24 december 2008

Waardeloos, schadelijk en peperduur


Nog maar weer even...

Bij PSA's onder de 10 mist een biopsie 1 op de 3 tumoren. Een negatieve biopsie biedt geen enkele zekerheid. Zie stukje Geen Prostaatkanker van 21 november

Wordt wel een tumor gevonden dan is Gleason som uit het biopsiemateriaal in meer dan de helft van de gevallen te hoog of te laag, dwz waardeloos. Link

Toch is de uitslag van de biopsie bepalend voor het verdere beleid (wel, niet, later behandelen). Dit is dan een waardeloos beleid.

Op grond van slechte data ondergaan jaarlijks meer dan 3000 mannen lokale behandelingen van enigerlei soort ( RP, radiotherapie, brachy etc) voor een PSA Prostaatkankertje. Deze behandelingen veroorzaken blijvend letsel op grote schaal (impotentie, incontinentie, plasproblemen).
Het nut van deze behandelingen op overleving is hooguit marginaal (zie ondermeer column 1 op de 60 eerder deze maand).

Het is dus niet alleen een waardeloos beleid, maar ook een zeer schadelijk beleid.

Verder kost de PSA Business jaarlijks miljoenen. Die gaan voor het grootste deel naar de gezondheidszorg, maar voor een niet onaanzienlijk deel ook naar de CEO's van instituten, faculteiten en stichtingen die PSA-gerelateerd onderzoek doen met jaarlijks tientallen slaapverwekkende of onleesbare publicaties.

Geen opmerkingen: