Wetenschap in H&W werkt wellicht beter als we de specialist afrekenen waar her 'zeer' doet: de beurs. Tot dan blijf ik Bang gemaakt. Groet, JJ

Harry s Blog zei

Sjonge zeg ik word ook echt bang als ik al deze dingen lees.
Ik zit ook te worstelen tegen de uroloog.
Het maaklt me vreselijk boos als ik alleen maar eraan denk dat het enkel winst bejag zou zijn.

Vreselijk,,,,,mijn PSa is 4,69ug.....ben 58 jaar ,,,,,en heb verder geen klachten.
Beetje plas klachten maar die los ik op met een pilletje omnic en plas weer prima.

Wie heeft advies voor mij???

Groet Harry nieuw hier,,,