1 op de 60
Bij 1 op de 60 patienten die een RP krijgt wordt sterfte aan prostaatkanker voorkomen, zei een uroloog enigszins verontschuldigend in z'n voordracht op een EPCEL-bijeenkomst afgelopen zaterdag in het VUMC. Ik wil hier nog aan toegevoegen dat dit sterftegeval in het algemeen pas na vele jaren plaats heeft.
1 op de 60 is nog iets slechter dan ik al dacht. Ik ga uit van 10% sterfte bij niets doen (ondermeer op grond van Zweedse studies) en een 20% sterftereduktie door RP waardoor er geen 10 maar 8 sterftegevallen per 100 zouden zijn, dwz 1 op de 50 profiteert.
Leg dit eens voor aan een groep van 60 patienten met een vers gediagnostiseerd PSA Prostaatkankertje en vertel er ook bij dat 30 van hen blijvend impotent zullen worden, 18 in enige mate incontinent gedurende de eerste 3 maanden en 6 van hen blijvend ernstig incontinent, 2 van hen een thrombose zullen overhouden aan de ingreep en 1 een hartinfarct. Verder voor iedereen een herstelperiode van 1 tot 2 weken, maar voor 12 een maand of langer. (Dit zijn gemiddelden van de vele studies op dit gebied)
Stel dat deze groep zou moeten stemmen. Zou een meerderheid voor RP kiezen?
2 opmerkingen:
Bedankt voor al uw stukjes. voor mij in ieder geval geen RP
Willem
Deze site is volledig tegen alles wat met prostaatkanker te maken heeft? Vergelijk deze aantallen die u spuit eens met de onderzoeken naar baarmoederhalskanker, de vaccinatie tegen HPV en borstkanker. Het grootste deel van preventie is het gevoel geven van veiligheid, mn. bij baarmoederhalskanker aangezien maar enkele vrouwen in hun leven dit zullen krijgen..... PSA meten kan ook een PSA van 150 of zelfs hoger aangeven, dat zegt dan al genoeg, maar er zijn ook mensen die een PSA van 3 hebben en al helemaal vol zitten met gemetastaseerd PC. Waar bazeerd u deze gegevens op? U pikt een getal uit een onderzoek en verwringt deze zo dat het allemaal naar uw ideen dus niet klopt.... Vanwaar deze frustratie???
Een reactie posten